Фізико-хімічні основи ливарного виробництва - Конончук, С. В.; Кропівний, В. М.; Скрипник, О. В. (ЦНТУ, 2023)
В навчальному посібнику викладені основи розрахунку фізико-хімічних характеристик металургійних процесів окислення, відновлення, розчинності, розподілу, дисоціації елементів, шлакоутворення, а також кінетику та рівновагу процесів на основі законів загальної термодинаміки, хімічної термодинаміки, кінетики, теорії розчинів, теорії металургійних розплавів. Посібник складається із чотирьох розділів – загальної термодинаміки, хімічної термодинаміки, кінетики металургійних реакцій та термодинамічних досліджень фізико-хімічних процесів ливарного виробництва. Як правило, дається виведення математичних співвідношень, що сприяє більш повному і глибокому засвоєнню матеріалу студентами. З цією ж метою в посібнику наведені приклади розв’язання задач, учбові завдання і запитання з кожного розділу. Посібник призначений для студентів спеціальності 131 “Прикладна механіка” і може бути використаний студентами металургійних та інших технічних спеціальностей при дослідженнях металургійних процесів.
Keywords: фізмко-хімічні основи; ливарне виробництво; металургійні реакції; термодинаміка; окислення; відновлення; кінетика; шлакоутворення; ентальпія; ентропія; вільна енергія Гібса; рівновага хімічної реакції