Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету. Економічні науки.
Permanent URI for this communityhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/2
Свідоцтво про державну реєстрацію у Міністерстві юстиції України: серія КВ, №15255-3827 ПР.
Затверджено наказом Міносвіти і науки України № 528 від 12.05.15р.
ISSN 2413-340X (Print)
Мови видання: українська, російська, англійська, періодичність - два рази на рік;
Browse
4 results
Search Results
Item Методологічні аспекти побудови, функціонування і розвитку автоматизованих інформаційних систем обліку та управління підприємствами(ЦНТУ, 2017) Волот, О. І.; Volot, О.На основі аналізу теоретичних положень, методичних підходів до проектування та функціонування автоматизованих інформаційних систем та аналізу діючих інформаційних технологій удосконалено систему принципів побудови, функціонування і розвитку інформаційних систем обліку та управління промисловими підприємствами. Доведено, що для створення, ефективного функціонування і розвитку інформаційних систем необхідні єдині теоретичні положення і методичні підходи, які забезпечують взаємодію різноманітних економічних об'єктів та їх ефективну діяльність. Information technologies are becoming a prerequisite and foundation for globalization, increasing the speed of data processing, reliability, quality of information, which makes it possible to adopt in practice objective and effective financial and managerial decisions. The article has improved the system of principles, which consists of three groups: construction, functioning and development of automated information systems of industrial enterprises. The following principles are suggested: user orientation, relevance, pertinence, creativity, which provides through theoretical positions and methodical approaches the processes of creation, functioning and development of information systems at all stages of their life cycle. The basic principles of automation of accounting on the basis of automated workstations of an accountant are presented, which provide a unified approach to the operation of individual elements of the system and their single functioning. It is proved that for the creation, effective functioning and development of information systems, there is a need for common theoretical positions and methodical approaches, which provide interaction of various economic objects and their effective activity.Item Методологічні аспекти безпеки інформаційних потоків підприємства(КНТУ, 2016) Волот, О. І.; Volot, О.Запропоновано методичне підґрунтя моделі побудови збалансованої системи інформаційної безпеки підприємства, описано взаємозв'язки між інформаційними потоками, визначено загрози інформаційній безпеці підприємства і оцінено вірогідність реалізації даних загроз. Доведено необхідність удосконалення існуючих методів впровадження інформаційних систем в умовах формування інформаційних потоків підприємства. The methodological basis of the model for the formation of a balanced system of information security at the enterprise was suggested. The relationship among information flows was described and the threats to the information security of the enterprise were defined. The probability of realization of the threats was estimated. The presented model of information security is a set of objective external and internal factors and their impact on the information security at the enterprise including safety of material and information resources. On the whole the methodical approach under consideration allows assessing or overestimating the level of the current state of information security of information flows at the enterprise, to develop recommendations on providing information security of the enterprise and to reduce possible costs of the enterprise by increasing the stability of the system of information flows. The approach also helps to develop the concept and policy of information security of the enterprise and offers protective plans for internal and external information flows which are created at the enterprise and transmitted by different kinds of communication channels protecting information of the enterprise from intentional distortion, unauthorized access, copying or use.Item Аналіз використання інформаційно-комунікаційних технологій на підприємствах харчової промисловості регіону(КНТУ, 2013) Волот, О. І.; Volot, Е.Визначено реальний стан та проаналізовано використання інформаційно-комунікаційних технологій на підприємствах харчової промисловості Чернігівської області, виявлені основні проблеми, що перешкоджають їх ефективному впровадженню та розвитку. Defined the real situation and the analysis of information and communication technologies in the food industry Chernihiv region identified negative factors that create barriers to the implementation and effective use of ICT. In most regions of the country the largest share of sales of industrial products is concentrated in the processing industry, mostly manufacturing of food, beverages and tobacco products. Successful business activity food complex as a leading component of regional economic systems provides the implementation of related measures of organizational, technical, economic, legal, informational and administrative nature. Among them, an important place is the use of information and communication technologies. Revealed positive trends in information provision in managing food enterprises in the region, as well as problems of further modernization due to the influence of modern trends in information technology, lack of adapted systems to enhance the integration process, the inadequacy of needs technical program and staff components of active management.Item Сучасний стан та проблеми розвитку підприємств харчової промисловості Чернігівської області(КНТУ, 2012) Волот, О. І.; Volot, О.Проаналізовано сучасний стан підприємств харчової промисловості Чернігівської області. Подано оцінку тенденцій і факторів розвитку підприємств з виробництва харчових продуктів і напоїв та тютюнових виробів. Обґрунтовано потенційні можливості розвитку інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості. The modern state of food industry in the Chernihivs region is analyzed. Estimation of tendencies and factors in the development of enterprises, producing food, drinks and tobacco products, is given. Potential possibilities in the development of innovative activity of food enterprises are grounded.