Дослідження продуктивності пневмомеханічного засобу для добування сапропелю - Цизь, І. Є.; Дідух, В. Ф.; Хомич, С. М.; Хлопецький, Р. А.; Tsiz, І.; Didukh, V.; Khomych, S.; Khlopetscyi, R. (ЦНТУ, 2025)
У статті наведено методику та результати дослідження впливу параметрів пневмомеханічного засобу для добування сапропелю (ПМЗ) на його продуктивності. З метою отримання математичної моделі продуктивності ПМЗ під час добування сапропелю у вигляді рівняння регресії було використано математичний метод планування експерименту. Аналіз побудованих за рівнянням регресії поверхонь відгуку показав, що за тиску нагнітання повітря 500 кПа, діаметра транспортуючого трубопроводу 0,055 м продуктивність ПМЗ знаходиться у межах від 0,8 до 1,4 кг/с на усьому досліджуваному діапазоні довжин підіймального трубопроводу. Порівняння отриманих значень продуктивності із результатами дослідження засобу для добування сапропелю без механічного розпушувача вказує, що наявність останнього забезпечує приріст продуктивності до 10 % тощо. Analysis of the designs of sapropel extraction equipment showed that from the point of view of ensuring environmental requirements and the need to extract deposits of natural humidity, airlift installations should be considered the most promising. However, to improve the conditions for extracting deposits, it is advisable to improve such installations by equipping them with mechanical rippers. For this purpose, a design was developed and an experimental installation of a pneumomechanical device for extracting sapropel was manufactured. The purpose of the study is to establish the influence of the design parameters of a pneumomechanical device for extracting sapropel on its productivity etc.
Research the Productivity of a Pneumatic-Mechanical Device for Extracting Sapropel
Keywords: сапропель; добування; пневмомеханічний засіб; продуктивність; тиск; sapropel; extraction; pneumomechanical device; productivity; pressure