Дослідження режимів роботи систем електропостачання з сонячними електростанціями - Коптєв, Олександр Андрійович; Koptiev, Oleksandr (ЦНТУ, 2022)
Метою роботи є створення та аналіз моделей роботи сонячної електростанції в різних режимах, дослідження впливу сонячних електростанцій на роботу енергосистеми, з якими вони зв’язані, та режимів роботи цих станцій у децентралізованих системах електропостачання. Основна увага була сконцентрована на дослідженні та аналізу впливу сонячних електростанцій на показники якості електроенергії, енергетичні залежності, що характеризують різноманітні параметри в автономному режимі роботи сонячних електростанцій та в режимі роботи з мережею, загальній надійності функціонування системи та виявленні чинників, що впливають на показники якості електроенергії. В процесі вирішення поставлених завдань були проведені узагальнення та аналіз матеріалів науково-технічної літератури, застосовані методи імітаційного моделювання в програмних пакетах Matlab / Simulink, математичного аналізу та методи теоретичних та експериментальних досліджень, методи обробки статистичних даних. The purpose of the work is to create and analyze models of operation of a solar power plant in different modes, to study the influence of solar power plants on the operation of the power system with which they are connected, and the modes of operation of these plants in decentralized power supply systems. The main attention was focused on the study and analysis of the impact of solar power plants on power quality indicators, energy dependencies characterizing various parameters in the autonomous mode of operation of the solar station and in the mode of operation with the network, the overall reliability of the functioning of the system and the identification of factors affecting the power quality indicators. In the process of solving the tasks, the generalization and analysis of the materials of scientific and technical literature were carried out, the methods of simulation modeling in the Matlab / Simulink software packages, mathematical analysis and methods of theoretical and experimental research, methods of statistical data processing were applied.
Study of modes of operation of power supply systems with solar power plants
Keywords: система керування інвертором; сонячна електростанція; система електропостачання; імітаційне моделювання; якість електроенергії; активний силовий фільтр; inverter control system; solar power plant; power supply system; simulation modeling; power quality; active power filter