Наукові публікації кафедри ЕП
Permanent URI for this collection
Browse
Recent Submissions
Item Порівняльний аналіз впливу різних методів консервування на антиоксидантну активність фруктів та овочів(ХДАЕУ, 2024) Савеленко Г. В.Item Соціально-економічні тенденції розвитку аграрного сектору(ХДАЕУ, 2024) Сисоліна, Н. П.; Нісфоян, С. С.Item Основні напрямки використання молочно-білкових напівфабрикатів з додаванням рослинної сировини(ХНУ, 2024) Дейниченко, Г.; Золотухіна, І. В.Item Ризики ведення підприємницької діяльності під час війни(ЦНТУ, 2024) Дмитришин, Б. В.; Череватенко, С. П.Item Формування збалансованої системи показників оцінки ефективності господарської діяльності підприємства(ЦНТУ, 2024) Журило, І. В.; Разумний, В. В.Item Показники фінансової складової економічної безпеки підприємства(ЦНТУ, 2024) Запірченко, Л. Д.; Чжан, Ї.Item Цифрова трансформація економіки: нові можливості для українського бізнесу(ЦНТУ, 2024) Немненко, А. А.Item Шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємств(ЦНТУ, 2024) Нісфоян, С. С.; Сідалковський, О. М.Item Проблеми управління людськими ресурсами на підприємстві(ЦНТУ, 2024) Нісфоян, С. С.Item Тренди транскордонної мобільності та бізнес-активності українців у республіці Польща(ЦНТУ, 2024) Рутинський, М. Й.; Quirini-Popławski, Ł.Item Переможні стратегії ресторанного бізнесу в місті Кропивницькому(ЦНТУ, 2024) Харченко, І. В.Item Шляхи відновлення ефективності діяльності підприємств та організацій(ЦНТУ, 2024) Краснікова-Колосова, С. В.; Сисоліна, Н. П.Item Визначення основних напрямків екологізації готельно-ресторанної сфери(ЦНТУ, 2024) Золотухіна, І. В.Item Стан світового ринку та сучасні тренди розвитку кавового бізнесу в Україні(ЧДТУ, 2024) Золотухіна, І. В.; Івашина, Л. Л.Item Готельно-ресторанний бізнес України: трансформації в реаліях воєнного часу(Юлія Чабаненко, 2024) Рутинський, М. Й.Item Платформа Etsy як інструмент маштабування збуту гастрономічної продукції крафтових виробників України(Камула, 2024) Рутинський, М. Й.; Зайченко, В. В.; Гарасим, П. М.Ефективність реалізації власної продукції закладів українського ресторанного та продовольчого бізнесу через глобальні платформи е-комерції зростає з кожним роком. Маркетплейси перетворилися на поле гострого конкурентного змагання крафтових виробників гастрономічної продукції за увагу потенційних споживачів. У праці проаналізовано потенціал розвитку мережі крафтових е-магазинів на платформі Etsy в кризових для малого бізнесу України реаліях сьогодення. The effectiveness of sales of own products of Ukrainian restaurants and food enterprises through global e-commerce platforms is increasing year by year. Marketplaces have become a field of intense competition between craft producers of gastronomic products for the attention of potential consumers. The article analyzes the potential for the development of a network of craft e-shops on the Etsy platform in the current crisis realities of small businesses in Ukraine.Item Безпека споживачів як важливий аспект якості анімаційних послуг(ХНЕУ ім. С. Кузнеця, 2024) Золотухіна, І. В.Item Управління продовольчою безпекою національної економіки України в умовах російської збройної агресії(ДКС Центр, 2024) Яковенко, Р. В.; Зайченко, В. В.; Фрунза, С. А.; Yakovenko, R.; Zaychenko, V.; Frunza, S.Стаття розкриває зміст однієї з найважливіших екзистенційних проблем України сьогодення — можливість забезпечення населення продовольством під час війни. Особливість теперішнього часу, що визначає наукову новизну нижчевикладеного матеріалу, полягає у активній стадії ведення бойових дій на території української держави, що вносить свої прямі та опосередковані корективи у процес організаційноMекономічних відносин у сфері агробізнесу як джерела забезпечення продовольчої безпеки сучасної України. Науковою новизною запропонованого матеріалу є кумулятивний підхід до аналізу проблем управління продовольчою безпекою, які, протягом періоду її незалежності, не розв'язувались, а лише нагромаджувались і ускладнювались. Метою статті є формування нового бачення проблеми забезпечення продовольчої безпеки України через призму руйнування значної частки потенціалу забезпечення населення продовольством, визначення новітніх факторів створення небезпек у цьому середовищі, пропонування