Механізація вирощування соняшнику з удосконаленням конструкції чизельного глибокорозпушувача - Ніколаєнко, Андрій Сергійович; Nikolaienko, Andrii (ЦНТУ, 2024)
В даній дипломній роботі проведений аналіз ряду типових технологій вирощування соняшнику, рекомендованих до впровадження в даній грунтово-кліматичній зоні. На підставі проведеного аналізу запропоновані зміни до базової технології вирощування, які полягають у використанні для забезпечення якісного основного обробітку удосконаленого чизельного глибокорозпушувача, що дозволило підвищити надійність та якість виконання технологічного процесу, продуктивність праці, знизити затрати пального. Встановлено, що одним із недоліків таких машин є значна маса та можливість накопичення рослинних решток на стояках чизельних лап. Для усунення даних негараздів розроблена конструкція чизельного глибокорозпушувача шириною захвату 4,5 метрів, яку можна агрегатувати з тракторами тягового класу 5, а проблема забивання рослинними рештками вирішується рознесенням лап першого ряду в дві лінії по центру машини. In this diploma work, an analysis of a number of typical sunflower growing technologies recommended for implementation in this soil and climate zone is carried out. Based on the analysis, changes to the basic cultivation technology are proposed, which consist in the use of an improved chisel deep loosener to ensure high-quality main processing, which allowed to increase the reliability and quality of the technological process, labor productivity, and reduce fuel costs. It was established that one of the disadvantages of such machines is the considerable weight and the possibility of accumulation of plant remains on the risers of the chisel legs. To eliminate these troubles, a design of a chisel deep loosener with a grip width of 4.5 meters has been developed, which can be aggregated with tractors of traction class 5, and the problem of clogging with plant residues is solved by spreading the paws of the first row in two lines in the center of the machine.
Mechanisation of sunflower cultivation with improvement of the design of a chisel deep ripper
Keywords: чизельний глибокорозпушувач; обробіток ґрунту; надійність технологічного процесу; chisel deep loosener; tillage