Ключові засади формування вертикально-інтегрованих структур у харчовій галузі

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015

Authors

Станіславик, О. В.
Коваленко, О. М.
Stanislavyk, Olena
Kovalenko, Oleksandr

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

КНТУ

Abstract

У статті розглянуто типи корпоративної інтеграції, умови та чинники вертикальної інтеграції. Досліджено процес еволюції теорії й практики інтеграції у харчовій галузі. Досліджено специфічні особливості сучасних інтеграційних процесів, що відбуваються в продовольчій сфері. Представлено аналіз позитивних та негативних сторін вертикальної інтеграції. Зроблено висновок щодо пріоритетності розвитку агропромислової інтеграції. The purpose of the article is to study the key bases of formation of vertically integrated structures in the food industry terms and agro features vertical integration in modern conditions of social and economic development of the country. Types of corporate integration, conditions and factors of vertical integration were considered in the article. The process of evolution of the integration of theory and practice in the food industry was investigated. Specific features of modern integration processes that taking place in the food sector were examined. The analysis of the positive and negative aspects of vertical integration was introduced in our research. We have proved the necessity, feasibility and priority of agro-industrial integration. It has been proven that the formation and operation of food systems is a phenomenon that requires attention from the state, the wording of the official position of the state on this phenomenon and development of appropriate policy regulation of agro-food units. It requires the further research of theoretical and practical issues in this area.

Description

Keywords

агропродовольчі формування, харчова галузь, інтеграційні процеси, вертикальна інтеграція, трансакційні витрати, agro-food units, food industry, integration processes, vertical integration, transaction costs

Citation

Станіславик, О. В. Ключові засади формування вертикально-інтегрованих структур у харчовій галузі / О. В. Станіславик, О. М. Коваленко // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету. Економічні науки: зб. наук. пр. - Кіровоград: КНТУ, 2015. - Вип. 27. - С. 309-318.