Поліпшення контролю норм висівання насіння - Лушніков, В. М.; Чайковський, О. Б.; Пирогов, В. В.; Сторожук, К. М. (КНТУ, 2014)
Дослідження відносяться до засобів автоматичного контролю процесу висівання насіння на сівалках точного сіяння. Розглянута можливість підвищення ефективності контролю норм висівання насіння за рахунок вимкнення-ввімкнення звукової сигналізації при випадковому переважанні допустимої величини недосіву чи пересівання насіння. Звукова сигналізація характерного тону для кожного каналу вмикається тільки при перевищенні допустимої величини недосіву або пересівання насіння в будь-якому діапазоні порівняння підряд декілька разів (двічі або більше). Запам’ятовується кількість насіння дійсної останньої довжини діапазону, для якого визначається величина недосіву чи пересівання насіння у відсотках до заданої норми висівання і включається світлова індикація номера висівного апарату, де виникло порушення, з вказівкою відсотка до заданої норми висівання. Момент досягнення допустимої величини недосіву чи пересівання насіння є початком наступного діапазону заданої довжини.
Keywords: сівалка; контроль норм висівання; автоматичний контроль; процес висівання; кількість посіяного насіння; задана норма висівання; недосів; пересівання; діапазон порівняння