Збірники наукових праць ЦНТУ
Permanent URI for this communityhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/1
Browse
4 results
Search Results
Item Особливості конструкцій і технологічного проєктування робочих органів лопатевих гвинтових змішувачів(ЦНТУ, 2023) Гевко, І. Б.; Лещук, Р. Я.; Брикса, А. О.; Стібайло, О. Ю.; Коваль, С. О.; Нevko, І.; Leshchuk, R.; Briksa, A.; Stibailo, O.; Koval, S.Проаналізовано типові конструктивні схеми лопатевих гвинтових робочих органів змішувачів і розроблено найбільш технологічні способи їх виготовлення. Визначено основні конструктивнотехнологічні параметри способів їх виготовлення з використанням навивання і встановлено основні фактори, які впливають на їх технологічне проєктування. Визначено технологічні особливості конструктивних параметрів лопатевих спіралей змішувачів, які виготовлені різними способами, і охарактеризовано найбільш вживані конструкційні та супутні матеріали при їх виготовленні. Встановлено, що найбільш економічно ефективним способом виготовлення лопатевих спіралей змішувачів є навивання спіралей щільним пакетом по внутрішньому торцевому профілю з прямокутних заготовок з подальшим вилученням сегментних отворів для створення лопатей і калібруванням на заданий крок. es of structures and technological design of working bodies of bladed screw mixers Blade screw mixers are typical tools for mixing building materials, compound feed, various types of products in the food industry, etc. The principle of their operation uses a combination of the operation of moving multicomponent mixtures with the operation of mixing them. Features of bladed screw working bodies of mixers are the arrangement of blades along a helical line along the axis of the shaft, on which they are, as a rule, immovably fixed. However, separate structures of working bodies can be located on the shaft with the possibility of rotation.Item Дослідження технологічної ефективності змішування кормів двоступеневим одновальним комбінованим змішувачем періодичної дії(КНТУ, 2013) Кісільов, Р. В.; Матвєєв, К. Д.; Лузан, П. Г.; Kisilyov, R.; Matveev, K.; Luzan, P.В статті експериментально обґрунтовано кінетику процесу змішування кормів та ефективність приготування повнораціонних сумішей для ВРХ двоступеневим одновальним змішувачем періодичної дії. Отримані залежності однорідності змішування кормів запропонованим змішувачем від тривалості часу приготування суміші. The aim of work are experimental confirmation undertaken theoretical studies of the offered two-stage mixer of forage batch-type and estimation efficiency of his work in comparing to onesedate. In the article kinetics of process mixing of forage and efficiency preparation of fullration mixtures are experimentally reasonable for cattle by the two-stage single-shaft mixer of batch-type. Got dependences homogeneity of mixing forage by the offered mixer from duration time of preparation mixture. Time during that kinetics of process mixing of forage provides a rapid acceleration a two-stage mixer convection and increase intensity of the diffusive mixing of forage in the monolith whereupon these processes are stabilized at the level of parameter homogeneity of mixture is certain.Item Обґрунтування конструктивно-технологічної схеми багатокомпонентного дозатора-змішувача інгредієнтів комбікормів(КНТУ, 2015) Бойко, Д. І.; Boyko, DenisВ результаті аналізу технологій приготування комбікормів для тварин і птиці, способів дозування і змішування інгредієнтів комбікормів, а також конструкцій дозаторів і змішувачів запропонована нова конструкція дозатора-змішувача в якій операції дозування і змішування інгредієнтів об’єднані в одну технологічну операцію і виконуються одним робочим органом. Головною перевагою запропонованої конструкції є об’єднання операцій дозування і змішування, що значно спрощує конструкцію дозатора-змішувача і зменшує енергетичні витрати для його приводу. Висока якість змішування досягається за рахунок багатокомпонентного зв’язного дозування і тонкошарової взаємодії змішуваних компонентів. The purpose of this work is an analysis of existent constructions of metering devices-mixers of ingredients of the mixed fodders, exposure of their advantages and failings that development of perspective construction in which to foresee intensification of process by the association of operations of dosage and mixing due to their implementation by one working organ. The basic constructions of metering devices-mixers are considered for preparation of the mixed fodders and directions of their improvement are offered. Advantage of the offered construction of metering device-mixer is that the operations of dosage and mixing are executed one working organ, by motive forces here, that operate there are centrifugal forces on friable material. It allows considerably to reduce power charges on preparation of the mixed fodders. In theory the productivity of the offered construction of metering device-mixer is certain and graphic dependences of the productivity are built on structurally kinematics of parameters. As a result of analysis of constructions of metering devices-mixers directions of their improvement are certain and the new construction of metering device-mixer, in which the process of dosage and mixing is executed one working organ which will provide the considerable cutting of power costs on the process of preparation of the mixed fodders, is offered. The conducted theoretical researches are set intercommunication of the productivity of metering device-mixer from it`s structurally kinematics parameters.Item Обґрунтування конструктивних параметрів і режимів роботи лопатевої мішалки(КНТУ, 2010) Матвєєв, К. Д.; Лузан, П. Г.; Кісільов, Р. В.; Матвєєва, В. О.; Гончар, О. В.; Matveev, K.; Luzan, P.; Kisilev, R.; Matveeva, V.; Gonchar, O.В статті проведений аналіз останніх досліджень і публікацій по змішуванню кормів та запропонована вдосконалена конструкція лопатевого змішувача кормів. Теоретично обґрунтувано режими роботи лопатевої мішалки, конструктивні параметри та продуктивність. Приведені умови руху частки вздовж мішалки і в радіальному напрямку, що забезпечує потоково-контурну схему руху кормосуміші по поверхні лопаті і в зоні інерційного руху в режимі підвищеної динамічності процесу. Підвищення продуктивності експериментальної мішалки підтверджується обґрунтованою формулою продуктивності змішувача. Studies are brought in article on mix provender. The advanced design of the blade mixer is offered. He consists of leading gross, rack, horizontal pipes with flat blade. The corner of the slopping of the blades different to axis of the mixer in fresh rows. For improvement of the process of the mix in designs are bolted radial finger. The technological scheme characterizes the principle robots mixer. The state of working mixer characterizes the angular velocity of the blades, step of the installing the blades, axial velocity of the motion stern, corner of the slopping of the blades. All are these factors raise capacity of the experimental mixer.