Кафедра міжнародних економічних відносин
Permanent URI for this community
Browse
Browsing Кафедра міжнародних економічних відносин by Issue Date
Now showing 1 - 20 of 116
Results Per Page
Sort Options
Item Функціональні особливості тривалентних дієслівних предикатів із семантикою “повідомлення”(КДПУ ім. В. Винниченка, 2002) Галаган, О. М.У структурі семантично елементарного речення тривалентні дієслівні предикати із семантикою “повідомлення” вимагають суб’єктної, об’єктної та адресатної синтаксем. Морфологічним засобом вираження суб’єктної синтаксеми виступає називний відмінок іменника. Об’єктна синтаксема вживається здебільшого у формі знахідного або родового відмінків. І, нарешті, адресатна синтаксема виражається давальним або знахідним відмінком. Для деяких тривалентних предикатів із значенням “повідомлення” характерне поєднання з адресатною синтаксемою у формі іменника з прийменником.Item Функціонування субстанціальних компонентів у реченнях з тривалентними дієслівними предикатами(2003) Галаган, О. М.У статті розглядаються особливості функціонування субстанціальних компонентів у семантично елементарних реченнях з тривалентними дієслівними предикатами. The article is devoted to the analysis of the substantial components’ peculiarities in the constructions with trivalent verbal predicates.Item Функціонування тривалентних предикатів якості в сучасній українській мові(2003) Галаган, О. М.Стаття присвячена аналізові семантико-синтаксичної структури речень, зумовленої валентністю предиката на прикладі конструкцій з тривалентними предикатами якості. The article deals with the functional peculiarities of the secondary substantival components in the constructions with trivalent verbal predicates in the Ukrainian language.Item Суб'єктивні синтаксеми у структурі речень з тривалентними предикатами дії(КДПУ ім. В. Винниченка, 2004) Галаган, О. М.Статтю присвячено проблемі вивчення особливостей функціонування суб’єктних субстанціальних компонентів на матеріалі речень з тривалентними предикатами дії. The article deals with the functional peculiarities of the subjective substantial components in the constructions with trivalent action predicates.Item Семантико-синтаксична структура речень з тривалентними предикатами(КДПУ ім. В. Винниченка, 2004) Галаган, О. М.Дисертація присвячена дослідженню зв’язку категорії валентності предиката із семантико-синтаксичною структурою елементарного речення. Уперше в українському мовознавстві встановлено кількісний та якісний склад тривалентних предикатів, а також охарактеризовано основні лексико-семантичні групи зазначених предикатних одиниць. Установлено закономірності функціонування субстанціальних синтаксем у реченнях з тривалентними предикатами. Визначено типи семантико-синтаксичної структури речень, сформованих такими предикатами. Встановлено співвідношення між семантичним та формально-граматичним рівнями елементарних речень з тривалентними предикатами. Описано особливості поширення їхньої структури вторинними субстанціальними компонентами.Item Основні підходи до визначення конкурентоспроможності продукції(2006) Павлова, О. В.Розглянуто проблеми конкуренції, що досліджувались у працях багатьох вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів. Визначено, що конкурентоспроможність – це найважливіший показник рівня розвитку економіки, своєрідний рейтинг її у співвідношенні з лідерами світовими, національними, регіональними, який у кінцевому рахунку характеризує всі сторони соціально-економічного функціонування суспільства.Item Податкове й митне регулювання конкурентоспроможності підприємства(2006) Павлова, О. В.Перспектива поліпшення конкурентних позицій вітчизняних експортерів на своїх ринках цілком реальна, якщо держава зможе на практиці здійснювати на законодавчому рівні підтримку підприємств, які експортують конкурентноздатну продукцію.Item Комплексний підхід до підвищення рівня конкурентоспроможності продукції підприємств сільськогосподарського машинобудування(Книги – XXI, 2007) Павлова, О. В.У статті розглянуто механізм управління рівнем конкурентоспроможності продукції підприємств сільськогосподарського машинобудування. Визначено, що комплексний підхід до підвищення рівня конкурентоспроможності сільськогосподарської техніки полягає у регулюванні головних її складових, а саме: якості, ціни споживання та додаткових конкурентних переваг продукції. The article deals with the mechanism of controlling the level of compatibility of the agricultural machinebuilding enterprises. In the article the author defines that complex approach to the improvement of the level of compatibility of the agricultural machinery consists in the regulation of its main constituencies such as quality, general consumer price and additional competitive advantages of products.Item Фактори формування конкурентоспроможності продукції підприємств сільськогосподарського машинобудування(Класич. приват. ун-т, 2007) Павлова, О. В.