Збірники наукових праць ЦНТУ

Permanent URI for this communityhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/1

Browse

Search Results

Now showing 1 - 7 of 7
  • Item
    Організація і взаємодія держави, бізнесу та науки в контексті активізації інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств харчової промисловості
    (ЦНТУ, 2020) Савицький, Е. Е.; Savytskyi, E.; Савицкий, Э. Э.
    Стаття присвячена аналізу чинної організації і взаємодії держави, бізнесу та науки в контексті активізації процесів інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств харчової промисловості, а також обґрунтуванню наявних проблеми на шляху активізації інноваційно-інвестиційних перетворень і розробці напрямів покращення такої взаємодії в контексті інноваційно-інвестиційної політики держави. Доведена необхідність удосконалення і доповнення наявних форм і методів організації і взаємодії держави, бізнесу та науки, зокрема налагодження зв’язків українських інноваторів у галузі харчової промисловості з усіма стейкхолдерами (представниками бізнесу та держави), потенційно зацікавленими у комерціалізації їхніх інновацій і розширенні ринків збуту. Запропоновано різні форми бюджетного і позабюджетного фінансування інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості. Визначено актуальним запровадження моніторингу запиту бізнесу на інноваційні розв’язання наявних проблем, започаткування стартапів зі створення елементів інноваційної інфраструктури та їх поширення на всі регіони України, а також сприяння поінформованості науковців та підприємців про різні етапи та учасників інноваційного процесу. The article is devoted to analysing of the current organization and interaction of the state, business and science in the context of intensification of processes of innovation and investment activities of food industry enterprises, as well as substantiation of existing problems on the way of intensification of innovation and investment transformations and development of directions to improvement of such interaction in the context of innovation and investment policy of the state. The author proves the need to improve and supplement existing forms and methods of organization and interaction of the state, business and science, in particular to establish links between Ukrainian innovators in the food industry with all stakeholders (business and government) potentially interested in commercializing their innovations and expansion of markets. The article proposes various forms of budgetary and extra-budgetary financing of innovative activity of food industry enterprises. The introduction of monitoring the business demand for innovative solutions to existing problems, launching startups to create elements of innovation infrastructure and their dissemination to all regions of Ukraine, as well as promoting awareness of scientists and entrepreneurs about the various stages and participants in the innovation process. The obtained results can be used in further research in substantiating effective forms of interaction between government, business and science, expanding the horizons of their impact in the context of innovation and investment activities of food industry, in developing recommendations for state, regional and local authorities, food industry enterprises. Статья посвящена анализу действующей организации и взаимодействия государства, бизнеса и науки в контексте активизации процессов инновационно-инвестиционной деятельности предприятий пищевой промышленности, а также обоснованию имеющихся проблем на пути активизации инновационно-инвестиционных преобразований и разработке направлений улучшения такого взаимодействия в контексте инновационно-инвестиционной политики государства. Доказана необходимость усовершенствования и дополнения имеющихся форм и методов организации и взаимодействия государства, бизнеса и науки, в частности налаживание связей украинских инноваторов в области пищевой промышленности со всеми стейкхолдерами (представителями бизнеса и государства), потенциально заинтересованными в коммерциализации их инноваций и расширении рынков сбыта. Предложены различные формы бюджетного и внебюджетного финансирования инновационной деятельности предприятий пищевой промышленности. Определено как актуальное внедрение мониторинга запроса бизнеса на инновационные решения имеющихся проблем, начало стартапов по созданию элементов инновационной инфраструктуры и их распространение на все регионы Украины, а также содействие осведомленности ученых и предпринимателей о различных этапах и участниках инновационного процесса.
  • Item
    Аналіз стану та розвиток лікеро-горільчаної та спиртової промисловості Черкаської області
    (КНТУ, 2006) Яценко, В. М.; Нагорний, Є. В.; Чубань, В. С.
    Стаття присвячена спиртово-горільчаної галузі харчової промисловості України. Автори статті подають головні статистичні данні, пропонують рекомендації для підвищення економічної ефективності виробництва і стабільного розвитку галузі. The article is devoted to the distillery branches of a food-processing industry of Ukraine. The authors of the article submits the basic statistical data, offers the recommendations on the increase of the economic efficiency of manufacture and stable development of the branch.
