Варіабельність якісних показників насіння гібридів соняшнику в Степу України - Островський, Василь Михайлович; Ostrovskyi, Vasyl (ЦНТУ, 2024)
В даній кваліфікаційній магістерській роботі вивчено вплив агроекологічних факторів і особливостей гібридів на урожайність та варіабельність якісних показників насіння соняшнику. Метою роботи є визначити та рекомендувати кращі гібриди соняшнику для вирощування в умовах Степу України. Результат роботи – визначено кращі гібриди соняшнику, що забезпечують максимальну продуктивність та вихід олії з 1 га посіву. В процесі роботи виконано аналіз сучасних наукових даних щодо ролі гібриду та умов вирощування у формуванні кількісних та якісних показників урожаю, а також якісним характеристикам соняшникової олії. В польових умовах, відповідно до методики, досліджено особливості росту та розвитку гібридів, ураження рослин соняшнику хворобами стебла та кошиків, формування продуктивность гібридів соняшнику та якісні характеристики отриманого насіння. Дано економічну оцінку отриманих результатів та сформовано рекомендації виробництву. This qualification master's thesis studies the influence of agroecological factors and hybrid characteristics on the yield and variability of quality indicators of sunflower seeds. The aim of the work is to identify and recommend the best sunflower hybrids for cultivation in the conditions of the Steppe of Ukraine. The result of the work is the identification of the best sunflower hybrids that ensure maximum productivity and oil yield from 1 hectare of sowing. In the process of the work, an analysis of modern scientific data on the role of the hybrid and growing conditions in the formation of quantitative and qualitative indicators of the harvest, as well as the qualitative characteristics of sunflower oil, was performed. In field conditions, in accordance with the methodology, the features of growth and development of hybrids, damage to sunflower plants by stem and basket diseases, the formation of productivity of sunflower hybrids and the qualitative characteristics of the obtained seeds were investigated. An economic assessment of the results obtained was given and recommendations for production were formulated.
Variability of quality indicators of sunflower hybrid seeds in the Steppe of Ukraine
Keywords: соняшник; олійність насіння; sunflower; seed oil content