Підвищення довговічності шестеренних насосів шляхом відновлення втулок методами пластичного деформування - Іванкова, О. В.; Горбенко, О. В.; Лапенко, Г. О.; Чумак, М. В.; Ivankova, O.; Gorbenko, O.; Lapenko, T.; Chumak, M. (ЦНТУ, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню процесів зношування та відновлення втулок шестеренних масляних насосів мобільної техніки з використанням технологій пластичного деформування. Розглянуто фактори, що впливають на довговічність гідроагрегатів, зокрема роль торцевих і радіальних зазорів у спряженнях «втулка – шестерня», які визначають внутрішні витоки робочої рідини та зумовлюють втрати об’ємної подачі. На основі аналізу дефектів та характеру зношування встановлено, що одними з найбільш ресурсно-обмежувальних деталей є втулки, які одночасно виконують функції підшипникової опори та ущільнювального елемента, працюють у режимах змінних навантажень і піддаються інтенсивному абразивному та гідроабразивному зносу. The article presents a comprehensive study of the wear processes and restoration of bushings in gear type oil pumps used in mobile machinery, employing plastic deformation technologies. The factors influencing the durability of hydraulic units are examined, with particular attention to axial and radial clearances in the “bushing–gear” pair, which determine internal leakage of the working fluid and cause losses in volumetric delivery. Analysis of defects and wear patterns revealed that one of the most resource-limiting components of gear pumps is the bushing, which simultaneously functions as a bearing support and a sealing element, operates under variable loads, and is subjected to intensive abrasive and hydro-abrasive wear etc.
Enhancing the Durability of Gear Pumps by Restoring Bushings Using Plastic Deformation Methods
Keywords: гідронасос; втулка; зносостійкість; довговічність; технологія; hydraulic pump; bushing; wear resistance; durability; technology