Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки. Випуск 1. - 2019
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки. Випуск 1. - 2019 by Author "Filimonova, N."
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Удосконалення математичної моделі подрібнення м’ясної сировини на роторному емульситаторі(ЦНТУ, 2019) Вербицький, С. Б.; Батраченко, О. В.; Філімонова, Н. В.; Вербицкий, С. Б.; Батраченко, А. В.; Филимонова, Н. В.; Verbytskyi, S.; Batrachenko, O.; Filimonova, N.Виконано аналіз існуючих технічних засобів безперервної дії для тонкого подрібнення м'ясної сировини і особливості математичного моделювання зазначеного процесу. Наведено формулу розрахунку інтегрованої потужності і розглянута можливість її уточнення шляхом урахування технічних характеристик живильних бункерів. Запропоновано доповнити формулу інтегрованої потужності коефіцієнтом стабільності подачі, обґрунтовано чисельні значення зазначеного коефіцієнта для живильних бункерів різної конструкції. Выполнен анализ существующих технических средств непрерывного действия для тонкого измельчения мясного сырья и особенности математического моделирования указанного процесса. Приведена формула расчета интегрированной мощности и рассмотрена возможность ее уточнения путем учета технических характеристик питающих бункеров. Предложено дополнить формулу интегрированной мощностью коэффициентом стабильности подачи, обоснованы численные значения указанного коэффициента для питающих бункеров разной конструкции. The proposed article aims at analyzing existing technical means of continuous action for raw meats comminution and studying the features of mathematical modeling of this process. The aim is also to evaluate the possibility and feasibility of improving the existing mathematical model of raw meats comminution in a rotary flow cutter with a corresponding development of the formula for determining the power of the device specified. The analysis of existing technical means of continuous action for raw meats comminution has been performed; a comparative characteristic of the two most commonly used design schemes of flow cutters has been given, namely: “knife-grate” and “rotor-stator”. The features of mathematical modeling of the process of raw meats comminution in a rotary flow cutter are analyzed. The formula for calculating the integrated power is given, this being proposed to be upgraded by taking into account the flow characteristics of the main structures of the feed bins, the comminuting appliances for raw meats (flow cutters) are equipped with. It is taken into account that the best characteristics of meat raw materials delivery for comminution have asymmetrical bins with a vertical wall, however the design of a bunker in the shape of a truncated cone was taken as the basic one, for which the feed stability coefficient proposed has the numerical value of 1. The numerical values of the feed stability coefficient for different feed bins are also presented. The ways of further development of research were determined aiming at further improving the formula of integrated power of flow cutter by a universal component that would take into account all possible designs of feed bins of flow cutters. Due to the incorporation of the results of studies of the flow characteristics of feeding bins, the mathematical model of the implementation of this process on a rotary flow cutter has been upgraded, the integrated formula for determining the power of such devices has also been modified accordingly. The refinement of the mathematical model of the fine grinding process takes into account the typical designs of feeding bins of flow cutters; therefore, further studies aiming at enhancing the integrated formula that will take into account the flow characteristics of feeding bins of any shape and geometric dimensions are promising.