системного підходу до проблеми забезпечення продовольчої безпеки на основі інноваційних підходів. Здійснено класифікацію проблем у сфері продовольчої безпеки України, які поділено на 3 групи: 1) проблеми, що існували до початку війни та визначались хибним господарським механізмом та олігархічною структурою економіки; 2) ускладнення, що були викликані пандемією COVID-19 та специфічними заходами "реагування" на нього з боку держави, що також обгрунтовується олігархічним економічним інтересом; 3) ті, що з'явилися внаслідок початку агресивної стадії російсько-української війни на території нашої держави 24 лютого 2022 року. Завершення активних бойових дій зумовить появу нової групи проблем у сфері ведення агробізнесу України залежно від результатів фіналізації гарячої стадії війни та ступеня звільнення українських територій. Також важливим питанням є те, наскільки до цього моменту посиляться/послаблять свій вплив/зникнуть існуючі проблеми. Їх наявність, гострота та ступінь впливу на існуючу ситуацію визначатимуть пріоритетність державного впливу та інструментарій державного регулювання, послідовність та логіку їх застосування. Все це зумовлює необхідність активізації застосування інноваційних технологій у сфері агробізнесу з урахуванням існуючих проблем за причинами походження, а також для уникнення появи нових гіпотетичних проблем, що можуть бути викликані внутрішніми причинами планування та організації сільськогосподарського виробництва. The article reveals the content of one of the most important existential problems of Ukraine today — the possibility of providing the population with food during the war. The peculiarity of the present time, which determines the scientific novelty of the material presented below, is the active stage of hostilities on the territory of the Ukrainian state, which makes its direct and indirect corrections in the process of organizational and economic relations in the field of agribusiness as a source of ensuring food security in modern Ukraine. The scientific novelty of the proposed material is a cumulative approach to the analysis of food security management problems, which, during the period of its independence, were not resolved, but only accumulated and complicated. The purpose of the article is to form a new vision of the problem of ensuring food security in Ukraine through the prism of the destruction of a significant share of the potential for providing the population with food, to identify the latest factors creating dangers in this environment, to propose a systematic approach to the problem of ensuring food security based on innovative approaches. The classification of problems in the field of food security of Ukraine has been carried out, which are divided into 3 groups: 1) problems that existed before the beginning of the war and were determined by a faulty economic mechanism and the oligarchic structure of the economy; 2) complications caused by the COVID-19 pandemic and specific state "response" measures to it, which is also justified by oligarchic economic interest; 3) those that appeared as a result of the beginning of the aggressive stage of the russianMUkrainian war on the territory of our state on February 24, 2022. The end of active hostilities will lead to the emergence of a new set of problems in the field of agribusiness in Ukraine, depending on the results of the finalization of the hot stage of the war and the degree of liberation of Ukrainian territories. Also, an important question is how much the existing problems will strengthen/weaken their influence/disappear by this moment. Their presence, severity and degree of impact on the existing situation will determine the priority of state influence and the tools of state regulation, the sequence and logic of their application. All this leads to the need to intensify the use of innovative technologies in the field of agribusiness, taking into account the existing problems due to the causes of origin, as well as to avoid the emergence of new hypothetical problems that may be caused by internal reasons for planning and organizing agricultural production.Item Актуальні питання антикризового стратегування в аграрному бізнесі(ЦНТУ, 2023) Зайченко, В. В.; Колєснік, І. В.