Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки. Випуск 8. Частина 1. - 2023

Permanent URI for this collectionhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/15503

Browse

Search Results

Now showing 1 - 1 of 1
  • Item
    Математична модель переміщення зрізаної гички коренеплодів цикорію в направляючому каналі
    (ЦНТУ, 2023) Ляшук, О. Л.; Береженко, Є. Б.; Козаченко, О. В.; Lyashuk, О.; Berezhenko, Ye.; Kozachenko, О.
    На основі аналізу технологічного процесу зрізування гички коренеплодів Г-подібними ножами роторного гичкоріза розроблено математичну модель, яка функціонально описує переміщення зрізаної гички в направляючому каналі гичкозрізувальної машини залежно від конструктивно-кінематичних параметрів робочих органів різального апарату. На основі рішення математичної моделі отримано рівняння профілю поверхні кожуха направляючого каналу з умов рівних післяударних швидкостей і рівних швидкостей руху зрізаної гички. Встановлено, що найбільш прийнятним є профіль, у якого кут зіткнення, або кута між напрямком вектора доударної швидкості та дотичною до профілю направляючого каналу в точці удару дорівнює 25 град., при цьому висота профілю направляючого каналу становить 1,2 м. За значення кута між напрямком вектора доударної швидкості та дотичною до профілю направляючого каналу в точці удару 30…35 град. початкова швидкість руху зрізаної частинки гички знаходиться у діапазоні 9,5…10,5 м/с, а на виході з вихідної горловини – 2,5…3,5 м/с, при цьому час переміщення гички по направляючому каналу становить 0,15…0,2 с. The increase in the production of root crops of chicory, which is a valuable technical crop, is restrained by the low level of mechanization of the main technological processes of their collection. The increased content of vegetable impurities or the remains of ghee in the collected root crops of chicory significantly reduces the quality of the raw material and, accordingly, the output of its processing products.