Наукові публікації кафедри ЕП

Permanent URI for this collectionhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/957

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 32
  • Item type:Item,
    Інноваційна практика розбудови готельно-курортних комплексів: кейс Goro Mountain Resort
    (2025) Рутинський, М. Й.; Зайченко, В. В.; Rutynskyi, M.; Zaychenko, V.
    Актуальність. Україна переживає доленосний період історії, проте неухильно наближається до вступу в ЄС. Це відкриває перед українською сферою гостинності глобальний ринок із мільйонними туристичними потоками, натомість із сучасними споживацькими вимогами та стандартами гостьового сервісу. Отже, для України вкрай актуальним є критичний аналіз інноваційних кейсів творення новітньої готельно-курортної інфраструктури на засадах сталого розвитку. Мета дослідження сфокусована на окресленні й аналізі інноваційних складових сучасної європейської практики розбудови готельно-курортних комплексів, а об’єктом дослідження обрано найбільший інвестиційний проєкт України останніх років у цій царині. GORO Mountain Resort – це амбітна ініціатива холдингу OKKO Group із залучення українських та іноземних інвестицій у розбудову в Україні на рівні кращих світових стандартів всесезонного гірського курорту міжнародного класу. Результати. Проаналізовано історичні та соціально-економічні передумови і обґрунтовано доцільність подальшої розбудови індустрії туризму й гостинності в Українських Карпатах із жорстким дотриманням новітніх стандартів ландшафтно-екостійкого планування та цінностей сталого розвитку. Вичленено варті вивчення і запозичення ключові інноваційні рішення, розроблені австрійською ILF Group, що будуть реалізовані при розбудові GORO Mountain Resort. Оцінено позитивні соціально-економічні ефекти від запуску курорту у тісній колаборації з місцевим підприємницьким середовищем для поліпшення рівня життя низки периферійних гірських громад України. Висновки та обговорення. Новизна та практичне значення результатів дослідження полягають в окресленні сучасних засадничих акцентів при розробленні науковцями і практиками проєктів розвитку гірської рекреаційної інфраструктури з дотриманням інноваційних стандартів, екологічних і суспільних цінностей та традиційної карпатської айдентики. Topicality. Ukraine is going through a fateful period in history, but is steadily approaching accession to the EU. This opens up a global market with millions of tourist flows to the Ukrainian hospitality sphere, but with modern consumer requirements and standards of guest service. Therefore, a critical analysis of innovative cases of creating a modern hotel and resort infrastructure on the basis of sustainable development is extremely relevant for Ukraine. The aim of the study is focused on outlining and analysing the innovative components of modern European practice of developing hotel and resort complexes, the largest investment project of Ukraine in recent years in this area was chosen as the object of research. GORO Mountain Resort is an ambitious initiative of the OKKO Group holding to attract Ukrainian and foreign investments in the development of an international-class all-season mountain resort in Ukraine at the level of the best world standards. Results. The historical and social and economic prerequisites are analysed, the feasibility of further development of the tourism and hospitality industry in the Ukrainian Carpathians is grounded with strict adherence to the latest standards of landscape and eco-sustainable planning and the values of sustainable development. Key innovative solutions developed by the Austrian ILF Group that will be implemented during the development of GORO Mountain Resort are identified and worth studying and borrowing. The positive social and economic effects of launching the resort in close collaboration with the local business environment to improve the standard of living of a number of peripheral mountain communities of Ukraine are assessed. Conclusions and discussion. The novelty and practical significance of the study results lie in outlining modern fundamental emphases in the elaboration by scientists and practitioners of mountain recreational infrastructure development projects in compliance with innovative standards, environmental and social values, traditional Carpathian identity.
  • Item type:Item,
    Забезпечення економічної стійкості підприємств в умовах технологічних перетворень
    (ЦНТУ, 2025) Зайченко, В. В.; Мєздрін, В. М.
    Тези доповідей учасників III Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні проблеми економіки та підприємництва в умовах викликів і загроз».
  • Item type:Item,
    Стратегічно-тактичні засади планування зміцнення конкурентоспроможності підприємства готельно-ресторанної справи
    (ХНУ, 2023) Васильців, Т. Г.; Зайченко, В. В.; Лупак, Р. Л.; Vasyltsiv, T.; Zaichenko, V.; Lupak, R.
