Економічний аналіз як інструмент ефективного управління заборгованістю суб’єктів господарювання - Лисенко, А. М. (ДБТУ, 2025)
Автор стверджує, що недоречно розглядати процес управління дебіторською та кредиторською заборгованістю абстраговано один від одного, пропонує здійснювати розрахунки та проводити аналіз за наступними основними показниками : оборотами дебіторської та, відповідно, кредиторської заборгованості; тривалістю оборотів дебіторської та кредиторської заборгованості за продукцію (товари, роботи, послуги); порівнянням тривалості оборотів кредиторської та дебіторської заборгованості за продукцію (товари, роботи, послуги); часткою дебіторської заборгованості в обсязі оборотних активів; співвідношенням середньої величини дебіторської та кредиторської заборгованості до чистого доходу від реалізації. Виокремлено етапи проведення аналізу та ключові підходи в управлінні заборгованістю. Основні способи управління заборгованістю запропоновано систематизувати за такими узагальненими групами : психологічні; економіко-юридичні. У процесі розробки рішень автор пропонує важливе значення надавати строкам виникнення та погашення заборгованості, проводити з урахуванням цього ретельний аналіз у розрізі контрагентів. Прийняття рішень щодо вчасності погашення заборгованості повинне загалом забезпечувати перевищення тривалості обороту кредиторської заборгованості над тривалістю обороту дебіторської заборгованості.
Keywords: економічний аналіз; групування заборгованості за строками виникнення; дебіторська заборгованість; кредиторська заборгованість; тривалість обороту заборгованості; способи управління заборгованістю