Наукові публікації кафедри ЕП

Permanent URI for this collectionhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/957

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Item type:Item,
    Еко-дизайн та сучасні ресурсозберігаючі технології в закладах гостинності
    (ХДАЕУ, 2023) Терешкін, О. Г.; Дуб, В. В.; Горєлков, Д. В.; Tereshkin, O.; Dub, V.; Gorelkov, D.
    Екологічний дизайн пред’являє високі вимоги до раціонального використання електрики, і пошук нових, екологічно чистих джерел енергії для життєзабезпечення закладів гостинності. На стадії розробки концептуальних рішень готелю необхідно враховувати, як використання енергозберігаючих матеріалів на стадії будівництва та оздоблювання, так і використання обладнання, що дозволить виробляти альтернативну енергію без шкоди для довкілля. Для економії енергоресурсів та створення комфортних умов для перебування гостей в готелі є перехід закладів гостинності на автономне функціонування систем життєзабезпечення. Прогресивні технології дозволяють суттєво скоротити витрати на ресурсне забезпечення закладу, а саме електродний нагрів є перспективним для застосування в закладах гостинності як повноцінний вид опалення. Електродний нагрів при використанні, в якості виду опалення, є перспективним у поєднанні з альтернативними джерелами електроенергії – вітрогенераторами або сонячними панелями. Завдяки своїй універсальності конструкції котел може бути адаптовано до використання у мережі з напругою 220 В. У той час, коли традиційні електричні котли потребують підведення силової мережі 380 В. Інноваційна розробка орієнтована на створення повністю автоматизованого незалежного готелю, функціонування якого не залежить від постачальників електроенергії, палива, опалення та мінливих цін на них. Застосування інноваційних енерго- та ресурсозберігаючих технологій підвищує конкурентоздатність, інвестиційну привабливість та імідж закладу, якість надаваних послуг, що відповідно гарантує залучення уваги засобів масової інформації та потенційних споживачів. Ecological design makes high demands on the rational use of electricity, and the search for new, environmentally friendly energy sources for the life support of hospitality establishments. At the stage of developing the hotel’s conceptual solutions, it is necessary to take into account both the use of energy-saving materials at the stage of construction and finishing, and the use of equipment that will allow producing alternative energy without harming the environment. In order to save energy resources and create comfortable conditions for the stay of guests in the hotel, there is a transition of hospitality establishments to the autonomous functioning of life support systems and the creation of energy management services. Progressive technologies make it possible to significantly reduce costs for resource provision of the institution, namely, electrode heating is promising for use in hospitality institutions as a full-fledged type of heating. Electrode heating when used as a type of heating is promising in combination with alternative sources of electricity – wind generators or solar panels. Due to its universal design, the boiler can be adapted for use in a network with a voltage of 220 V. At a time when traditional electric boilers require a 380 V power supply. The innovative development is aimed at creating a fully automated independent hotel, the operation of which does not depend on suppliers of electricity, fuel, heating and their variable prices. The use of innovative energyand resource-saving technologies increases the competitiveness, investment attractiveness and image of the institution, the quality of the services provided, which accordingly guarantees the attention of mass media and potential consumers.
  • Item type:Item,
    Екологічні аспекти ресурсозбереження та контролю якості плодово-овочевої продукції
    (European Open Science Space (EOSC), 2024) Терешкін, О. Г.; Дуб, В. В.; Горєлков, Д. В.
  • Item type:Item,
    Екологізація – пріоритетний напрямок розвитку закладів готельного-ресторанного та туристичного бізнесу
    (ХНЕУ ім. С. Кузнеця, 2024) Дуб, В. В.
    В готельно-ресторанному бізнесі багато інновацій пов’язано саме з екологічністю та запровадженні безвідходних технологій. В останні десятиліття кожна людина може спостерігати наслідки своєї діяльності, які відображаються у глобальному потеплінні, парниковому ефекті та інших явищах, що негативно впливають на екологію довкілля. На планеті Земля щорічно утворюється приблизно біля 2 млрд. тонн побутових відходів, і ця кількість щороку збільшується. За прогнозами Світового банку, до 2030 року кількість відходів може зрости до 2,58 млрд. т, а до 2050-го – до 3,77 млрд. т. Ситуація зі сміттям в Україні взагалі критична – переважна більшість полігонів твердих побутових відходів заповнена на 80…95%. Однак вихід із даної ситуації є, по-перше це ефективна переробка сміття, а також запровадження комплексу заходів націлених на зменшення обсягу їх утворення на рівні міжнародних організацій, держав та конкретних підприємств і закладів різних галузей, форм власності та типів.