Збірники наукових праць ЦНТУ

Permanent URI for this communityhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/1

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Item
    Сучасні аспекти нормування праці управлінського персоналу на промислових підприємствах та в наукових організаціях
    (ЦНТУ, 2018) Коваленко, О. М.; Станіславик, О. В.; Танащук, К. О.; Коваленко, А. М.; Станиславик, Е. В.; Танащук, Е. А.; Kovalenko, О.; Stanislavyk, О.; Tanashuk, К.
    В статті розглянуто сучасні аспекти нормування праці управлінського персоналу на промислових підприємствах та в наукових організаціях. Визначено категорії управлінського персоналу, які виділяються різними дослідниками. Висвітлено характер праці управлінського персоналу та роль нормування праці в економічній діяльності підприємства. Систематизовано основні проблеми в галузі нормування праці управлінського персоналу на промислових підприємствах та причини, що їх обумовлюють. Досліджено фактори та ступень впливу на нормування праці управлінського персоналу промислових підприємств Південного регіону. Сформульовано вимоги стосовно удосконалення системи нормування праці управлінського персоналу на промислових підприємствах. В статье рассмотрены современные аспекты нормирования труда управленческого персонала на промышленных предприятиях и в научных организациях. Установлены категории управленческого персонала, выделяемые различными исследователями. Освещен характер труда управленческого персонала и роль нормирования труда в экономической деятельности предприятия. Обозначены основные проблемы в области нормирования труда управленческого персонала на промышленных предприятиях и причины, которые их обуславливают. Исследованы факторы и степень влияния на нормирование труда управленческого персонала промышленных предприятий Южного региона. Сформулированы требования по усовершенствованию системы нормирования труда управленческого персонала на промышленных предприятиях. In the article modern aspects of work rationing of administrative personnel at the industrial enterprises and in the scientific organizations are considered. It is established the categories of administrative personnel, which are marked out by various researchers. The nature of administrative personnel’s work and a role of work rationing in economic activity of the enterprise are covered. The main problems in the field of work rationing of administrative personnel at the industrial enterprises and the reasons, which cause them are designated. Factors and extent of influence on work rationing of administrative personnel of the industrial enterprises of the Southern region are investigated. Elements of control system of work rationing at the industrial enterprises are considered. Requirements for improvement of work rationing system of administrative personnel at the industrial enterprises are formulated. Methods and ways of setting standards of work in the sphere of research and development of the scientific organizations are investigated. It is established that the standardization of research work should not be limited only to the norms of labor input, especially in the normalization of applied research work of theoretical nature, where evaluating the labor input objectively can be quite difficult. Research work should be evaluated according to its results, norms of the number of results of labor and norms of quality of results of labor should be present in the structure of norms. It is proposed that within the framework of the applied research work of theoretical nature, the symbiosis of the expert method, which proved its potency in the analysis of complex non-formalized problems and the statistical method, that is, on the basis of the accounting of similar experience in conducting kinds of works / obtaining the results of work in previous scientific research projects of scientific organization has been used. The conclusion is drawn that the costs of rationing should be comparable to the results of normalization, and the accuracy of the development and set standards of work should be ensured with the minimum possible costs for this process.
  • Item
    Ключові засади формування вертикально-інтегрованих структур у харчовій галузі
    (КНТУ, 2015) Станіславик, О. В.; Коваленко, О. М.; Stanislavyk, Olena; Kovalenko, Oleksandr
    У статті розглянуто типи корпоративної інтеграції, умови та чинники вертикальної інтеграції. Досліджено процес еволюції теорії й практики інтеграції у харчовій галузі. Досліджено специфічні особливості сучасних інтеграційних процесів, що відбуваються в продовольчій сфері. Представлено аналіз позитивних та негативних сторін вертикальної інтеграції. Зроблено висновок щодо пріоритетності розвитку агропромислової інтеграції. The purpose of the article is to study the key bases of formation of vertically integrated structures in the food industry terms and agro features vertical integration in modern conditions of social and economic development of the country. Types of corporate integration, conditions and factors of vertical integration were considered in the article. The process of evolution of the integration of theory and practice in the food industry was investigated. Specific features of modern integration processes that taking place in the food sector were examined. The analysis of the positive and negative aspects of vertical integration was introduced in our research. We have proved the necessity, feasibility and priority of agro-industrial integration. It has been proven that the formation and operation of food systems is a phenomenon that requires attention from the state, the wording of the official position of the state on this phenomenon and development of appropriate policy regulation of agro-food units. It requires the further research of theoretical and practical issues in this area.