Кафедра сільськогосподарського машинобудування
Permanent URI for this communityhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/11692
Browse
3 results
Search Results
Item Механізація виробництва молока з модернізацією дозатора кормів(ЦНТУ, 2024-06-11) Кібукевич, Святослав Сергійович; Kibukevych, SviatoslavСкотарство є досить важливою галуззю тваринництва у всьому світі через надання найцінніших продуктів харчування, таких як молоко, яловичина та сировина для промисловості. Воно має велике значення для економіки країни, забезпечуючи значну частку продукції. В Україні ведення тваринництва великої рогатої худоби відбувається в різних зонах з різними ґрунтово-кліматичними умовами. Від цього виду худоби отримують практично усе вироблене молоко та значну частку м'яса яловичини. Проте існуюча технологія виробництва дуже складна та енергоефективна, потребує значних капіталовкладень, праці та часу. На сьогоднішній день в Україні розводять більше 60 порід та груп худоби з різними призначеннями. Велика рогата худоба (ВРХ) має найбільшу чисельність серед усіх сільськогосподарських тварин, оскільки їхнє молоко є основною сировиною для виготовлення широкого спектру продуктів харчування. Молоко також має важливе значення для харчування людей і необхідне для їхнього здоров'я, тому виробництво має постійно зростати. Збільшення обсягів можливе шляхом збільшення чисельності худоби та підвищення їхньої продуктивності. Для досягнення цієї мети важливо правильно підібрати високопродуктивні породи корів молочного напрямку, враховуючи їхні біологічні особливості. Інтенсифікація процесів у тваринництві є ключовим фактором для збільшення виробництва молока. Це дозволить не лише підвищити саме виробництво молока, а й підвищити продуктивність праці, що призведе до зростання рентабельності виробництва в цілому. Cattle breeding is quite an important branch of animal husbandry throughout the world due to the provision of the most valuable food products such as milk, beef and raw materials for industry. It is of great importance for the country's economy, providing a significant share of production. In Ukraine, cattle breeding takes place in different zones with different soil and climatic conditions. Almost all the milk produced and a significant proportion of beef meat are obtained from this type of livestock. However, the existing production technology is very complex and energy-efficient, requiring significant capital investments, labor and time. To date, more than 60 breeds and groups of livestock with various purposes are bred in Ukraine. Cattle are the most numerous of all farm animals, as their milk is the main raw material for a wide range of food products. Milk is also important for people's nutrition and is necessary for their health, so production must constantly increase. An increase in volumes is possible by increasing the number of livestock and increasing their productivity. To achieve this goal, it is important to correctly select high-yielding breeds of dairy cows, taking into account their biological characteristics. Intensification of processes in animal husbandry is a key factor for increasing milk production. This will allow not only to increase milk production itself, but also to increase labor productivity, which will lead to an increase in the profitability of production as a whole.Item Механізація технологічних процесів виробництва молока з модернізацією бункера-живильника БДК-70-20(ЦНТУ, 2023-06-19) Скульський, Дмитро Станіславович; Skulskyi, DmytroВедення тваринництва великої рогатої худоби (ВРХ) в Україні заздалегідь здійснюється в зонах з різними ґрунтово-кліматичними умовами. Від ВРХ отримують практично 99% молока від загальної кількості, що виробляється підприємствами нашої держави та більше 45% валової продукції м'яса яловичини, а також велику кількість шкіряної сировини та інших продуктів. Проте існуюча технологія виробництва молока та яловичини дуже складна, енергозатратна у порівнянні з виготовленням інших видів продукції тваринництва, а це значно потребує додаткових капіталовкладень, а відповідно, праці та часу. На сьогоднішній день в Україні розводять худобу більше 60 порід та груп різного призначення. Сама чисельність ВРХ має значну перевагу серед інших груп сільськогосподарських тварин, тому що їхня продукція-молоко вважається основною сировиною для виготовлення великої кількості продуктів харчування. Також цей продукт служить добавкою і є незамінним для людських потреб, тому його обсяги виробництва мають постійно зростати. Збільшення його виробництва в нашій країні можливе шляхом збільшення самого поголів'я худоби і відповідно, підвищення продуктивності. Все це можливо за рахунок правильного підбору високопродуктивних порід корів молочного напрямку при цьому треба враховувати біологічні особливості тварин. Інтенсифікація процесів у галузі тваринництва є головним чинником за рахунок чого можна і потрібно збільшити виробництво молока, а також при цьому забезпечити безперервне збільшення самої продукції та продуктивності праці, що могло вплинути на підвищення рентабельності виробництва вцілому. Cattle breeding in Ukraine is carried out in advance in zones with different soil and climatic conditions. Almost 99% of milk from the total amount produced by the enterprises of our state and more than 45% of the gross production of beef meat, as well as a large amount of leather raw materials and other products, are obtained from cattle. However, the existing technology for the production of milk and beef is very complex, energy-intensive compared to the production of other types of animal husbandry products, and this significantly requires additional capital investments, and accordingly, labor and time. To date, more than 60 breeds and groups of various purposes are bred in Ukraine. The sheer number of cattle has a significant advantage among other groups of agricultural animals, because their milk products are considered the main raw material for the production of a large number of food products. Also, this product serves as an additive and is indispensable for human needs, so its production volumes must constantly increase. Increasing its production in our country is possible by increasing the number of livestock and, accordingly, increasing productivity. All this is possible due to the correct selection of highly productive breeds of dairy cows, while taking into account the biological characteristics of the animals. The intensification of processes in the field of animal husbandry is the main factor due to which it is possible and necessary to increase milk production, and at the same time ensure a continuous increase in production and labor productivity, which could affect the increase in the profitability of production as a whole.Item Механізація виробництва молока з удосконаленням дозатора кормів БДК-Ф-70-20(ЦНТУ, 2020-12-23) Грабовський, Андрій Олегович; Hrabovskyi, AndriiВ роботі проведені теоретичні і експериментальні дослідження процесу дозування кормів і приготування повнораціонних кормових сумішей та запропонована вдосконалена конструкція планетарного бітерного дозатора з змінним кутом входження пальців в моноліт корма, що дозволяє покращити якість і ефективність роботи дозування грубих і соковитих кормів. Розроблені пропозиції по модернізації бункера-дозатора БДК-Ф-70-20 з застосуванням планерного бітерного дозатора. Для обґрунтування конструктивних і геометричних параметрів та режимів роботи проведені технологічні, кінематичні і енергетичні розрахунки, силовий аналіз та розрахунки на міцність верхнього вала вирівнюючого бітера. In the paper, theoretical and experimental studies of the feed dosing process and the preparation of full-ration feed mixtures were carried out, and an improved design of the planetary bitter dispenser with a variable angle of entry of the fingers into the feed monolith was proposed, which allows to improve the quality and efficiency of the dosing of rough and juicy feeds. Proposals have been developed for the modernization of the BDK-F-70-20 hopper-doser with the use of a planar bitter dispenser. Technological, kinematic and energy calculations, force analysis and calculations on the strength of the upper shaft of the leveling biter were carried out to substantiate the structural and geometric parameters and modes of operation.