Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки. Випуск 2. - 2019
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки. Випуск 2. - 2019 by Author "Didur, V."
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Оптимізація конструктивно-технологічних параметрів шнекового преса для віджимання мезги насіння рицини (на прикладі одного витка шнекового вала)(ЦНТУ, 2019) Дідур, В. В.; Чебанов, А. Б.; Дідур, В. А.; Назарова, О. П.; Верещага, О. Л.; Дидур, В. В.; Дидур, В. А.; Верещага, А. Л.; Didur, V.; Chebanov, A.; Nazarova, O.; Vereshaga, O.Конструктивно-технологічними параметрами, які впливають на кількість отриманої олії після пресування є вільний об’єм між пресуючими витками шнекового пресу, температура в зеєрному просторі, величина зазору між зеєрними пластинами пресу. Для проведення досліджень пресування мезги насіння використаний метод розгорнутого каналу. Максимальна кількість олії забезпечується при оптимальних конструктивно-технологічних параметрів розгорнутого каналу, знаходження яких потребує використання методики математичного планування експерименту. В якості прикладу, планування, подальше проведення та обробка експерименту, здійснено для одного пресуючого витка шнекового валу. На прикладі цього пресуючого витка будуть побудовані подальші дослідження для інших витків шнекових пресів. Конструктивно-технологическими параметрами, которые влияют на количество полученного масла после прессования являются свободный объем между прессующими витками шнекового пресса, температура в зеерном пространстве, величина зазора между зеерными пластинами пресса. Для проведения исследований прессования мезги семян использован метод развернутого канала. Максимальное количество масла обеспечивается при оптимальных конструктивно-технологических параметрах развернутого канала, нахождение которых требует использования методики математического планирования эксперимента. В качестве примера, планирование, дальнейшее проведение и обработка эксперимента, сделано для одного прессующего витка шнекового вала. На примере этого прессующего витка будут построены дальнейшие исследования для других витков шнековых прессов. The quality and quantity of finished products when castor is processed depends largely on the technology adopted. In the castor processing technology, an important role is given to the operation of squeezing oil by pressing the cereal. Structural and technological parameters that affect the amount of oil obtained after pressing are the free volume between the pressing coils of the auger press, the temperature in the space of the zeros, the size of the gap between the zeros of the press plates. The purpose of the article is to increase the efficiency of the process of squeezing oil from castor seeds by optimizing the design and technological parameters of the screw press. In order to optimize the design and technological parameters of the auger press, it is advisable to consider experimental studies of the pressing of the castor bean seed seed on each individual press of a screw shaft. For the purpose of such studies, the expanded channel method was used. The maximum amount of oil is ensured at the optimum structural and technological parameters of the expanded channel, the finding of which requires the use of the method of mathematical planning of the experiment. As an example, the design, subsequent conduct and processing of the experiment was carried out for one pressing coil of a screw shaft. On the example of this pressing coil, further studies will be made for other coils of auger presses. The main criterion for optimization is the relative mass of oil. Optimal parameters of pressing of the castor seed brain for the third coil of the screw shaft were determined: compression ratio α=2.09; gap in the nail bars δ=1,22mm; the temperature of the brain inside the channel t=104ºC.