Збірники наукових праць ЦНТУ
Permanent URI for this communityhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/1
Browse
4 results
Search Results
Item Зниження енергоємності процесу подрібнення м’ясної сировини на підприємствах ресторанного господарства(ЦНТУ, 2025) Дуб, В. В.; Терешкін, О. Г.; Пазюк, В. М.; Dub, V.; Tereshkin, O.; Paziuk, V.Стаття присвячена оптимізації конструктивних параметрів ріжучих робочих органів подрібнювачів типу ніж-решітка, які використовуються в закладах ресторанного господарства, з метою зниження загальної енергоємності процесу подрібнення харчової сировини. У статі обґрунтовано використання в харчових цілях м’ясної сировини з підвищеним вмістом з’єднувальної тканини та розв’язується проблема істотних енергозатрат під час реалізації процесу подрібнення м’ясної сировини з підвищеними показниками міцності в ріжучих машинах (вовчках). The article is devoted to the optimization of the design parameters of the cutting working parts of the knife-lattice type shredders, which are used in restaurants, with the aim of reducing the overall energy consumption of the process of grinding food raw materials. Today, the processes of grinding food raw materials with the help of shredders of the knife-grid type have found wide application at enterprises of the restaurant industry. Such minced meat products as cutlets, meatballs, casseroles, schnitzels, zrazy, rolls, cabbage rolls, dumplings, chevapchichi, dolma, khinkali, manti, pleskavitsa, cannelloni, klopsa, Dutch croquettes, Italian polpette, Japanese tsukune and many others is an integral component of the world cuisines and the menu of various restaurants in Ukraine and abroad. Despite the diversity of minced meat culinary products in restaurant technologies and the rather «respectable» history of equipment for obtaining minced meat, grinding processes are quite energy-consuming and require research on their optimization etc.Item Обгрунтування оптимальних режимів роботи удосконаленого зразка роторно-кавітаційного диспергатора при подрібненні рослинних кормів(КНТУ, 2014) Павліченко, В. М.; Лиходід, В. В.; Луц, П. М.; Січкарь, А. В.; Доруда, С. О.; Pavlichenko, V.; Lykhodid, V.; Lutz, Р.; Sichkar, А.; Doruda, S.Представлено результати експериментальних досліджень процесу диспергації компонентів кормових сумішей та відображено оптимальне поєднання факторів, які суттєво впливають на критерії оптимізації. Отримано математичні моделі другого порядку, які адекватно описують процес диспергації компонентів кормової суміші. Обґрунтовано оптимальні режими роботи удосконаленого зразка роторно-кавітаційного диспергатора та встановлено їх вплив на якісні та енергетичні показники робочого процесу подрібнення рослинних кормів при різноманітній їх композиції. Justification of optimal operating modes of created improved sample of rotary cavitation dispersant during the grinding plant feed. Presented the results of experimental studies of the process of grinding (dispersion) component of feed mixtures and displays the optimum combination of factors that significantly affect the optimization criteria. Obtained mathematical models of the second order, which adequately describe the process of dispersion component of feed mixture. Proved optimal modes of advanced sample of rotary cavitation dispersant and established their influence on the quality and energy performance of working crushing process plant feed at a variety of their composition. The results of experimental research is the foundation for further improvement work of the existing structures of dispersants of similar purpose.Item Экспериментальные исследования параметров помола биомассы в дезинтеграторе(КНТУ, 2013) Войтов, В. А.; Дригуля, С. В.; Бунецкий, В. А.; Vojtov, V.; Drigulia, S.; Bunetskij, V.; Бунецький, В. О.В работе приведены результаты экспериментальных исследований измельчения разных типов биомассы в дезинтеграторе. Проранжированы факторы, влияющие на суммарную мощность на измельчение, производительность дезинтегратора и средний размер частиц после помола. Установлено, что измельчение соломы наиболее энергоемкий процесс, чем измельчение отходов древесины, подсолнечника и кукурузы. В роботі наведено результати експериментальних досліджень подрібнення різних типів біомаси в дезінтеграторі. Проранжовано фактори, що впливають на сумарну потужність на подрібнення, продуктивність дезінтегратора і середній розмір часток після помелу. Встановлено, що подрібнення соломи найбільш енергоємний процес, ніж подрібнення відходів деревини, соняшнику та кукурудзи. The purpose of research - experimentally confirm the adequacy of theoretical studies to determine the energy consumption for grinding, the performance of the cage and fineness. The results of experimental studies of different types of biomass grinding in a disintegrator were presented in the paper. The factors that influence the total power reduction, performance disintegrator and the average size of the particles after grinding were ranking. Chopped straw most energy intensive than chopping wood waste, sunflower and maize was found. Chopped straw most energy intensive than waste sunflower, corn, and wood waste. At the same energy consumption an average particle size of grinding straw is 2 times greater than that of wood waste and sunflower corn.Item Анализ эффективности существующих и перспективных методов обработки деталей с покрытиями(КНТУ, 2014) Красота, М. В.; Шепеленко, И. В.; Матвиенко, А. А.; Аль Соодани Салем М. Муташаир; Krasota, Mykhailo; Shepelenko, Ihor; Matvienko, Oleksander; Al Soodani Salem M. Mutashair; Шепеленко, І. В.; Матвієнко, О. О.; Аль Соодані Салем М. МуташаїрВ статье рассмотрены основные методы обработки деталей с покрытиями, полученными методами наплавки, напыления и наварки. Проанализированы достоинства и недостатки этих методов, определены области применения. Установлены тенденции применения механических видов обработки покрытий, находящихся в нагретом состоянии. Выполнен анализ научных работ в направлении механической обработки покрытий в горячем состоянии. В статті розглянуті основні методи обробки деталей з покриттями, отриманими методами наплавлення, напилювання і наварювання. Проаналізовані переваги та недоліки цих методів, визначені галузі застосування. Встановлені тенденції застосування механічних видів обробки покриттів, що знаходяться в нагрітому стані. Виконаний аналіз наукових робіт в напрямку механічної обробки покриттів в гарячому стані. Application of wear-proof coverings while hardening and renewal of machine parts facilitates the increase of their reliability but at the same time it makes their treatment in cold working more complicated. Coverings have high level of hardness and its uneven distribution in the length of a part, a heterogeneous structure, a big height of lugs and cavities of the hard-facing layer. The objective of the work is to analyse current and perspective technologies of treatment of wear-proof coverings. The research has been done on most extensive treatment technologies of covered parts which are used in machine building today. They include cutting treatment (turning, milling, grinding), shaping, electro-physical and electrochemical methods. It was defined that they have a range of disadvantages and are not always efficient. Parts that have covering hardness more that 40 HRC can be effectively treated using the technologies of treatment of cutting methods such as grinding and turning of upper plastic deformation using residual heat after hard facing, spraying or welding on. Treatment of coverings in heated conditions allows decreasing cutting force and increasing productivity of treatment and improving parameters of quality of treated surfaces.