Кафедра економіки, підприємництва та готельно-ресторанної справи
Permanent URI for this communityhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/778
Browse
6 results
Search Results
Item Методологія сучасних наукових досліджень: опорний конспект лекцій з практичними кейсами(КОД, 2025) Семикіна, М. В.; Зайченко, В. В.Навчальний посібник поєднує теоретичні основи методології наукових досліджень з практикою через розгляд кейсів, дискусій, розвиваючи критичне мислення та креативність. Особливістю навчального посібника є акцент на інтерактивних методах навчання, що дозволяє здобувачам формувати навички дослідницької роботи. Для студентів, які здобувають вищу освіту з готельно-ресторанної справи та кейтерингу, економічних спеціальностей, викладачів, а також менеджерів, фахівців, яких цікавлять питання наукових досліджень на прикладі готельно-ресторанного бізнесу.Item Features of business communication in the hotel and restaurant business(Ін-т економіки промисловості НАН України, 2024) Zaichenko, V.; Buhaieva, M.; Зайченко, В. В.; Бугаєва, М. В.The article focuses on analyzing the specific features of business communication in the hotel and restaurant industry, particularly within the context of Ukraine during martial law. It identifies the key factors that influence effective communication in this sector, such as cultural awareness, clear messaging, emotional intelligence, and the utilization of digital communication tools. The article further explores how the current socio-economic and crisis conditions, including supply chain disruptions, financial instability, and shifts in customer behavior, impact business relations in the hotel and restaurant sector. In response to these challenges, the study provides a set of recommendations for improving communication strategies. These include prioritizing transparency, implementing crisis communication plans, strengthening digital communication channels, focusing on empathy, and adapting service offerings based on customer needs. The recommendations are aimed at enhancing service quality, customer satisfaction, and business stability during periods of uncertainty and conflict. The article concludes that implementing these strategies can significantly improve trust, customer satisfaction, and adaptability in the hotel and restaurant industry. Additionally, fostering stronger community ties, improving team coordination, and maintaining flexibility in operations are crucial for business resilience in times of conflict. Ultimately, the proposed communication strategies are essential for the long-term success and stability of businesses in the sector during wartime. У статті був здійснений аналіз та визначення специфічних особливостей ділової комунікації в готельно-ресторанній індустрії, з особливим акцентом на виклики та динаміку, що спостерігаються в Україні в умовах воєнного стану. Дослідження спрямоване на вивчення ключових факторів, які впливають на ефективну комунікацію в цій галузі, визначення впливу поточних соціально-економічних та кризових умов на ділові відносини, а також надання рекомендацій щодо покращення комунікаційних стратегій з метою підвищення якості обслуговування, задоволеності клієнтів та стабільності бізнесу в умовах невизначеності та конфлікту. На основі аналізу наукової літератури, запропоновано визначати ділову комунікацію як зрозумілий як структурований обмін інформацією та взаємодію між індивідами або групами, які є значущими один для одного та залучені до соціально або професійно важливої діяльності. Її основною метою є сприяння продуктивній співпраці та ухваленню рішень у формальному контексті. Ділова комунікація включає не лише передачу інформації, але й координацію дій, взаємний вплив та застосування етичних і психологічних принципів для забезпечення ефективних, цілеспрямованих взаємодій, які приносять користь як організації, так і учасникам. Таким чином, обґрунтовано, що ділова комунікація відіграє ключову роль у встановленні ефективних професійних відносин, оскільки вона базується на спільному розумінні, спільних цілях та етичних принципах. Було визначено і обґрунтовано, що вплив поточних соціально-економічних та кризових умов на ділові відносини в готельно-ресторанному секторі є глибоким і багатогранним. Основні наслідки включають: порушення ланцюгів постачання; фінансова нестабільність; зміна поведінки споживачів; зростання залежності від цифрової комунікації; нестабільність трудових відносин; адаптація до змін, викликаних кризою; поява нових моделей співпраці. Автор розробив рекомендації щодо покращення комунікаційних стратегій для підвищення якості обслуговування, задоволеності клієнтів та стабільності бізнесу в умовах невизначеності та конфлікту в умовах воєнного часу в Україні. Рекомендації включають: пріоритет надається прозорості та чесності; впровадження планів кризової комунікації; посилення цифрових комунікаційних каналів; акцент на емпатії та емоційному інтелекті; адаптація сервісних пропозицій