Наукові публікації кафедри ЕРМ
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Наукові публікації кафедри ЕРМ by Subject "agile olive"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Керування характеристиками і властивостями моторних олив комбінованим модифікуванням(УкрДАЗТ, 2014) Аулін, В. В.; Кузик, О. В.; Лисенко, С. В.У статті наведені експериментальні результати дослідження кінематичної в’язкості, лужного числа, змочування та поверхневого натягу моторної оливи після комбінованого модифікування присадкою гліцерата міді та магнітним полем МП. Виявлено, що збільшення кінематичної в’язкості композиційної оливи на 2,2…5,8% здійснюється по досягненню напруженості магнітного поля (2,0…2,8)∙104 А/м. При цьому збільшується лужне число і магнітна проникність, зменшується кут змочування, коефіцієнт поверхневого натягу та діелектрична проникність оливи. Найменша величина зносу спостерігається при концентрації гліцерату міді 3,5…4,5%, а напруженості МП – (2,0…2,8)∙104 А/м. Отримані результати пояснюються зміною структури та змащувальної здатності моторної оливи під дією присадки і магнітного поля. In the articles resulted experimental results of research of kinematics viscidity, alkaline number, moistening and surface-tension of agile olive after the combined retrofitting by the additive of copper glycerate and magnetic field (MF) in the range of concentration of additive of 0,1...6,0% and tension МF - (0,5...5,0)∙104 A/m. It is educed that increase kinematics viscidity of composition olive on 2,2…5,8% comes true on the achievement of tension of magnetic-field (2,0…2,8)∙104 A/m on 2,1…4,0 % increases alkaline number, the corner of moistening and coefficient of surface-tension diminish. During the concentration of 3,5…4,5% and tension МF – (2,3...2,8)∙104 A/m, an inductivity diminishes on 1,0…5,0%, permeance of olive increases on an order. The least size of wear is observed during the concentration of copper glycerate of 3,5...4,5%, and to tension МF – (2,0...2,8)∙104 A/m got results are explained by the change of structure and lubricating ability of agile olive under the action of additive and magnetic-field.