Обґрунтування доцільності проведення глибокого чизельного рихлення на переущільнених та ерозійно-небезпечних ґрунтах - Лещенко, С. М.; Сало, В. М.; Leschenko, Sergiy; Salo, Vasil (КНТУ, 2015)
В статті обґрунтовується доцільність проведення глибокого розпушування ґрунту на переущільнених та ерозійно-небезпечних ґрунтах. Доведено, що незважаючи на не повну адаптованість існуючих знарядь для чизельного обробітку ґрунту до існуючих умов, їх використання є основою ресурсо- та енергозберігаючого землеробства. Запропоновано вдосконалену конструкцію чизельної лапи та принципової схеми комбінованого чизеля, що дозволяють розширити межі впровадження технологій глибокого розпушування в технологічні процеси по вирощуванні продукції рослинництва. The aim is to study the feasibility of deep loosening on compaction and erosion-hazardous soils. Proved that despite not fully adapted existing tools for cultivation chisel to existing conditions, their use is the basis of energy saving agriculture. The improved design chisel paws and concept combined chisel, allowing the introduction of technologies to expand the boundaries of deep loosening in processes for the cultivation of crop production. These characteristics combined with proposed subsoil chisel working bodies and outlined their possible use. As a result of the work conducted chisel adaptation of workers to difficult soil and climatic conditions of Ukraine.
Justification feasibility of deep loosening on chisel compaction and erosion-hazardous soils
Keywords: комбінований чизель; глибоке рихлення; переущільнення ґрунтів; ресурсозберігаючі технології; мінімальний обробіток ґрунту; інфільтраційні властивості; combined chisel; deep loosening; soil compaction; saving technologies; minimal tillage; infiltration properties