до потреб клієнтів; використання багатоканальної комунікації; орієнтація на комунікацію, орієнтовану на громаду; посилення внутрішньої комунікації та координації команди; використання зворотного зв'язку; підтримка гнучкості та адаптивності. Застосування цих рекомендацій може значно покращити ділову комунікацію в готельно-ресторанній індустрії, особливо в складних умовах воєнного часу в Україні. Впровадження цих стратегій сприятиме підвищенню довіри, лояльності клієнтів, адаптивності до змін потреб споживачів, зміцненню зв'язків із громадою, посиленню гнучкості, покращенню координації в команді та забезпеченню стабільності бізнесу в умовах конфлікту.Item Еволюційні передумови розвитку сільського господарства та дорадництва на засадах формування Society 5.0(ЦНТУ, 2024) Кононенко, Л. В.; Зайченко, В. В.Стаття присвячена дослідженню еволюційних передумов розвитку сільського господарства та дорадництва на засадах формування Society 5.0. Зазначено, що протягом всього свого існування людство намагається побудувати ідеальне суспільство, що сьогодні знайшло відображення у формуванні концепції Society 5.0. Акцентовано увагу на тому, що ця концепція є людиноцентрічною і передбачає інтеграцію кіберпростору та фізичного світу з метою реалізації Цілей сталого розвитку на основі застосування сучасних цифрових технологій. Доведено, що у зв’язку з превалюванням у аграрному секторі малих підприємств, є необхідним враховувати специфіку їх функціонування (територіальна віддаленість, низький рівень кадрового забезпечення, мультифункціональність тощо) і відповідно, з метою забезпечення ефективності функціонування рекомендовано малим підприємствам співпрацювати з дорадчими службами. Розглянуто етапи розвитку людського суспільства у контексті еволюції сільського господарства. Проаналізовано концепцію Society 5.0 як новий етап розвитку суспільства, що базується на інтеграції кіберпростору та фізичного світу для вирішення соціальних, екологічних та економічних проблем. Обґрунтовано, що у зв’язку з необхідністю постійного розширення переліку дорадчих послуг, зміни та підвищення рівня фахових компетентностей у дорадників в умовах формування Society 5.0, є необхідним забезпечити у них формування достатнього рівня цифрових компетентностей. Також доведено, що ефективна співпраця дорадника і споживача дорадчих послуг (власників та менеджерів малих агропідприємств, сільських мешканців) також потребує наявності у них відповідного рівня цифрових компетентностей. Зазначено, що співпраця з дорадчими структурами сприяє розкриттю потенціалу малих підприємств, раціональному використанню ресурсів, впровадженню стандартів якості, налагодженню партнерських відносин та залученню інвестицій. Досліджено роль дорадництва у забезпеченні розвитку сільського господарства в умовах формування Society 5.0. Акцентовано увагу на тому, що дорадництво є важливим інструментом передачі знань, технологій та інновацій власникам, менеджерам малих агропідприємств та сільським мешканцям. Окреслено проблеми, з якими стикаються малі агропідприємства в умовах цифрової трансформації, такі як обмежений доступ до ресурсів, низький рівень цифрової грамотності тощо. Запропоновано напрямки вирішення цих проблем, зокрема шляхом впровадження і використання цифрових платформ для дорадництва; запровадженням співпраці між науковими установами, дорадчими службами та бізнесом.Item Нові виклики та стратегічні рішення в контексті економічної безпеки аграрних підприємств(ЦНТУ, 2024) Зайченко, В. В.; Коваленко, Н. О.; Пхіденко, Я. В.Item Платформа Etsy як інструмент маштабування збуту гастрономічної продукції крафтових виробників України(Камула, 2024) Рутинський, М. Й.; Зайченко, В. В.; Гарасим, П. М.Ефективність реалізації власної продукції закладів українського ресторанного та продовольчого бізнесу через глобальні платформи е-комерції зростає з кожним роком. Маркетплейси перетворилися на поле гострого конкурентного змагання крафтових виробників гастрономічної продукції за увагу потенційних споживачів. У праці проаналізовано потенціал розвитку мережі крафтових е-магазинів на платформі Etsy в кризових для малого бізнесу України реаліях сьогодення. The effectiveness of sales of own products of Ukrainian restaurants and food enterprises through global e-commerce platforms is increasing year by year. Marketplaces have become a field of intense competition between craft producers of gastronomic products for the attention of potential consumers. The article analyzes the potential for the development of a network of craft e-shops on the Etsy platform in the current crisis realities of small businesses in Ukraine.Item Управління продовольчою безпекою національної економіки України в умовах російської збройної агресії(ДКС Центр, 2024) Яковенко, Р. В.; Зайченко, В. В.; Фрунза, С. А.; Yakovenko, R.; Zaychenko, V.; Frunza, S.