Кафедра економіки, підприємництва та готельно-ресторанної справи

Permanent URI for this communityhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/778

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 767
  • Item
    Еволюційні передумови розвитку сільського господарства та дорадництва на засадах формування Society 5.0
    (ЦНТУ, 2024) Кононенко, Л. В.; Зайченко, В. В.
    Стаття присвячена дослідженню еволюційних передумов розвитку сільського господарства та дорадництва на засадах формування Society 5.0. Зазначено, що протягом всього свого існування людство намагається побудувати ідеальне суспільство, що сьогодні знайшло відображення у формуванні концепції Society 5.0. Акцентовано увагу на тому, що ця концепція є людиноцентрічною і передбачає інтеграцію кіберпростору та фізичного світу з метою реалізації Цілей сталого розвитку на основі застосування сучасних цифрових технологій. Доведено, що у зв’язку з превалюванням у аграрному секторі малих підприємств, є необхідним враховувати специфіку їх функціонування (територіальна віддаленість, низький рівень кадрового забезпечення, мультифункціональність тощо) і відповідно, з метою забезпечення ефективності функціонування рекомендовано малим підприємствам співпрацювати з дорадчими службами. Розглянуто етапи розвитку людського суспільства у контексті еволюції сільського господарства. Проаналізовано концепцію Society 5.0 як новий етап розвитку суспільства, що базується на інтеграції кіберпростору та фізичного світу для вирішення соціальних, екологічних та економічних проблем. Обґрунтовано, що у зв’язку з необхідністю постійного розширення переліку дорадчих послуг, зміни та підвищення рівня фахових компетентностей у дорадників в умовах формування Society 5.0, є необхідним забезпечити у них формування достатнього рівня цифрових компетентностей. Також доведено, що ефективна співпраця дорадника і споживача дорадчих послуг (власників та менеджерів малих агропідприємств, сільських мешканців) також потребує наявності у них відповідного рівня цифрових компетентностей. Зазначено, що співпраця з дорадчими структурами сприяє розкриттю потенціалу малих підприємств, раціональному використанню ресурсів, впровадженню стандартів якості, налагодженню партнерських відносин та залученню інвестицій. Досліджено роль дорадництва у забезпеченні розвитку сільського господарства в умовах формування Society 5.0. Акцентовано увагу на тому, що дорадництво є важливим інструментом передачі знань, технологій та інновацій власникам, менеджерам малих агропідприємств та сільським мешканцям. Окреслено проблеми, з якими стикаються малі агропідприємства в умовах цифрової трансформації, такі як обмежений доступ до ресурсів, низький рівень цифрової грамотності тощо. Запропоновано напрямки вирішення цих проблем, зокрема шляхом впровадження і використання цифрових платформ для дорадництва; запровадженням співпраці між науковими установами, дорадчими службами та бізнесом.
  • Item
    Екологічні аспекти ресурсозбереження та контролю якості плодово-овочевої продукції
    (European Open Science Space (EOSC), 2024) Терешкін, О. Г.; Дуб, В. В.; Горєлков, Д. В.
  • Item
    Екологізація – пріоритетний напрямок розвитку закладів готельного-ресторанного та туристичного бізнесу
    (ХНЕУ ім. С. Кузнеця, 2024) Дуб, В. В.
    В готельно-ресторанному бізнесі багато інновацій пов’язано саме з екологічністю та запровадженні безвідходних технологій. В останні десятиліття кожна людина може спостерігати наслідки своєї діяльності, які відображаються у глобальному потеплінні, парниковому ефекті та інших явищах, що негативно впливають на екологію довкілля. На планеті Земля щорічно утворюється приблизно біля 2 млрд. тонн побутових відходів, і ця кількість щороку збільшується. За прогнозами Світового банку, до 2030 року кількість відходів може зрости до 2,58 млрд. т, а до 2050-го – до 3,77 млрд. т. Ситуація зі сміттям в Україні взагалі критична – переважна більшість полігонів твердих побутових відходів заповнена на 80…95%. Однак вихід із даної ситуації є, по-перше це ефективна переробка сміття, а також запровадження комплексу заходів націлених на зменшення обсягу їх утворення на рівні міжнародних організацій, держав та конкретних підприємств і закладів різних галузей, форм власності та типів.
  • Item
    Інноваційні технології в агробізнесі
    (ХДАЕУ, 2022) Зайченко, В. В.
  • Item
    Потенціал підприємства: проблеми та перспективи
    (ХДАЕУ, 2022) Сисоліна, Н. П.; Боздоган’ян, М. В.
  • Item
    Розвиток підприємства сфери послуг в умовах кризи
    (ХДАЕУ, 2022) Чумаченко, О. С.; Проценко, Н. О.; Ткаченко, З.