    У статті акцентовано увагу на необхідності кардинальних змін у напрямі забезпечення значно вищого рівня соціальної та економічної ефективності функціонування сфери готельно-ресторанних послуг в Україні. Проведено аналіз основних досліджень та публікацій із проблем стратегічно-тактичного планування процесів зміцнення конкурентоспроможності підприємства готельно-ресторанної справи. Виділено основні чинники впливу на ефективність функціонування та зміцнення конкурентоспроможності підприємств готельно-ресторанної справи. Розроблено алгоритм формування конкурентоспроможної стратегії підприємства готельно-ресторанної справи, у якому передбачається аналіз конкурентного ринку (конкурентного середовища) та виділення зон внутрішнього та зовнішнього середовища, виявлення (ідентифікація) конкурентів, оцінювання інтенсивності конкуренції, аналіз конкурентів, дослідження конкурентоспроможності підприємства, його товарів (послуг), маркетингової діяльності і у підсумку вибір та впровадження конкурентної стратегії підприємства. Виділено важливість сегментування споживацьких ринків і споживачів, вибору оптимальної стратегії ціноутворення, врахування ризику, розроблення конкурентних карт, створення моніторингової системи та загальної бази даних про стан ринку при здійсненні стратегічно-тактичного планування процесів зміцнення конкурентоспроможності підприємства готельно-ресторанної справи. The article focuses on the need for drastic changes in the direction of ensuring a much higher level of social and economic efficiency of the hotel and restaurant services in Ukraine. The analysis of the main researches and publications on the problems of strategic and tactical planning of the processes of strengthening the competitiveness of the hotel and restaurant business was carried out. The main factors of influence on the efficiency of operation and strengthening of competitiveness of enterprises in the hotel and restaurant business are highlighted. Increasing the competitiveness of the hotel and restaurant industry on the market is a factor in ensuring its development in new business conditions. The current state of the hotel and restaurant industry is determined by the pace of development of the market economy, in which competition performs the role of regulation and control of the regulatory mechanism. The formation of a competitive hotel and restaurant complex depends on the identification of competitive advantages and the development of a competitive strategy. An algorithm for the formation of a competitive strategy of a hotel and restaurant enterprise has been developed, which involves the analysis of the competitive market (competitive environment) and the selection of internal and external environment zones, the detection (identification) of competitors, the assessment of the intensity of competition, the analysis of competitors, the study of the competitiveness of the enterprise, its goods (services ), marketing activities and ultimately the selection and implementation of the company's competitive strategy. The importance of segmenting consumer markets and consumers, choosing the optimal pricing strategy, taking into account risk, developing competitive maps, creating a monitoring system and a general database on the state of the market in the implementation of strategic and tactical planning of the processes of strengthening the competitiveness of the hotel and restaurant business is highlighted.
  • Item type:Item,
    Визначення критерію економічної ефективності проектних рішень в галузях з тривалим життєвим циклом (на прикладі будівельної галузі)
    (ЦНТУ, 2024) Харченко І. В.; Зайченко, В. В.; Kharchenko, I.; Zaichenko, V.
