Дослідження конструкцій фасадних систем для будівництва офісної будівлі в м. Кам'янське Дніпропетровської обл. - Головач, Дмитро Олександрович; Holovach, Dmytro (ЦНТУ, 2024)
Виконано дослідження ефективності вентильованих фасадних систем з повітряним прошарком як засобу підвищення теплового захисту будівель. Вивчено конструктивні особливості, технології монтажу та матеріали, які використовуються для створення таких систем. Проведено аналіз сучасних фасадних систем, їхніх теплотехнічних характеристик та експлуатаційних властивостей в умовах кліматичних навантажень України. Розроблено методики обчислення несучих конструкцій фасадів з урахуванням комплексних навантажень, таких як вага елементів, вітрові навантаження та температурні деформації. На основі розрахунків визначено оптимальні параметри вентиляційного зазору, типи кріплень та утеплювачів, які забезпечують довговічність конструкції й високі показники енергоефективності. Встановлено, що використання вентильованих фасадів дозволяє зменшити тепловтрати будівель до 30-40% у порівнянні зі стандартними рішеннями. Результати дослідження показують, що конструктивні рішення фасадів із вентильованим прошарком мають високу стійкість до кліматичних навантажень і забезпечують комфортний мікроклімат всередині приміщень. Розроблені рекомендації щодо проектування вентильованих фасадних систем впроваджують сучасні підходи до енергозбереження та можуть бути використані в практиці будівельного проектування, особливо в умовах кліматичних викликів та енергетичної кризи в Україні. The study investigates the efficiency of ventilated facade systems with an air gap as a means of improving the thermal protection of buildings. The design features, installation technologies, and materials used to create such systems are examined. An analysis of modern facade systems, their thermal characteristics, and operational properties under climatic loads in Ukraine is conducted. Methods for calculating load-bearing structures of facades are developed, taking into account complex loads such as element weight, wind loads, and temperature deformations. Based on calculations, the optimal parameters of the ventilation gap, types of fasteners, and insulation materials are determined, ensuring the durability of the structure and high energy efficiency. It has been established that the use of ventilated facades can reduce heat loss in buildings by up to 30-40% compared to standard solutions. The study results indicate that facade design solutions with a ventilated layer are highly resistant to climatic loads and provide a comfortable indoor climate. The developed guidelines for designing ventilated facade systems introduce modern energy-saving approaches and can be applied in construction project practices, particularly in response to climatic challenges and the energy crisis in Ukraine.
Research of facade system constructions for office building construction in Kamianske, Dnipropetrovsk region
Keywords: вентильовані фасади; теплозахист; енергоефективність; ventilated facades; thermal protection; energy efficiency