Бомбардування (ракетні удари) по цивільному населенню та інфраструктурі мирних міст як військові злочини: досвід ХХ–ХХІ ст. - Орлик, С. В.; Orlyk, S. (ЦНТУ, 2023)
Наприкінці ХIX століття загострення політичних і економічнихпроблем у Європі набуло критичного рівня, відбувалися загрозливі активні процеси спрямовані на створення військово-політичних угрупувань (Троїстого союзу і Антанти), що свідчило про реальні перспективи початку збройного конфлікту між державами. Тогочасне міжнародне співтовариство було стурбоване такими негативними тенденціями, а тому було вирішено зібратися для обговорення та прийняття пакету норм міжнародного законодавства, котрим було б законодавчо урегульовано певні обмеження та умови ведення війни як на суходолі так і на морі, а також визначено правила поведінки воюючих держав задля гуманізації процесу війни та наслідків воєнних дій, наскільки це можливо в умовах війни. At the end of the 19th century, the aggravation of political and economic problems in Europe reached a critical level, threatening active processes aimed at the creation of military-political groups (the Triple Alliance and the Entente) took place, which indicated the real prospects of the beginning of an armed conflict between states. The international community at that time was concerned about such negative trends, and therefore it was decided to gather to discuss and adopt a package of international legislation, which would legally regulate certain limitations and conditions of waging war both on land and at sea, as well as define the rules behavior of belligerent states in order to humanize the process of war and the consequences of wars them actions, as far as possible in the conditions of war.
Bombardment (rocket strikes) on the civilian population and infrastructure of peaceful cities as war crimes: experience of the 20th - 21st centuries.
Keywords: інфраструктура; воєнні злочини; цивільне населення; infrastructure; war crimes; civilian