    Мета даної статті полягає у визначенні критерію економічної ефективності в будівельній галузі для кожного з учасників будівельного процесу та обґрунтуванні конкретних формул, які можуть бути легко застосовувані і показували б найкращий варіант для розробників проекту, для виконавців проекту (тобто підрядників) та експлуатантів, тобто тих хто експлуатує будівлю. В роботі детально розглянуто критерій економічної ефективності в формі річних приведених або зведених витрат залежно від ситуації та від становища учасника процесу будівництва. Проаналізовано сутність та склад капіталовкладень та поточних витрат з урахуванням специфіки будівельної галузі, значна увага приділена визначенню норми дисконту. Пропонується використовувати норму дисконту не як для звичайних галузей, наприклад машинобудування, а враховувати особливості будівництва. Ці особливості полягають в тому, що різні конструкції мають різні терміни служби і відповідно будуть застосовуватись різні норми дисконту. Також запропоновано приймати норму амортизації для розрахунку експлуатаційних витрат не як для бухгалтерських розрахунків, а виходячи з фактичних термінів служби, що буде сприяти більш точному визначенню фактичних витрат. На підставі викладених уточнень виведено формули для розрахунку фактичних витрат підрядників і експлуатантів будівлі. Обґрунтовано, що запропоновані формули будуть сприяти тому, що виконавець будівництва, тобто підрядник, та експлуатант будуть мати точні відомості про те, яким найбільш економічним, з їх точки зору, має бути запроектоване будівельне рішення і його виконання. Дані відомості можуть бути використані для більш точного позиціонування будівельних підприємств і замовників будівництва в конкурентній боротьбі, сприяти зміцненню їх становища на ринку. The purpose of this article is to define the criterion of economic efficiency in the construction industry for each of the participants in the construction process and to justify specific formulas that can be easily applied and would show the best option for project developers, project executors (i.e. contractors) and operators, i.e. those who operate the building. The paper considers in detail the criterion of cost-effectiveness in the form of annualized or total costs, depending on the situation and the position of the participant in the construction process. The nature and composition of capital investments and current costs, taking into account the specifics of the construction industry, with considerable attention paid to determining the discount rate are analyzed. It is proposed to use the discount rate not as for ordinary industries, such as mechanical engineering, but to take into account the peculiarities of construction. These peculiarities are that different structures have different service lives and, accordingly, different discount rates will be applied. It is also substantiated to use depreciation rates for calculating operating costs not as for accounting calculations, but based on actual service lives, which will contribute to a more accurate determination of actual costs. Based on the above refinements, formulas for calculating the actual costs of contractors and building operators are derived. It is substantiated that the proposed formulas will contribute to the fact that the construction contractor and the operator will have accurate information about the most economical, from their point of view, the designed construction solution and its implementation. This information can be used to more accurately position construction companies and construction customers in the competition and help strengthen their position in the market.
  • Item type:Item,
    Дорадча діяльність у контексті забезпечення економічної безпеки малих агропідприємств
    (ЗУНУ, 2025) Зайченко, В. В.; Кононенко, Л. В.; Zaichenko, V.; Kononenko, L.
    Стаття присвячена дослідженню проблем економічної безпеки малих агропідприємств в сучасних умовах. Підкреслюється фундаментальне значення забезпечення економічної безпеки як для окремих господарюючих суб'єктів, так і для економічної системи в цілому. Акцентується увага на специфіці сільського господарства, його залежності від природних факторів, а також ключовій ролі малих сільськогосподарських підприємств у забезпеченні продовольчої безпеки та сталого сільського розвитку. Підкреслено вразливість малих агропідприємств через їх недостатнє матеріально-технічне забезпечення, низький рівень кадрового забезпечення, високу собівартість продукції, проблеми збуту, географічну віддаленість тощо. У статті обґрунтовується необхідність забезпечення економічної безпеки малих агропідприємств. Доводиться, що економічна безпека на мікрорівні насамперед пов’язана із якістю та релевантністю бухгалтерського та аналітичного супроводу. Розглядається проблема фальсифікації фінансової звітності та криза довіри до неї, підкреслюється важливість забезпечення достовірності облікових даних як основи для проведення фінансового аналізу та, відповідно, прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Запропоновано використання активно-адаптивної моделі співпраці малих агропідприємств із службами сільськогосподарського дорадництва, що уможливлює делегування складних завдань зовнішнім експертам, чим підвищує якість виконуваних робіт, і тим самим сприяє забезпеченню економічної безпеки. Розглядається ієрархія рівнів економічної безпеки – від мікро- до мегарівня. Підкреслюється доцліьність при розробці механізму забезпечення економічної безпеки враховувати галузеву специфіку та розмір підприємства. Доводиться доцільність та перспективність співпраці малих агропідприємств зі структурами сільськогосподарського дорадництва для підвищення їх економічної безпеки, особливо в умовах діджиталізації, яка вимагає постійного оновлення наявних знань, набуття нових знань та забезпечення належного рівня цифрових компетенцій. Обґрунтовується, що співпраця зі