Кафедра екології, охорони навколишнього середовища та здорового способу життя
Permanent URI for this communityhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/11533
Browse
Item Екологічне обґрунтування ефективності використання мікроорганізмів при виробництві біопрепаратів(ЦНТУ, 2024-12-30) Дяків, Аліна Миколаївна; Diakiv, AlinaВ представленій кваліфікаційній роботі встановлено, що цей штам P.mucilaginosus 574 ефективно культивується на живильному середовищі з мелясою без додаткового джерела солей та азоту. В результаті підбору умов культивування на живильному середовищі, що містить мелясу, даний штам здатний асимілювати 96% вуглеводів меляси, синтезувати до 9,6 г/л екзополісахаридів при вмісті в культуральній рідині 6×108 КУО/мл. Метою роботи обґрунтування екологічної доцільності використання мікроорганізмів у виробництві біопрепаратів, оцінка їх впливу на довкілля та визначення перспектив їх впровадження. В роботі проаналізовано екологічні переваги використання мікроорганізмів у виробництві біопрепаратів, включаючи біоферментативні процеси, мікробні добрива, біопестициди та біодеградатори. Отримано експериментальні дані щодо ефективності окремих штамів мікроорганізмів у порівнянні з традиційними хімічними аналогами. Новизна роботи полягає у комплексному підході до оцінки екологічної доцільності, що включає не лише біологічну активність, але й вплив на ґрунтову мікрофлору, біорізноманіття та відновлення природних екосистем. In the presented qualification work, it was found that this strain of P. mucilaginosus 574 is effectively cultivated on molasses medium without an additional source of salts and nitrogen. As a result of the selection of cultivation conditions on molasses-containing medium, this strain is able to assimilate 96% of molasses carbohydrates, synthesize up to 9,6 g/l of exopolysaccharides at a content of 6×108 CFU/ml in the culture liquid. The aim of the work is to substantiate the environmental feasibility of using microorganisms in the production of biological products, to assess their environmental impact and to determine the prospects for their implementation. The paper analyzes the environmental benefits of using microorganisms in the production of biological products, including bioenzymatic processes, microbial fertilizers, biopesticides, and biodegraders. Experimental data on the effectiveness of individual strains of microorganisms in comparison with traditional chemical analogues were obtained. The novelty of the work lies in an integrated approach to assessing environmental feasibility, which includes not only biological activity but also the impact on soil microflora, biodiversity, and restoration of natural ecosystems.