Стаття розкриває зміст однієї з найважливіших екзистенційних проблем України сьогодення — можливість забезпечення населення продовольством під час війни. Особливість теперішнього часу, що визначає наукову новизну нижчевикладеного матеріалу, полягає у активній стадії ведення бойових дій на території української держави, що вносить свої прямі та опосередковані корективи у процес організаційноMекономічних відносин у сфері агробізнесу як джерела забезпечення продовольчої безпеки сучасної України. Науковою новизною запропонованого матеріалу є кумулятивний підхід до аналізу проблем управління продовольчою безпекою, які, протягом періоду її незалежності, не розв'язувались, а лише нагромаджувались і ускладнювались. Метою статті є формування нового бачення проблеми забезпечення продовольчої безпеки України через призму руйнування значної частки потенціалу забезпечення населення продовольством, визначення новітніх факторів створення небезпек у цьому середовищі, пропонування системного підходу до проблеми забезпечення продовольчої безпеки на основі інноваційних підходів. Здійснено класифікацію проблем у сфері продовольчої безпеки України, які поділено на 3 групи: 1) проблеми, що існували до початку війни та визначались хибним господарським механізмом та олігархічною структурою економіки; 2) ускладнення, що були викликані пандемією COVID-19 та специфічними заходами "реагування" на нього з боку держави, що також обгрунтовується олігархічним економічним інтересом; 3) ті, що з'явилися внаслідок початку агресивної стадії російсько-української війни на території нашої держави 24 лютого 2022 року. Завершення активних бойових дій зумовить появу нової групи проблем у сфері ведення агробізнесу України залежно від результатів фіналізації гарячої стадії війни та ступеня звільнення українських територій. Також важливим питанням є те, наскільки до цього моменту посиляться/послаблять свій вплив/зникнуть існуючі проблеми. Їх наявність, гострота та ступінь впливу на існуючу ситуацію визначатимуть пріоритетність державного впливу та інструментарій державного регулювання, послідовність та логіку їх застосування. Все це зумовлює необхідність активізації застосування інноваційних технологій у сфері агробізнесу з урахуванням існуючих проблем за причинами походження, а також для уникнення появи нових гіпотетичних проблем, що можуть бути викликані внутрішніми причинами планування та організації сільськогосподарського виробництва. The article reveals the content of one of the most important existential problems of Ukraine today — the possibility of providing the population with food during the war. The peculiarity of the present time, which determines the scientific novelty of the material presented below, is the active stage of hostilities on the territory of the Ukrainian state, which makes its direct and indirect corrections in the process of organizational and economic relations in the field of agribusiness as a source of ensuring food security in modern Ukraine. The scientific novelty of the proposed material is a cumulative approach to the analysis of food security management problems, which, during the period of its independence, were not resolved, but only accumulated and complicated. The purpose of the article is to form a new vision of the problem of ensuring food security in Ukraine through the prism of the destruction of a significant share of the potential for providing the population with food, to identify the latest factors creating dangers in this environment, to propose a systematic approach to the problem of ensuring food security based on innovative approaches. The classification of problems in the field of food security of Ukraine has been carried out, which are divided into 3 groups: 1) problems that existed before the beginning of the war and were determined by a faulty economic mechanism and the oligarchic structure of the economy; 2) complications caused by the COVID-19 pandemic and specific state "response" measures to it, which is also justified by oligarchic economic interest; 3) those that appeared as a result of the beginning of the aggressive stage of the russianMUkrainian war on the territory of our state on February 24, 2022. The end of active hostilities will lead to the emergence of a new set of problems in the field of agribusiness in Ukraine, depending on the results of the finalization of the hot stage of the war and the degree of liberation of Ukrainian territories. Also, an important question is how much the existing problems will strengthen/weaken their influence/disappear by this moment. Their presence, severity and degree of impact on the existing situation will determine the priority of state influence and the tools of state regulation, the sequence and logic of their application. All this leads to the need to intensify the use of innovative technologies in the field of agribusiness, taking into account the existing problems due to the causes of origin, as well as to avoid the emergence of new hypothetical problems that may be caused by internal reasons for planning and organizing agricultural production.