Кафедра міжнародних економічних відносин

Permanent URI for this communityhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/11739

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Item type:Item,
    Конкурентоспроможність вітчизняних підприємств на міжнародних ринках продукції олійної промисловості
    (ЦНТУ, 2024-06-26) Баланенко, Ірина Валеріївна; Balanenko, Iryna
    У кваліфікаційній роботі досліджуються сучасні проблеми формування конкурентоспроможності та експортного потенціалу українських підприємств олійної промисловості та стратегічні напрями їх посилення в умовах загроз та викликів сучасності. На основі проведення системного аналізу визначено собливості та специфіку сучасних зовнішньоторговельних відносин вітчизняної олійної промисловості. Виявлено особливості, тенденції, проблеми, досвід посиелння експортного потенціалу українських підприємств олійно-жирової промисловості, узагальнено напярми його оптимізації в умовах економічної нестабільності. У результаті дослідження окреслені перспективи й обґрунтовані економічні аспекти посилення конкурентоспроможності й експортного потенціалу вітчизняних підприємств олійної промисловості в контексті євроінтеграції, організаційні та економічні механізми й заходи зростання ефективності експортного потенціалу на підприємствах олійної галузі. The qualification work examines modern problems of the formation of competitiveness and export potential of Ukrainian oil industry enterprises and strategic directions of their strengthening in the conditions of modern threats and challenges. Based on the systematic analysis, the possibilities and specifics of modern foreign trade relations of the domestic oil industry were determined. Features, trends, problems, experience of settlement of the export potential of Ukrainian enterprises of the oil and fat industry are revealed, summarized in terms of its optimization in conditions of economic instability. As a result of the study, the prospects and justified economic aspects of strengthening the competitiveness and export potential of domestic oil industry enterprises in the context of European integration, organizational and economic mechanisms and measures to increase the efficiency of export potential at oil industry enterprises are outlined.
  • Item type:Item,
    Механізми посилення експортного потенціалу вітчизняних підприємств харчової промисловості
    (ЦНТУ, 2024-01-24) Трач, Сергій Романович; Trach, Serhii
    У кваліфікаційній роботі досліджуються особливості, тенденції, закономірності та проблеми формування конкурентоспроможності та експортного потенціалу підприємств харчової промисловості України та стратегічні пріоритети їх посилення в умовах поглиблення євроінтеграції. На основі проведеного аналізу проаналізована специфіка сучасних зовнішньоторговельних відносин вітчизняної харчової промисловості. Виявлено головні тренди та проблеми, досвід посилення експортного потенціалу зарубіжних країн та узагальнено напрями його оптимізації в умовах євроінтеграції. В результаті дослідження обгрунтовано перспективи та окреслено економічні засади посилення експортного потенціалу та конкурентоспроможності українських підприємств харчової промисловості в контексті євроінтеграції, організаційно-економічні механізми підвищення ефективності експортного потенціалу підприємств харчової промисловості. The qualification work examines the peculiarities, trends, regularities and problems of the formation of competitiveness and export potential of the food industry enterprises of Ukraine and the strategic priorities of their strengthening in the conditions of deepening European integration. On the basis of the conducted analysis, the specifics of modern foreign trade relations of the domestic food industry were analyzed. The main trends and problems, the experience of strengthening the export potential of foreign countries are identified, and the directions of its optimization in the conditions of European integration are summarized. As a result of the study, the perspectives and economic principles of strengthening the export potential and competitiveness of Ukrainian food industry enterprises in the context of European integration, organizational and economic mechanisms for increasing the efficiency of the export potential of food industry enterprises are outlined.