  • Item
    Використання логістичного підходу для підвищення рівня фінансово-кредитного забезпечення підприємств харчової промисловості регіону
    (КНТУ, 2005) Назаренко, С. А.
    В дослідженні проаналізовано особливості та можливості використання логістичного підходу до підвищення кредитного забезпечення підприємств харчової галузі регіону, визначено вимоги до збільшення оборотних активів підприємств за рахунок логістичного фактору. In research the features and opportunities of use logistiks of the approach to increase of credit maintenance of the enterprises of a food-processing industry of region are analysed, the requirements to increase of turnaround actives of the enterprises for the logistiks of the factor are determined.
  • Item
    Деякі методологічні та методичні підходи до прогнозування ефективності та раціональної зайнятості
    (КНТУ, 2006) Грінка, Т. І.
    Стаття присвячена розгляду поєднання методу Дельфи та методу сценаріїв для розробки перспектив розвитку харчової промисловості України в контексті ефективної зайнятості. Оцінка узгодженості групової системи переваг залучених до дослідження експертів підтвердила, що одержані результати є закономірними, а не випадковим, що дає можливість використання запропонованого інструментарію у народногосподарській практиці. The article is devoted to consideration of combination of method of Delfi and method of scenarios for development of prospects of development of food retail industry of Ukraine in the context of effective employment. Estimation of co-ordination of the group system of advantages of the experts engaged in research confirmed that the got results were appropriate, not casual, that enables the use of the offered tool in pertaining to national economy practice.
  • Item
    Саморегулювання секторів економіки як основа формування умов для впровадження маркетингових засад підприємницької діяльності (на прикладі підприємств харчової промисловості)
    (КНТУ, 2008) Лилик, І. В.
    Наявність та розвиток підприємницького середовища є одним з основних факторів впровадження маркетингових методів ведення господарства. Маркетингові методи ведення господарства, з іншого боку потребують розвитку не просто конкурентного підприємницького середовища, а саморегулюючого конкурентного середовища основою якого є регуляторна політика в державі.. Від досконалості нормативно-законодавчої бази та рівня контролю за її дотриманням безпосередньо залежать умови діяльності, технологічний розвиток, фінансовий стан, а нерідко і саме існування підприємств.
  • Item
    Аналіз використання інформаційно-комунікаційних технологій на підприємствах харчової промисловості регіону
    (КНТУ, 2013) Волот, О. І.; Volot, Е.
    Визначено реальний стан та проаналізовано використання інформаційно-комунікаційних технологій на підприємствах харчової промисловості Чернігівської області, виявлені основні проблеми, що перешкоджають їх ефективному впровадженню та розвитку. Defined the real situation and the analysis of information and communication technologies in the food industry Chernihiv region identified negative factors that create barriers to the implementation and effective use of ICT. In most regions of the country the largest share of sales of industrial products is concentrated in the processing industry, mostly manufacturing of food, beverages and tobacco products. Successful business activity food complex as a leading component of regional economic systems provides the implementation of related measures of organizational, technical, economic, legal, informational and administrative nature. Among them, an important place is the use of information and communication technologies. Revealed positive trends in information provision in managing food enterprises in the region, as well as problems of further modernization due to the influence of modern trends in information technology, lack of adapted systems to enhance the integration process, the inadequacy of needs technical program and staff components of active management.
  • Item
    Сучасний стан та проблеми розвитку підприємств харчової промисловості Чернігівської області
    (КНТУ, 2012) Волот, О. І.; Volot, О.
    Проаналізовано сучасний стан підприємств харчової промисловості Чернігівської області. Подано оцінку тенденцій і факторів розвитку підприємств з виробництва харчових продуктів і напоїв та тютюнових виробів. Обґрунтовано потенційні можливості розвитку інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості. The modern state of food industry in the Chernihivs region is analyzed. Estimation of tendencies and factors in the development of enterprises, producing food, drinks and tobacco products, is given. Potential possibilities in the development of innovative activity of food enterprises are grounded.