службами сільськогосподарського дорадництва є стратегічно важливим напрямом забезпечення сталого розвитку сільського розвитку, конкурентоспроможності малих агропідприємств та забезпечення економічної безпеки в сучасних умовах. The article is dedicated to the study of the problems of economic security of small agricultural enterprises in an unstable economic environment. The fundamental importance of ensuring economic security is emphasized, both for individual economic entities and for the economic system, especially in the context of increasing global crises and digital transformation. Attention is focused on the specifics of agriculture, its dependence on natural factors, and the key role of small agricultural enterprises in ensuring food security and sustainable rural development. The vulnerability of small agricultural enterprises is highlighted due to insufficient material and technical support, low levels of staffing, high production costs, marketing problems, and geographical remoteness. The article substantiates the necessity of ensuring economic security of small agricultural enterprises at the micro-level, based on high-quality accounting and analytical support. The problem of financial statement falsification and the crisis of trust in them is considered, emphasizing the importance of ensuring the reliability of accounting data as a basis for conducting financial analysis and, accordingly, making informed management decisions. Agricultural extension is defined as an effective tool for ensuring the functioning of small agricultural enterprises. The use of an active-adaptive model of cooperation between small agricultural enterprises and agricultural extension services is proposed, which allows for delegating complex tasks to external experts to enhance economic security. The hierarchy of levels of economic security, from micro to mega-level, is examined, emphasizing the importance of considering industry specifics and enterprise size. The expediency and prospects of cooperation between small agricultural enterprises and agricultural extension structures to improve their economic security is proven, especially in the context of digitalization, which requires constant updating of existing knowledge, acquisition of new knowledge, and ensuring an appropriate level of digital competencies. It is substantiated that cooperation with agricultural extension services is a strategically important direction for ensuring sustainable rural development, the competitiveness of small agricultural enterprises, and ensuring economic security in modern economic conditions.
  • Item type:Item,
    Економічний потенціал vs економічна безпека підприємства: точки конвергенції та дивергенції
    (ЛУБП, 2023) Васильців, Т. Г.; Міценко, Н. Т.; Мульска, О. Г.; Зайченко, В. В.
    Стаття присвячена узагальненню теоретико-методичних засад (сутніснозмістові характеристики, ресурсно-функціональні складові, методичні підходи до аналізування, аспекти організації і управління тощо) економічного потенціалу та економічної безпеки підприємства. Здійснено компаративний аналіз методикоприкладних засад, з одного боку, формування і реалізації економічного потенціалу підприємства, а, з іншого, – забезпечення економічної безпеки підприємства. На цій основі визначено спільні риси і ознаки, підходи до менеджменту, а також ідентифіковано характеристики дивергенції цих економічних категорій. Сфери дотику, а також протилежності понять «економічний потенціал» і «економічна безпека» підприємства відображено за такими аспектами управління, як аналізування та оцінювання, планування, організація, мотивація і роль персоналу, а також контроль бізнес-процесів. Зроблено висновок, що відповідні управлінські процеси доцільно узгодити і це забезпечить кращу ефективність нагромадження та раціонально-ефективного використання ресурсів і резервів за одночасного ретельнішого гарантування економічної безпеки суб’єкта господарювання. The purpose of the study is to identify the aspects of divergence and convergence of concepts, as well as the features of management functions in the sphere of realizing the economic potential and ensuring the unit’s economic security. The article is devoted to the generalization of the theoretical and methodological principles (substantial characteristics, resource-functional components, methodological approaches to analysis, aspects of organization and management, etc.) of the enterprise’s economic potential and security.A comparative analysis of the methodological and applied principles of, on the one hand, the formation and realization of the economic potential of the enterprise, and, on the other hand, ensuring the economic security of the enterprise, was carried out. On this basis, common features, and characteristics, approaches to management are defined, and the characteristics of the divergence of these economic categories are identified. The spheres of contact, as well as opposites of the concepts of ‘economic potential’ and ‘economic security’ are reflected in such aspects of management as analysis and evaluation, planning, organization, motivation and role of personnel, as well as control of business processes. It was concluded that the relevant management processes are not only possible, but also expedient to be put on a common basis, which will ensure significantly higher efficiency in both the use of existing and potential opportunities for accumulation and rational and efficient use of resources and reserves, as well as the simultaneous provision of these processes; in other words, guaranteeing economic security not only during business operation and development, but also at the stage of identifying sources and forming resource provision. The applied value of the research results lies in the harmonization and efficiency of the security management processes and the economic potential of economic entities.
