Точний висів просапних культур крок до програмування врожаю - Васильковська, К. В.; Трикіна, Н. М.; Васильковський, О. М.; Vasylkovska, K.; Trykina, N.; Vasylkovskiy, O. (Мелітополь, 2016)
Основою технологій для виробництва сільськогосподарських культур є програмування врожаю, до якого відносяться система підтримання родючості та захисту ґрунтів, підготовка високоякісного насіннєвого матеріалу, механізація та автоматизація виробництва, захист рослин від хвороб, шкідників та бур'янів. Першочерговим кроком у програмуванні майбутнього врожаю є точний висів насіння, тобто забезпечення рівномірного розміщення насіння по площі живлення. З метою підвищення ефективності точного висіву насіння просапних культур на кафедрі сільськогосподарського машинобудування Кіровоградського національного технічного університету розроблено і виготовлено дослідний зразок секції сівалки з пневмомеханічним висівним апаратом для точного висіву насіння просапних культур з периферійним розташуванням комірок на висівному диску та пасивним пристроєм для видалення зайвого насіння відцентровим способом. Польові дослідження показали, що секція сівалки із запропонованим висівним апаратом дозволяє: отримати рівномірно розміщені в рядку насінини, дозувати насіння цукрових буряків, кукурудзи та сої без зміни диска у висівному апараті; зменшити використання посівного матеріалу при збереженні високої якості розміщення насіння в рядку. The basis of technologies for crop production is harvest programming, which includes the system of maintaining and protecting soil fertility, preparation of high-quality seeds, mechanization and automation of production, protection of plants from diseases, pests and weeds. The first priority step in programming future harvest is precise seeding that ensures uniform seed placement on the feed area. In order to increase the effectiveness of exact seeding of cultivated crops the staff of the Agricultural Engineering Department of Kirovohrad National Technical University have developed and made a prototype of the new pneumomechanical seed distribution vehicle for precise seeding of cultivated crops with a peripheral cells on a seed disk and a passive device for removing superfluous seeds by the centrifugal method. Field research have shown that the proposed device allows getting seeds uniformly placed in a seed row; dosing sugar beet, corn and soybeans seeds without changing the disk in the seeding machine; reducing the number of seeds used while maintaining high quality of seeds placement in a row. The tests have been carried out on sugar beet seed varieties "Yaltushkivskyy 72", soybean variety "Jubilee" and maize varieties "Orzhitsa 237."
Precise seeding of cultivated crops as a step to the harvest programming
Keywords: програмування врожаю; точний висів; насіння; пневмомеханічний висівний апарат; harvest programming; exact seeding; seeds; pneumomechanical seed distribution vehicle