Вплив попередників на формування продуктивності гібридів соняшнику в Степу України - Вівчаренко, Валентин Вікторович; Vivcharenko, Valentyn (ЦНТУ, 2021)
В даній кваліфікаційній магістерській роботі удосконалено елементи зональної ресурсозберігаючої технології вирощування соняшнику та визначено реакцію гібридів соняшнику різних груп стиглості на зміну попередника в умовах Північному Степу України. Метою роботи є розробити рекомендації сільськогосподарському виробництву щодо добору кращих попередників для вирощування гібридів соняшнику. Результат роботи – визначено кращі попередники для трьох гібридів соняшнику. В процесі роботи виконано аналіз сучасних наукових даних щодо добору попередників для соняшнику та їх впливу на культуру. В польових умовах, відповідно до методики, досліджено формування густоти посівів, біометричні показники рослин соняшнику, поширеність захворювань стебла та кошиків. Визначено продуктивність посівів, елементи структури врожаю та його якісні показники. Дано економічну оцінку отриманих результатів та сформовано рекомендації виробництву. In this master's qualification the elements of zonal resource-saving technology of sunflower cultivation are improved and the reaction of sunflower hybrids of different maturity groups to the change of the predecessor in the Northern Steppe of Ukraine is determined. The aim of the work is to develop recommendations for agricultural production on the selection of the best precursors for growing sunflower hybrids. The result is that the best precursors for the three sunflower hybrids have been identified. In the process of analysis of current scientific data on the selection of precursors for sunflower and their impact on the culture. In the field, according to the method, the formation of crop density, biometric indicators of sunflower plants, the prevalence of diseases of stems and baskets were studied. Crop productivity, elements of crop structure and its qualitative indicators are determined. The economic estimation of the received results is given and recommendations to production are formed.
Influence of forecrop on the formation of productivity of sunflower hybrids in the Steppe of Ukraine
Keywords: соняшник; попередники; sunflower; forecrop