  • Item type:Item,
    Динамічні процеси готельно-ресторанного і туристично-рекреаційного бізнесу в стратегічному розвитку національної економіки України
    (Інститут економіки промисловості НАН України, 2024) Гуцалюк, О. М.; Зайченко, В. В.; Бондар, Ю. А.; Чень, М.
    У статті розглянуто актуальність і необхідність вивчення готельно-ресторанного бізнесу і рекреаційного туризму в Україні та його розвитку як на загальнонаціональному так і регіональному рівні. Обчислено та проаналізовано кількість приїжджих у заклади розміщення туристів України. Досліджено позитивні та негативні сторони готельно-ресторанного бізнесу і рекреаційного туризму, що впливає на привабливість країни для туристів. Визначена оцінка ландшафтних ресурсів, рекреаційних ресурсів, оздоровчих та рекреаційних територій. Готельно-ресторанний бізнес, туризм і рекреація у багатьох розвинених країнах світу є важливою сферою суспільної діяльності та фактором забезпечення високого життєвого рівня населення. У суспільному відношенні готельно-ресторанний бізнес, туризм і рекреація сприяють оздоровленню й відновленню трудового потенціалу людських ресурсів, раціоналізації вільного часу населення, його фізичному й емоційному збагаченню, вихованню культурної та релігійної толерантності. Тому покращання стану готельно-ресторанного бізнесу і туристично-рекреаційної галузі України є необхідною умовою для підвищення якості життя населення та розвитку економіки країни загалом.
  • Item type:Item,
    Дорадча діяльність у контексті мультифункціональності малого агробізнесу
    (Гельветика, 2025) Кононенко, Л. В.; Зайченко, В. В.; Kononenko, L.; Zaichenko, V.
    У статті досліджено сучасний стан дорадчої діяльності в Україні у контексті мультифункціональності малого агробізнесу та визначено перспективи його розвитку. Зазначено, що малі агропідприємства виконують не лише виробничі, а й суспільно значущі функції: забезпечують збереження сільських територій; біорізноманіття; сприяють підвищенню рівня і якості життя сільських мешканців тощо. Акцентовано увагу на тенденції сьогодення щодо переходу від парадигми традиційного сільського господарства до парадигми мультифункціональності. Проаналізовано структуру дорадчих послуг. Обґрунтовано необхідність розширення переліку дорадчих послуг у контексті мультифункціональності агробізнесу для охоплення ширшого спектру діяльності. Запропоновано залучення науково-педагогічних працівників з метою розширення напрямів дорадчих послуг і для забезпечення комплексності підходу. Акцентовано увагу на важливості оптимізації дорадчої діяльності для підтримки малих агропідприємств та забезпечення сталого сільського розвитку. The article analyzes the current state of agricultural extension in Ukraine in the context of multifunctionality of small agribusiness and identifies the prospects for its development. It is emphasized that small agricultural enterprises play a much greater role than just the production of agricultural products. They perform a number of important socially significant functions that are critical for the sustainable development of rural areas and the preservation of national identity. These functions include: ensuring the preservation of rural areas as an important element of the national space and cultural heritage; supporting biodiversity, which contributes to the preservation of natural ecosystems and landscapes; and contributing to the improvement of the standard of living and quality of life of rural residents by creating jobs, providing social infrastructure and activating local communities. It is noted that small agricultural enterprises are the basis of socio-economic stability of rural regions and play a key role in ensuring the realization of the goals of rural sustainable development. The article focuses on an important current trend –the transition from the traditional paradigm is recognized as an economically viable alternative, primarily for small agricultural producers. The transition to a multifunctional paradigm is not only economically feasible but also a socially responsible step that contributes to the sustainable development of rural areas. The author analyzes the structure of agricultural extension in Ukraine and reveals the insufficiency of their focus on supporting the multifunctionality of small agribusiness. The necessity of expanding the areas of agricultural extension in the context of multifunctionality of agribusiness to expand the range of activities is substantiated. It is noted that at present, agricultural extension should cover not only agricultural production, but also other areas, such as rural tourism, excursions, tastings, organization of master classes, etc. It is proposed to involve research and teaching staff of higher education institutions in order to expand the areas of agricultural extension and to ensure a comprehensive approach. It is noted that the directions for further research are scientific substantiation, organizational and methodological support of agricultural extension in the context of financial market development.
