Ефективність протруйників в обмеженні хвороб соняшнику в Степу України - Островський, Олег Ігорович; Ostrovskyi, Oleh (ЦНТУ, 2022)
Головною метою роботи було встановити ефективність використання фунгіциду Максим ХЛ та біопрепарату Фітоспорину для обмеження шкодо чинності хвороб соняшнику у північному Степу України. Виробництву рекомендується для захисту соняшнику від головних хвороб обробляти його посівний матеріал сумісно біопрепаратом фітоспорин (2,0 л/т) з Максим ХЛ в пониженій нормі (3,0 л/т). Це забезпечить подавлення розвитку хвороб від сходів до побуріння кошиків, збереження густоти стояння рослин та врожайність на рівні 25,3 ц/га, а також отримання додаткового чистого доходу на рівні 6169,8 грн/га, з окупністю додаткових витрат 29,4 грн./грн.. The main purpose of the work was to establish the effectiveness of the fungicide Maxim CL and the biological product Fitosporin to limit the harm of sunflower diseases in the northern steppe of Ukraine. To protect sunflower from major diseases, it is recommended to treat its seed material in combination with the biological product phytosporin (2.0 l / t) and Maxim CL at a reduced rate (3.0 l / t). This will suppress the development of diseases from germination to browning of baskets, maintaining plant density and yield at 25.3 c / ha, as well as obtaining additional net income at 6169.8 UAH / ha, with a payback of 29.4 UAH. / UAH.
Effectiveness of pesticides in limiting sunflower diseases in the steppe of Ukraine
Keywords: соняшник; хвороби; врожайність; sunflower; diseases; yield