Людський капітал: реалії та перспективи відтворення та використання в економіці регіону - Семикіна, А. В.; Мельнік, А. В.; Semykina, A.; Melnik, A. (My University, 2017)
Поглиблено визначення сутності людського капіталу з обґрунтуванням ролі основних чинників його сучасного формування, використання та розвитку. Здійснено порівняння тенденцій демографічного розвитку населення на світовому, національному та регіональному рівнях. Розкрито особливості та ключові проблеми формування та використання людського капіталу в економіці на прикладі Кіровоградської області у порівнянні з іншими регіонами країни. Здійснено комплексну оцінку стану та перспектив формування людського капіталу регіону. Розроблено пропозиції щодо подолання виявлених негативних тенденцій у формуванні людського капіталу Кіровоградської області, його розвитку та використанні в економіці регіону з урахуванням руху країни у напрямі євроінтеграції. Углублено определение сущности человеческого капитала с обоснованием роли основных факторов его современного формирования, использования и развития. Осуществлено сопоставление тенденций демографического развития населения на мировом, национальном и региональном уровнях. Раскрыты особенности и ключевые проблемы формирования и использования человеческого капитала в экономике на примере Кировоградской области по сравнению с другими регионами страны. Проведена комплексная оценка состояния и перспектив формирования человеческого капитала региона. Разработаны предложения по преодолению выявленных негативных тенденций в формировании человеческого капитала Кировоградской области, его развитии и использовании в экономике региона с учетом движения страны в направлении евроинтеграции. The definition of the human capital essence with the substantiation of the role of current formation’s main factors, use and development has been deepened. The comparison of the trends of demographic development at different levels: world, national and regional has been carried out. The peculiarities and key problems of the formation and use of human capital in the economy on the example of the Kirovohrad region in comparison with other regions of the country have been revealed. The comprehensive assessment of the state and prospects for the formation of human capital of the region has been carried out. The proposals for overcoming the identified negative tendencies in the formation of human capital of Kirovohrad region, its development and use in the economy of the region, taking into account Ukraine’s desire for European integration, has been developed.
Человеческий капитал: реалии и перспективы воспроизводства и использования в экономике региона
Human capital: realities and prospects of reproduction and use in the region’s economy
Keywords: людський капітал; оплата праці; соціальні інвестиції; зайнятість; освіта; безробіття; соціальні інновації; человеческий капитал; оплата труда; социальные инвестиции; занятость; образование; безработица; социальные инновации; human capital; labor remuneration; social investments; employment; education; unemployment; social innovations