Значення прямих іноземних інвестицій у повоєнному відновленні економіки України - Устіловська, Маргарита Вікторівна; Ustilovska, Marharyta (ЦНТУ, 2024)
У роботі здійснено комплексне дослідження теоретичних, методологічних та прикладних аспектів прямого іноземного інвестування (ПІІ) та його впливу на регіональну економіку. Систематизовано підходи до визначення сутності ПІІ, їхньої ролі у формуванні інвестиційного потенціалу регіонів та загального економічного зростання.Вивчено теоретичні засади та особливості функціонування інвестиційного середовища регіонів, а також його взаємодію із глобальними інвестиційними трендами. Розроблено та обґрунтовано методику аналізу впливу ПІІ на економіку регіонів, що враховує специфіку регіонального розвитку, галузеву структуру економіки та інституційне середовище. Визначено рівень забезпеченості регіонів інвестиційними ресурсами, виявлено диспропорції та запропоновано шляхи їх подолання. Досліджено галузеву та територіальну структуру ПІІ у регіонах України, виявлено ключові тенденції, а також проблеми, пов’язані з концентрацією капіталу у певних регіонах. Оцінено ступінь регіональної диференціації за рівнем інвестиційної привабливості, враховуючи економічні, соціальні та інфраструктурні показники. Визначено основні чинники, що впливають на рішення іноземних інвесторів щодо вкладення капіталу в регіони України, включаючи макроекономічні, інституційні та соціально-культурні аспекти. Обґрунтовано пріоритетні галузі економічної діяльності для залучення ПІІ у період відновлення економіки України після війни. Зокрема, акцентовано увагу на інфраструктурних проєктах, агропромисловому комплексі, енергетиці, IT-секторі та екологічних інноваціях. Результати роботи спрямовані на формування практичних рекомендацій для регіональних органів влади, що дозволяють ефективно залучати ПІІ, мінімізувати регіональні диспропорції та забезпечити стійкий соціально-економічний розвиток у контексті глобальних викликів та постконфліктного відновлення. The study provides a comprehensive analysis of the theoretical, methodological, and applied aspects of foreign direct investment (FDI) and its impact on regional economies. It systematizes approaches to defining the essence of FDI, its role in shaping the investment potential of regions, and overall economic growth. The theoretical foundations and specific features of the regional investment environment, as well as its interaction with global investment trends, are examined. A methodology for analyzing the impact of FDI on regional economies has been developed and substantiated, taking into account the specifics of regional development, the sectoral structure of the economy, and the institutional environment. The study identifies the level of regional provision with investment resources, uncovers disparities, and proposes ways to address them. It examines the sectoral and territorial structure of FDI in Ukraine's regions, revealing key trends and challenges associated with the concentration of capital in certain areas. The degree of regional differentiation in terms of investment attractiveness is assessed, considering economic, social, and infrastructural indicators. Key factors influencing foreign investors’ decisions to invest in Ukrainian regions are identified, including macroeconomic, institutional, and socio-cultural aspects. Priority sectors for attracting FDI during Ukraine's post-war economic recovery are justified, with a particular focus on infrastructure projects, the agro-industrial complex, energy, the IT sector, and ecological innovations. The results of the study are aimed at providing practical recommendations for regional authorities to effectively attract FDI, minimize regional disparities, and ensure sustainable socio-economic development in the context of global challenges and post-conflict recovery.
The Importance of Foreign Direct Investment in the Post-War Recovery of Ukraine's Economy
Keywords: прямі іноземні інвестиції; регіон; інвестиційна привабливість; економічне зростання; повоєнна відбудова; foreign direct investment; region; investment attractiveness; economic growth; post-war reconstruction