Вдосконалення технології вирощування озимої пшениці з дослідженням та вдосконаленням зерноочисної машини А1-БЛС100 - Паутов, Дмитро Олексійович; Pautov, Dmytro (ЦНТУ, 2021)
Виконуючи кваліфікаційну роботу проведено ретельний аналіз технологічного процесу виробництва озимої пшениці в умовах базового господарства. Проведено розрахунок технологічного процесу та обґрунтування окремих засобів механізації, які використовуються в процесі виробництва озимої пшениці. Доведена важливість здійснення попереднього, первинного та вторинного очищення насіння. Запропоновано вдосконалення існуючої технології шляхом проведення очисних операцій зерноочисною машиною А1-БЛС-100. В результаті модернізації зерноочисної машини А1-БЛС-100 вдосконалено функціональну схему решітного очищення, а саме замінено звичайні пробивні решета на гофровані. Це дозволяє суттєво підвищити ефективність просівання часток крізь отвори при меншій амплітуді коливання. В науковій частині роботи за методикою планування і обробки багатофакторного експерименту проведені експериментальні дослідження по оцінці впливу факторів на процес повітряного очищення зерна. Performing qualification work, a thorough analysis of the technological process of winter wheat production in the conditions of the basic economy was carried out. The calculation of the technological process and substantiation of some means of mechanization used in the production of winter wheat. The importance of preliminary, primary and secondary cleaning of seeds is proved. It is proposed to improve the existing technology by conducting cleaning operations with the grain cleaning machine A1-BLS-100. As a result of modernization of the A1-BLS-100 grain cleaning machine, the functional scheme of sieve cleaning has been improved, namely the usual perforated sieves have been replaced with corrugated ones. This allows you to significantly increase the efficiency of sifting particles through the holes with a smaller amplitude. In the scientific part of the work on the method of planning and processing of multifactorial experiment conducted experimental studies to assess the impact of factors on the process of air purification of grain.
Improving the technology of growing winter wheat with research and improvement of the grain cleaning machine A1-BLS100
Keywords: технологія вирощування озимої пшениці; зерноочисна машина; гофроване решето; повітряне очищення зерна; winter wheat growing technology; grain cleaning machine; corrugated sieve, air; grain cleaning