Розроблення автоматизованої системи керування технологічними процесами виробництва хліба з використанням сценарного підходу
Loading...
Files
Date
2016
Authors
Гончаренко, Б. М.
Кишенько, В. Д.
Лобок, О. П.
Кронг, Є. В.
Віхрова, Л. Г.
Goncharenko, B.
Kischenko, V.
Lobok, O.
Kronh, Y.
Vikhrova, L.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
КНТУ
Abstract
Розглянуті підходи до інтенсифікації хлібопекарської промисловості, яка забезпечує попит
населення України на хлібобулочні вироби. Розв’язання задач поліпшення якості продукції в
хлібопекарському виробництві, раціонального використання ресурсів і сировини, підвищення
продуктивності технологічних ліній неможливе без автоматизації технологічних процесів на основі
сучасних інформаційних технологій, передових досягнень в теорії та практиці автоматизованого
керування. В статті розглянуті зміст та приклади сценаріїв абстрактного (А) та структурного (С)
керування та їхня реалізація. Проведене представлення вхідних та вихідних змінних процесів у вигляді
нечітких величин [1]. Сформоване графічне зображення А- та С-сценаріїв керування.
Технологічні процеси промислового хлібопекарського виробництва є складним технологічним
комплексом, характерними особливостями якого є високий ступінь невизначеності, велика розмірність,
латентність показників якості сировини та напівфабрикатів, багатоцільова поведінка, коли
пріоритетність цілей залежить від ситуації, яка виникає в залежності від стану об’єкта керування.
Рекомендоване використання при автоматизації хлібопекарського виробництва сценаріїв та алгоритмів
керування із застосуванням інтелектуальних механізмів сприятиме розв’язанню вищеозначених задач. Approaches to intensify the baking industry that provides consumer demand for bakery Ukraine. The
article deals with the content and scripts abstract examples (A-) and structural (C-) controls and their
implementation. A study represent input and output variables in a process of fuzzy variables. The current graphic
representation of A- and C-control scenarios. Processes for industrial bakery production is a complex
technological complex, theme which is the high degree of uncertainty, a large dimension latency indicators of
quality of raw materials and semi-finished multi behavior when the priority targets depending on the situation
that arises depending on the control object. Recommended use in bakery production automation scripts and
control algorithms using intelligent mechanisms contribute to resolving the mentioned above problems.
Problem solving improve product quality in the baking industry, rational use of resources and raw
materials, improved performance of production lines is impossible without automation of technological
processes based on modern information technology, the latest achievements in the theory and practice of
automatic control.
Description
Keywords
хлібопекарське виробництво, інформаційні технології, автоматизація виробництва, сценарний підхід, А- та С- сценарії керування, breadmaker production, information technology, manufacturing automation, scenario approach, A- and C-control scripts
Citation
Розроблення автоматизованої системи керування технологічними процесами виробництва хліба з використанням сценарного підходу / Б. М. Гончаренко, В. Д. Кишенько, О. П. Лобок [та ін.] // Конструювання, виробництво та експлуатація сільськогосподарських машин : загальнодерж. міжвід. наук.-техн. зб. - Кропивницький : КНТУ, 2016. - Вип. 46. - С. 132-139.