Перший (бакалаврський) рівень
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Перший (бакалаврський) рівень by Author "Hordiienko, Serhii"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Механізація вирощування ячменю з модернізацією зерноочисного відділення(ЦНТУ, 2023-06-20) Гордієнко, Сергій Анатолійович; Hordiienko, SerhiiЯчмінь зернова культура, яку вирощують майже в усіх країнах світу, і за посівними площами та валовим збором зерна він поступається тільки перед пшеницею, рисом і кукурудзою. Тема кваліфікаційної роботи є актуальною і впровадження її результатів у виробництво дозволить отримати позитивний економічний ефект. В роботі проведений аналіз ячменю, на основі чого проведені розрахунки щодо організації експлуатації машинно-тракторного парку при його вирощуванні та очищенні. Використання сучасних технологій вирощування ячменю дало можливість зменшити енергетичні витрати і покращити коефіцієнт машиновикористання. В інженерній частині роботи виконана модернізація зерноочисного відділення, в результаті якої покращується ефективність очищення ячменю. В кваліфікаційній роботі розглянуті також питання охорони праці. Barley is a cereal crop that is grown in almost all countries of the world, and in terms of cultivated area and gross grain yield, it is second only to wheat, rice and corn. The topic of the qualification work is relevant and the implementation of its results in production will allow to obtain a positive economic effect. In the work, an analysis of barley was carried out, on the basis of which calculations were made regarding the organization of the operation of the machine-tractor park during its cultivation and cleaning. The use of modern barley cultivation technologies made it possible to reduce energy costs and improve the machine utilization ratio. In the engineering part of the work, the modernization of the grain cleaning department was carried out, as a result of which the efficiency of barley cleaning is improved. In the qualification work, issues of labor protection are also considered.