Проблемні аспекти використання інвентаризації як аудиторської процедури та джерела аудиторських доказів в процесі виконання завдань з аудиту фінансової звітності

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Authors

Шалімова, Н. С.
Роєва, О. С.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Чернявський Д.О.

Abstract

Досліджено напрями використання інвентаризації в процесі виконання завдань з аудиту відповідно до Міжнародних стандартів аудиту. Проаналізовано взаємозв’язок аудиторських процедур, аудиторських доказів та інвентаризації. Обгрунтовано, що Міжнародними стандартами аудиту питання проведення інвентаризації та використання її результатів в процесі виконання завдань з аудиту фінансової звітності викладені нечітко та обмежено, вимоги Міжнародних стандартів аудиту не повною мірою відповідають традиційному підходу щодо проведення інвентаризації в нашій країні, що не дозволяє використати її потенціал в повному обсязі. Доведено, що необхідно більш чітко викласти принципи вирішення даних питань, особливо для випадків проведення обов’язкового аудиту, щодо яких у міжнародних стандартах аудиту відсутні конкретні методичні рішення. Обгрунтовано важливість розробки національного положення (стандарту) стосовно проведення інвентаризації та використання її результатів в процесі виконання завдань з аудиту фінансової звітності, особливо обов’язкового аудиту.

Description

Keywords

аудит, завдання з аудиту, аудиторські процедури, інвентаризація, аудиторські докази, зовнішні підтвердження, запити

Citation

Шалімова, Н. С. Проблемні аспекти використання інвентаризації як аудиторської процедури та джерела аудиторських доказів в процесі виконання завдань з аудиту фінансової звітності / Н. С. Шалімова, О. С. Роєва // Бухгалтерський облік, аналіз, контроль, оподаткування, фінансовий менеджмент: сучасні виклики та перспективи розвитку : монографія. - Кривий Ріг : Чернявський Д.О., 2018. – С. 120-138.