Дослідження впливу структури феритного ковкого чавуну на його твердість - Косінов, Артур Леонідович; Kosinov, Artur (ЦНТУ, 2025)
Метою даного дослідження є вивчення впливу структури феритного ковкого чавуну на його твердість. Дослідження проводяться методами математичної статистики, кореляційним аналізом в середовищі Місrosoft Offis Excel та MathCADа. Проведені дослідження: вплив кількості виділень графіту на твердість ковкого чавуну; вплив діаметра графітних включень ковкого чавуну на твердість; вплив вмісту перліта на твердість ковкого чавуну; вплив розміру феритного зерна на твердість ковкого чавуну; вплив діаметра графітних включень на їх число; вплив кількості включень графіту на вміст перліту у феритному ковкому чавуні; вплив числа включень графіту на розмір зерна фериту; вплив вмісту перліту на середній діаметр графітних включень; вплив вмісту перліту на розмір феритного зерна ковкого чавуну; вплив розміру феритного зерна на діаметр виділень графіту феритного ковкого чавуну. Отримано рівняння множинної кореляції залежності твердості від структури феритного ковкого чавуну. З’ясовано, що при збільшенні розміру графітних включень до 80 мкм збільшується твердість ковкого чавуну, а якщо графітні включення будуть більше 80 мкм твердість починає знижуватися. При дослідженні твердість ковкого чавуну знижується зі збільшеням числа графітних включень та підвищується зі збільшенням вмісту перліта, а також знижується зі збільшенням розміру феритного зерна більше 40 мкм. Твердість ковкого чавуну знижується зі збільшенням числа графітних включень на 1 мм2. Твердість ковкого чавуну підвищується зі збільшенням вмісту перліту. Зі зростанням числа графітних включень вміст перліту знижується. При вмісті перліту до 10% зі зростанням кількості перліту розмір графітних включень збільшується. The aim of this study is to investigate the effect of the structure of ferritic ductile iron on its hardness. The research is carried out by the methods of of mathematical statistics, correlation analysis in the environment of Microsoft Offis Excel and MathCAD. The research was conducted to determine the effect of the amount of graphite on the hardness of of ductile iron; influence of the diameter of graphite inclusions of ductile iron on hardness; the effect of pearlite content on the hardness of ductile iron; the effect of ferrite grain size on ferrite grain size on the hardness of ductile iron; influence of the diameter of graphite inclusions on their number inclusions on their number; the effect of the number of graphite inclusions on the pearlite content in ferritic malleable cast iron; influence of the number of graphite inclusions on the grain size influence of pearlite content on the average diameter of graphite inclusions; influence of of pearlite content on the size of ferritic grain of ductile iron; influence of ferritic grain size on the diameter of ferrite grain size on the diameter of ferritic graphite inclusions in ductile iron. The equation of multiple correlation of the dependence of hardness on the structure of of ferritic ductile iron. It has been found that with an increase in the size of graphite inclusions up to 80 μm the hardness of ductile iron increases, and if graphite inclusions are more than 80 microns, the hardness begins to decrease. In the study, the hardness of the of ductile iron decreases with an increase in the number of graphite inclusions and increases with an increase in the pearlite content, and also decreases with increase in ferrite grain size over 40 microns. The hardness of ductile iron cast iron decreases with an increase in the number of graphite inclusions per 1 mm2. The hardness of ductile iron increases with the pearlite content. With the number of graphite inclusions increases, the pearlite content decreases. At the content of content of up to 10%, the size of graphite inclusions increases with the amount of pearlite increases.
Study of the influence of ferritic ductile iron structure on its hardness
Keywords: феритний ковкий чавун; твердість; метод нормального розподілу; рівняння регресії; ferritic ductile iron; hardness; normal distribution method; regression equation