Енергетична безпека України в контексті євроінтеграції - Калішенко, Валентин Михайлович; Kalishenko, Valentyn (ЦНТУ, 2025)
У бакалаврській роботі проаналізовано сутність, зміст і структуру енергетичної безпеки як ключового елементу національної безпеки України в умовах євроінтеграції. Досліджено основні теоретико-методологічні підходи до визначення енергетичної безпеки, а також методи її оцінювання з використанням індикаторного та системного аналізу. Розкрито міжнародні та національні підходи до формування політики енергетичної безпеки, зокрема в контексті співпраці з Європейським Союзом, Міжнародним енергетичним агентством, МАГАТЕ та іншими організаціями. Проаналізовано актуальні загрози для енергетичного сектору України, зумовлені воєнною агресією Російської Федерації, високою енергоємністю економіки, монополізацією ринків та інфраструктурними вразливостями. Вивчено зарубіжний досвід забезпечення енергетичної безпеки (на прикладі Німеччини, Польщі, Норвегії) та визначено його релевантність для України. Особливу увагу приділено стратегічним документам і практичним заходам з модернізації енергетичної системи України, інтеграції до європейського енергоринку та розвитку відновлюваної енергетики. Обґрунтовано практичну цінність результатів дослідження для формування ефективної державної політики у сфері енергетичної безпеки та посилення стійкості енергетичного сектору. In the bachelor’s thesis the essence, content, and structure of energy security as a key component of Ukraine's national security in the context of European integration are analyzed. It explores the main theoretical and methodological approaches to defining energy security, as well as assessment methods based on indicator and systems analysis. The study outlines both international and national approaches to the development of energy security policy, particularly in the framework of cooperation with the European Union, the International Energy Agency, the IAEA, and other organizations.The thesis examines current threats to Ukraine’s energy sector stemming from the military aggression of the Russian Federation, the high energy intensity of the economy, market monopolization, and infrastructural vulnerabilities. It also investigates foreign experience in ensuring energy security—using the examples of Germany, Poland, and Norway and assesses its relevance for Ukraine. Special attention is devoted to strategic documents and practical measures aimed at modernizing Ukraine's energy system, integrating with the European energy market, and advancing renewable energy development. The practical value of the research is substantiated through its potential to inform the formation of effective state policy in the field of energy security and to enhance the resilience of the national energy sector.
Energy Security of Ukraine in the Context of European Integration
Keywords: енергетична безпека; енергетична політика; євроінтеграція; енергетична стратегія; міжнародні організації; енергетична інфраструктура; стійкість; Україна; енергореформи; energy security; energy policy; European integration; energy strategy; international organizations; energy infrastructure; sustainability; Ukraine; energy reforms