Зовнішньоекономічна діяльність: облік, контроль та оподаткування - Кононенко, Л. В.; Магопець, О. А.; Назарова, Г. Б.; Шалімов, В. В.; Шалімова, Н. С. (ЦНТУ, 2023)
У навчальному посібнику, базуючись на вимогах чинного законодавства України та міжнародних нормативно-правових актів, висвітлено теоретичні і практичні аспекти організації та провадження зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання, зокрема, досліджено сутність міжнародних економічних відносин, охарактеризовано їх сучасний стан, окреслено перспективи розвитку та з’ясовано їх місце і роль в системі світового господарства, висвітлено механізм здійснення міжнародних економічних відносин, їх нормативно-правове регламентування та визначено основні вимоги щодо організації зовнішньоекономічної діяльності. Питання обліку та оподаткування зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання охоплюють: облік операцій з експорту та імпорту товарів, облік операцій в іноземній валюті; порядок організації оподаткування експортно-імпортних операцій; облікове забезпечення та оподаткування контрольованих операцій; особливості оподаткування контрольованих іноземних компаній. Розглянуто порядок організації та здійснення митного і валютного контролю, у тому числі: основи організації митного контролю; порядок митного оформлення товарів при переміщенні товарів через митний кордон України; економіко-правові аспекти визначення митної вартості товарів та методи визначення митної вартості товарів; основні види відповідальності суб’єктів господарювання за порушення митного законодавства; теоретичні основи та особливості здійснення валютного нагляду.
Keywords: облік; контроль; оподаткування; зовнішньоекономічна діяльність; експорт; імпорт; митний контроль; валютний контроль