  • Item type:Item,
    Features of the impact of military actions on food security
    (2022) Pushak, Ya.; Zaichenko, V.; Kornicheva, H.; Petrukha, S.; Kharabovskyi, Yu.; Зайченко, В. В.
    The sowing campaign is taking place with great difficulty as a result of active military actions in the eastern and southern parts of the country, specializing in the cultivation of grain crops. Seaports are blocked, which creates new threats to global food security. The generalization of analytical data is aimed at characterizing the food security of Ukraine before and during military actions, followed by the designation of possible consequences, including on global food security. The generalizations made prove the need to consolidate the efforts of Ukraine, as one of the world's largest food producers, and international organizations in order to avoid the greatest catastrophe of mankind in its modern history, which will be caused by famine.
  • Item type:Item,
    Стратегічні пріоритети державної політики реалізації потенціалу інноваційного розвитку підприємств в Україні
    (ЛТЕУ, 2022) Міценко, Н. Г.; Мульска, О. П.; Зайченко, В. В.; Лозовий, Т. І.; Mitsenko, N.; Mulska, О.; Zaychenko, V.; Lozovyi, Т.
    Посилення глобалізаційних процесів в економіці країни, розвиток ринку капіталу, цифровізація й інтелектуалізація економіки, поширення і дифузія новітніх технологій в усі сфери суспільства стимулюють інноваційний розвиток і сприяють нарощенню інноваційно-технологічного потенціалу як суб’єктів господарювання, так і галузей національної економіки. У фокусі формування нової парадигми розвитку підприємництва на засадах інновативності актуалізувалася необхідність розробки новітніх управлінських рішень щодо забезпечення дифузії і трансферу інновацій, економічного поступу підприємництва в Україні. Метою статті є обґрунтування стратегічних пріоритетів державної політики реалізації потенціалу інноваційного розвитку підприємств в Україні, аргументація управлінських інструментів її імплементації. У дослідженні обґрунтовано засоби державної політики реалізації потенціалу інноваційного розвитку підприємств в Україні, які диференційовані за стратегічними орієнтирами та цільовими результатами регулювання. Запропоновано етапізацію стратегічного планування, алгоритм якої ґрунтується на ідентифікації сучасних наслідків-викликів глобальної конкуренції для економіки країни, визначенні чинників-причин неготовності економіки до конкуренції в умовах стрімкої активізації інноваційного поступу й інформаційної економіки, обґрунтуванні стратегічних пріоритетів технологізації економіки (якісний аспект), обґрунтуванні стратегічних змін кількісного характеру, інституціалізації стратегічної мети державної політики як критерію контролю її ефективності. Запропонований авторський підхід до побудови стратегічних пріоритетів державної політики реалізації потенціалу інноваційного розвитку підприємств в Україні дозволяє узгодити завдання стратегування політики з сучасними глобалізаційними тенденціями та викликами, а також внутрішніми можливостями підприємств. Strengthening of globalization processes in the national economy, development of the capital market, economy’s digitalization and intellectualization and dissemination of new technologies in all spheres of society stimu-late the development of innovative potential at different levels (international, national, regional, industrial, business units). The focus of the formation of a new paradigm of entrepreneurship development based on innovation actualized the need to develop managerial decisions on the diffusion of innovations and technologies into the organizational and economic system for ensuring the sustainable progress of units. The purpose of the article is to substantiate the strate-gic priorities of the state policy of implementation the potential of innovative development of enterprises in Ukraine, to argue the managerial tools for its implementation. The study substantiates the measures of state policy of implementa-tion the potential of innovative development of units in Ukraine, which are differentiated by strategic guidelines and targets and results of regulation. The phasing of strategic planning, which is based on the identification of modern con-sequences-challenges of global competition for the country’s economy, the definition and factors-reasons for the unpre-paredness of the economy for competition in the conditions of rapid intensification of innovative advancement and the information economy, justification and strategic priorities of technologization of the economy (qualitative aspect); stra-tegic changes of a quantitative nature; institutionalization and strategic goal of public policy as a criterion for control-ling its effectiveness. The proposed author’s approach to building strategic priorities of the state policy of implementa-tion the potential of innovative development of enterprises in Ukraine allows us to coordinate the tasks of policy strate-gy with modern globalization trends and challenges, as well as internal capabilities.