У статті розглянуто систему показників продукції, які найбільш повно характеризують її конкурентоспроможність. Визначено, що рівень конкурентоспроможності продукції підприємств сільськогосподарського машинобудування визначається співвідношенням між показниками, що оцінюють рівень корисності продукції для споживача (якості продукції, сервісних послуг, маркетингового просування продукції) та рівень її вартості протягом корисного строку служби продукції.Item Вторинні субстанціальні синтаксеми у структурі речень з тривалентними дієслівними предикатами(КДПУ ім. В. Винниченка, 2007) Галаган, О. М.Статтю присвячено проблемі вивчення особливостей функціонування вторинних субстанціальних синтаксем на матеріалі речень з тривалентними дієслівними предикатами у сучасній українській мові. The article deals with the functional peculiarities of the secondary substantival components in the constructions with trivalent verbal predicates in the Ukrainian language.Item Підходи до оцінки конкурентоспроможності продукції підприємств сільськогосподарського машинобудування(ДНУ, 2008) Павлова, О. В.У статті автором проведено групування та систематизація існуючих поглядів на поняття «конкурентоспроможність продукції» і запропоновано своє визначення конкурентоспроможності продукції підприємств сільськогосподарського машинобудування для визначеного сегменту ринку.Item Шляхи здійснення керованого процесу підвищення рівня конкурентоспроможності сільськогосподарської техніки(Education and Science, 2008) Павлова, О. В.Варіативне управління рівнем конкурентоспроможності продукції дозволяє проаналізувати всі можливі варіанти зміни рівня конкурентоспроможності продукції та вибрати найбільш доцільний варіант проведення змін для конкретної групи споживачів. В результаті формується конкретне технічне завдання на виробництво і збут продукції, а також вимоги щодо необхідної цінової політики, системи товароруху і просування сільськогосподарської техніки до споживачів.Item Номенклатура показників конкурентоспроможності продукції підприємств сільскогосподарського машинобудування(2008) Павлова, О. В.Залежно від цілей оцінювання конкурентоспроможності продукції сільськогосподарського машинобудування для кожного виду продукції може бути використана персоніфікація систем показників, які найбільш повно характеризують її конкурентоспроможність. Обґрунтування вибору індивідуальної системи показників конкурентоспроможності по кожній групі здійснюється з урахуванням призначення та галузі застосування конкретної продукції.Item Методичні основи визначення комплексного показника конкурентоспроможності продукції підприємств сільськогосподарського машинобудування(СДУ, 2008) Павлова, О. В.У статті розглянуто методичний підхід до визначення комплексного показника конкурентоспроможності продукції підприємств сільськогосподарського машинобудування. Визначено, що використання цього методичного підходу дозволяє кількісно визначити рівень конкурентоспроможності сільськогосподарської техніки на різних сегментах ринку, визначити шляхи підвищення конкурентоспроможності продукції, досягти підвищення рівня прибутку та рентабельності. The article deals with the methodic approach to the defining of the complex indexes of the compatibility of the goods of the agricultural machine-building enterprises. It is found out that the usage of this methodic approach allows to define quantitatively the level of compatibility of the agricultural machinery in different segments of market, to define the ways of the improvement of the goods compatibility, to achieve the rise of the income level and profitableness.Item Конкурентоспроможність продукції підприємств сільськогосподарського машинобудування(Класичний приватний університет, 2009) Павлова, О. В.Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Класичний приватний університет, Запоріжжя, 2008. Дисертацію присвячено розробці науково-методичного підходу до оцінки та регулювання конкурентоспроможності продукції підприємств сільськогосподарського машинобудування України. Визначено економічний зміст поняття «конкурентоспроможність продукції підприємств сільськогосподарського машинобудування». Обґрунтовано систему показників конкурентоспроможності сільгосптехніки. Розглянуто існуючі методичні підходи до оцінки рівня конкурентоспроможності продукції, визначено переваги і недоліки кожного з них та запропоновано авторський методичний підхід. Проведено аналіз стану і тенденцій розвитку ринку продукції підприємств сільськогосподарського машинобудування України. Проведено кількісну оцінку конкурентоспроможності сільськогосподарської техніки на прикладі підприємств, що випускають посівну техніку. Розроблено систему регулювання рівня конкурентоспроможності продукції при розробці планів стратегічного розвитку підприємств. Розроблено спеціальне програмне забезпечення проведення розрахунку конкурентоспроможності продукції