Збірник наукових праць КНТУ. Техніка в сільськогосподарському виробництві, галузеве машинобудування, автоматизація.

Permanent URI for this communityhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/18

Свідоцтво про державну реєстрацію у Міністерстві юстиції України: серія КВ, №15253-3825 ПР. Затверджено наказом Міносвіти і науки України № 1528 від 29.12.14р. ISSN 2409-9392 (Online) 2409-9392(Print) Мови видання: українська, російська, англійська, періодичність - один раз на рік;

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Item
    Мінімаксне оптимальне керування лінійними багатовимірними об’єктами за умови визначеного їх збурювання
    (КНТУ, 2012) Лобок, О. П.; Гончаренко, Б. М.; Слєзенко, А. М.; Lobok, О.; Goncharenko, В.; Slyezenko, А.
    При оптимальному керуванні складними багатовимірними об’єктами, описуваними у просторі станів, може використовуватися так званий мінімаксний підхід до розв’язування оптимізаційних задач. Викладені суть та послідовність такого підходу. Сформульована задача оптимального керування такими об’єктами за найгірших визначених умов збурювання, наводиться критерій оптимальності керування. Викладена послідовність математичних перетворень, що врешті приводить до виразу оптимального керувального діяння за умови повного і точного вимірювання всіх координат стану об’єкта. Практичне застосування мінімаксного підходу підвищить ефективність систем керування технологічними процесами в харчовій промисловості. When optimal control of complex multidimensional objects, described in state space, such as bakery baking oven chamber can be used so-called minmax approach to solve optimization problems. The substance and consistency of this approach. The problem of optimal control of such facilities in the worst conditions specified perturbation, formulated optimality criterion control. Described sequence of mathematical transformations and replacements that ultimately leads to the expression of the optimal controlling act provided full and accurate measurement of the coordinates of the object. This will facilitate the application of the method minmax approach for practical solutions of optimal control problems in the food industry.
  • Item
    Синтез оптимального мінімаксного керування лінійними багатовимірними об'єктами за умови неточного і неповного їх вимірювання
    (КНТУ, 2013) Лобок, О. П.; Гончаренко, Б. М.; Віхрова, Л. Г.; Lobok, O.; Goncharenko, B.; Vihrova, L.
    У роботі розглядається задача оптимального керування лінійними об'єктами, що функціонують в умовах невизначеності. Передбачається, що невизначеність пов'язана з неточністю знань про початковий стан об'єкта та з неконтрольованими зовнішніми збурюваннями, що діють на об'єкт. За умови неповних і неточних вимірів вектора стану об'єкта та у припущенні, що всі невизначені фактори належать деякій обмеженій області, знайдено мінімаксне управління у вигляді регулятора від оцінки стану, яка є виходом мінімаксного фільтра типу Калмана - Бьюсі. The problem of optimal control is in-process examined by linear objects functioning in the conditions of vagueness. It is assumed that a vagueness is related to inaccuracy of knowledge about the initial state of object and with out-of-control external indignations operating on an object. On condition of the incomplete and inexact measuring of vector of the state of object and in supposition, that all indefinite factors belong to some limited area,a minimax control is found as a regulator from the estimation of the state, that is the exit ofminimax filter of type of Kalman-Bucy.
  • Item
    Синтез оптимального мінімаксного оцінювання та керування лінійними багатовимірними об’єктами за умови неточного і неповного їх вимірювання
    (КНТУ, 2014) Гончаренко, Б. М.; Віхрова, Л. Г.; Goncharenko, Boris; Vihrova, Larisa
    Розглянута задача мінімаксного оцінювання та керування лінійними багатовимірними об’єктами за умови неповного і (або) неточного вимірювання деяких координат його стану. Викладені суть та послідовність такого підходу. Сформульована задача синтезу оптимального мінімаксного оцінювання та керування відновленими значеннями у вказаних об’єктах. Наведена матрична матмодель температурного режиму теплового об’єкта (пекарної камери) та сформульований критерій оптимальності спостереження та керування. Викладена послідовність математичних перетворень та замін, щоб шляхом розв’язання оптимізаційної задачі врешті отримати вирази оптимального оцінювання (спостерігача) та керувального діяння (регулятора) за умови неповного або неточного вимірювання координат стану об’єкта у вигляді матриці зворотного зв’язку і матриці коефіцієнтів моделі спостережень координат стану об’єкта. Викладене полегшить застосування в харчовій промисловості методу мінімаксного підходу для практичного розв’язання оптимізаційних задач оцінювання та керування відновленими значеннями параметрів. The problem of minimax estimation and control of linear multi-dimensional objects in the part-time and (or) non-precision coordinate measuring some of its state. Set out the nature and sequence of such an approach. The problem of synthesis of optimal minimax estimation and management of recovery values in the specified object. See matrix matmodel temperature thermal object (baking chamber) and criteria for optimal monitoring and management. Described the sequence of mathematical transformations and replacements that by solving the optimization problem to finally get the optimal estimation of expression (the observer) and the control action (controller) in an incomplete or inaccurate measurement of the coordinates of the object state in the form of a matrix of feedback and observations of the coefficient matrix model coordinates of the object state. Stated have to facilitate the application of the method minimax approach for practical solutions optimizational estimation problems and recovery management parameter values of states in the food industry.