Підвищення рівня ефективності режимів роботи електричного обладнання розподільчих мереж за рахунок прогнозування його залишкового ресурсу - Москаленко, Ярослав Сергійович; Moskalenko, Yaroslav (ЦНТУ, 2022)
Метою роботи є удосконалення методів та підходів до прогнозування ризиків порушення роботи електричного обладнання розподільчих пристроїв. У роботі виокремлено та обґрунтовано номенклатурний перелік відповідального обладнання розподільчих пристроїв; досліджено та систематизовано повний набір факторів, що можуть впливати на технічний стан обладнання. Удосконалено методику прогнозування залишкового ресурсу відповідального обладнання розподільчих пристроїв із використанням нечіткого моделювання. Апробовано запропоновану методику визначення порушень роботи обладнання на прикладі ВРП-750 кВ. Отримані результати можуть бути використані під час розрахунків значень прогнозованого залишкового ресурсу відповідального обладнання розподільчих пристроїв будь-якого класу напруги, а також під час розгляду можливостей підвищення рівня енергетичної ефективності режимів роботи та працездатності особливо відповідального обладнання електричних мереж. The purpose of the work is to improve the methods and approaches for forecasting the risks of malfunctioning of the electrical equipment of distribution devices. In the work, the nomenclature list of responsible possession of distribution devices is singled out and substantiated; a complete set of factors that can affect the technical condition of the equipment has been studied and systematized. The method of forecasting the residual resource of the responsible equipment of distribution devices using fuzzy modeling has been improved. The proposed methodology for determining equipment malfunctions was tested using the example of open switchgear 750 kV. The obtained results can be used when calculating the values of the predicted residual resource of the responsible equipment of distribution devices of any voltage class, as well as when considering the possibilities of increasing the level of energy efficiency of work modes and processing capacity, especially of the service equipment of electrical networks.
Increasing the level of efficiency of operating modes of electrical equipment of distribution networks due to forecasting its residual resource
Keywords: електричне обладнання; технічний стан; прогнозування; залишковий ресурс; ймовірність відмови обладнання; electrical equipment; technical condition; forecast; remaining resource; single-phase earth fault