підприємств сільськогосподарського машинобудування та управління її рівнем.Item Самостійна робота як складова модульно-рейтингового навчання(ПВНЗ СПІ «Педагогічна академія», 2009) Галаган, О. М.Item До питання про використання інформаційних технологій у викладанні іноземних мов(ПВНЗ СПІ «Педагогічна академія», 2010) Галаган, О. М.Item Liberalization of Trade of Agricultural Products as the Way to Solve Food Problem(ПДАБА, 2014) Stezhko, N.; Стежко, Н. В.The article researches the problems of liberalization of trade of agricultural products as the way to solve food problem. It was established that the main object of international critics is the agricultural policy in the EU countries and Japan. But apart of the widespread viewpoint, the amount of the federal support of agriculture per a farmer in the USA is not lower than the EU countries. These countries find complete understanding and support of their position in Japan. The EU countries and Japan developed a common conception of “multifunctional” agricultural activity. According to the conception the agriculture (with the exception of production function) has a great importance from the point of view of ecology, environmental protection, saving rural landscape, recreation etc. The objective of the article was to study the process of liberalization of trade of agricultural products and definition of its consequences. In the process of research we applied a complex approach which foresees certain distribution of functions while studying one object of research, systematization of the results which allows disclosing peculiarities of the process of liberalization of trade of agricultural products. The generalization of facts and relations were carried out with the help of interpretation methods such as dialectical and structural, historical and logical. The research allowed defining that the costs for holding current trade strategies which were defined by the traditional instruments of regulation of the market (import quotas, export subsidies, direct support of farmers), disparity of internal and external marks of the development of national agricultural systems should be paid by developed as well as developing countries. One of the results of a complete liberalization of the world food market will be its restructuring in favour of developing countries, increase of tempos of growing agricultural systems on the background of growing world process on food products. У статті досліджено процес лібералізації торгівлі сільськогосподарською продукцією як шлях до вирішення продовольчої проблеми. Встановлено, що головним об’єктом міжнародної критики традиційно є сільськогосподарська політика у країнах ЄС і Японії. Однак, всупереч поширеній думці, розмір державної підтримки сільського господарства в розрахунку на одного фермера в США аніскільки не нижче, ніж у країнах ЄС. Ці країни знаходять повне порозуміння і підтримку своєї позиції у Японії. Спільно з Японією була розроблена концепція «багатофункціональності» сільськогосподарської діяльності. Відповідно до неї сільське господарство, крім виробничої функції, має також велике значення з точки зору екології, захисту навколишнього середовища, збереження сільських ландшафтів, рекреацій тощо.Item Багатофункціональне сільське господарство як основа продовольчої безпеки країн ЄС(ВФЕУ, 2014) Стежко, Н. В.У статті досліджено механізм формування спільної аграрної політики країнами-членами ЄС. Встановлено, що в країнах ЄС аграрному сектору виділяється значна фінансова допомога, особливо через державне втручання в ринкові відносини шляхом регулювання цін. Об'єднана Європа при реалізації спільної аграрної політики в будь-якому випадку буде найбільшим експортером продовольства, оскільки як свідчить досвід обмежити зростання сільськогосподарського виробництва надто складно. До того ж експорт продукції відбувається на основі субсидування. The objective of the article is to investigate the mechanism of functioning of multifunctional agriculture in the EU countries as a basis for providing a safety of supplies and to improve the efficiency of economic development AIC in Ukraine in the context of solving the food problems.Item Production and consumption of basic agricultural products in Ukraine as a basis for food fund formation(2014) Stezhko, N.; Стежко, Н. В.This paper researches the regularities of change in levels of production of basic kinds of agricultural products. Forecast estimations are presented. Comparison of the efficiency of basic agricultural products production in Ukraine, the United States and Hungary is suggested. Consumption funds of basic food products and standards of their consumption in Ukraine are studied. The level of self-sufficiency of basic food types in Ukraine is determined. On the basis of the conducted study the forecast of production of basic products for providing nutrition standards is suggested.