Збірники наукових праць ЦНТУ
Permanent URI for this communityhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/1
Browse
2 results
Search Results
Item Розрахунок системи стабілізації температурного режиму в процесі фрикційного формоутворення(КНТУ, 2016) Пархоменко, Ю. М.; Гамалій, В. Ф.; Босько, В. В.; Parkhomenko, Y.; Gamaliy, V.; Bosko, V.Досліджено технологічний процес фрикційного формоутворення деталей. Визначено параметр, який підлягає регулюванню та передаточну функцію об’єкту управління цим параметром. Запропоновано шляхи створення автоматизованої системи стабілізації температурного режиму в процесі фрикційного формоутворення. Розроблено функціональну схему такої мікропроцесорної системи автоматичного управління температурою, яка б забезпечувала підтримку заданих значень цих параметрів в певні моменти часу та на протязі всього технологічного процесу. Studied process of forming the friction parts. Automatic control of process parameters provides friction forming temperature monitoring and support formative element temperature within 45 ÷ 75°C, ensuring stability of the process, protecting bearings from excessive heat flow and thermal discharge heat engine supports spindles. The specified temperature conditions provided by pumping oil through the bearing formative element in achieving its temperature 75°C and off the pump motor when reaching 45 °C. Certain parameters, which is subject to regulation and the transfer function of this parameter control object. The ways of creation of an automated system of stabilization of the temperature mode in the process of formation of friction. A functional diagram of a microprocessor-based system for automatic temperature control, ensuring the maintenance of set values of these parameters at specific points in time and throughout the process.Item Автоматизація контролю концентрації газів та рівня pH в процесі виробництва цукру(КНТУ, 2014) Пархоменко, Ю. М.; Пархоменко, М. Д.; Parkhomenko, Y.; Parkhomenko, M.Досліджуються шляхи створення автоматизованої системи контролю концентрації газів та рівня pH на ділянках 1-ї та 2-ї сатурації і сульфітації дифузійного соку в процесі виробництва цукру. Визначено тип напівпровідникового газового сенсора та pH - датчика і запропоновано методику розрахунку концентрації газових компонент за результатами вимірювання електропровідності газового сенсора при кроковій зміні температур. The purpose of this article is to study ways of improving the system of monitoring the concentration of gases and pH (concentration of active hydrogen ions (H+) when saturation and sulfates diffusion juice. The ways of creating an automated system for monitoring gas concentration and pH on sites 1-St and 2- nd saturation and solitaire diffusion juice in the sugar production process are explored. Defined type semiconductor gas sensor and the pH sensor and the methods of calculating the concentration of the gas component in the measurement results of the electrical conductivity of the gas sensor when the stepping change of temperatures. While studying the ways to create a system of monitoring the concentration of gases and pH in areas of saturation and sulfates diffusion juice with sugar refining were identified types of gas and pH sensors. The character of changes of the conductivity of a thin film semiconductor sensors under the influence of the adsorption of molecules of the gas mixture on the surface of the proposed method of calculating the concentration of each of the components of the test mixture.