Кафедра економіки, підприємництва та готельно-ресторанної справи
Permanent URI for this community
Browse
Browsing Кафедра економіки, підприємництва та готельно-ресторанної справи by Title
Now showing 1 - 20 of 793
Results Per Page
Sort Options
Item Business key success factors: essence and issues(CUNTU, 2016) Bugaeva, M.; Бугайова, М. В.Item Corporate culture as instrument of regulation of social and labor relations(CUNTU, 2016) Belyak, T.; Беляк, Т. О.Item Cтратегічне управління в сучасній технології бізнесу(РВЛ ЦНТУ, 2023) Краснікова-Колосова, С. В.; Сисоліна, Н. П.Item Determination of the directions of the genesis of trade cooperation and the world economy in the conditions of neoprotectionism(ЧНУ ім. Б. Хмельницького, 2023) Hutsaliuk, O.; Petlenko, T.; Bondar, Yu.; Гуцалюк, О. М.; Петленко, Т. Г.; Бондар, Ю. А.The study considered a generalization of scientific provisions and an in-depth examination of the main factors of structural shifts in international trade in services and trade cooperation of Ukraine in the context of the development of international economic relations and neo-protectionism. It was determined that neoprotectionism, aimed at stimulating innovation and the development of competitive industries, can become an effective tool for achieving sustainable and balanced economic development. Проблема. Одним із основних завдань сучасної зовнішньоекономічної політики України є побудова відносин стратегічного партнерства з інтеграційними об’єднаннями та окремими країнами, співробітництво з якими є важливим для розвитку національної економіки. Тому головними рушійними силами розвитку ринку міжнародних послуг на даному етапі повинні бути високоякісний людський капітал, інвестиції в нематеріальні активи, ефективний внутрішній нагляд, розвиток інформаційно-комунікаційної інфраструктури, якість інституційного середовища, національна політика тощо. Наукова школа неопротекціонізму включає заходи щодо стимулювання експорту та залучення іноземних інвестицій для підтримки зростання національної економіки. Метою статті є узагальнення наукових положень та поглиблений аналіз основних факторів структурних зрушень у міжнародній торгівлі послугами та торговельному співробітництві України в контексті розвитку міжнародних економічних відносин та неопротекціонізму. Результати. У дослідженні розглядаються тенденції глобалізації світової економіки, яка посилюється з відкритістю національних ринків та економічною взаємозалежністю. Завдання сучасної зовнішньоторговельної політики України полягають у розбудові відносин стратегічного партнерства з інтеграційними об’єднаннями та окремими країнами, співпраця з якими є важливою для розвитку національної економіки. Визначено, що міжнародна торгівля створює матеріальну основу міжнародних економічних відносин, що призводить до зростання інтеграції національних економік у світову економіку, формування якої безпосередньо випливає з подальшого поглиблення міжнародного поділу праці. Визначено, що неопротекціонізм, спрямований на стимулювання інновацій та розвиток конкурентоспроможних галузей, може стати ефективним інструментом для досягнення сталого та збалансованого економічного розвитку. Наукова новизна. Отримали подальший розвиток основні аспекти генезису розвитку неопротекціонізму. Розглянуто етапи реалізації рівня розвитку міжнародних торговельно-економічних відносин та визначено роль некомерційних організацій у розвитку світової економіки в умовах неопротекціонізму. Висновки. Визначено, що торговельно-економічні відносини є матеріальною основою міжнародної економічної інтеграції, яка зазвичай починається з лібералізації взаємної торгівлі, зняття обмежень на рух товарів, послуг, капіталу, робочої сили і поступово, за відповідних умов та інтересів країн-партнерів, веде до створення єдиного економічного, правового, інформаційного простору в межах регіону. Встановлено, що міжнародна торгівля – це парадигма розвитку торговельно-економічних відносин країн, які охоплюють весь спектр сфер співробітництва та реалізуються через низку форм, кожна з яких визначається кількістю учасників різноманітних взаємодій – двосторонні та багатосторонні відносини. Правильно сформована стратегія неопротекціонізму може сприяти стійкому і збалансованому розвитку, забезпечуючи економічну стабільність та підвищення якості життя населення країни.Item Educational and professional component of labor potential in business(2020) Zapirchenko, L.; Buhaieva, M.; Запірченко, Л. Д.; Бугаєва, М. В.Item Peculiarities of interpretation of the category "labor market"(CUNTU, 2016) Pasieka, A.; Пасєка, А. С.Item Problems and prospects of the development of the particular fields of Ukrainian machine-building in the conditions of increasing international competition and globalization of the economics(ПНТУ ім. Ю. Кондратюка, 2018) Nastoiashchii, V.; Yatsun, V.; Kharchenko, I.; Настоящий, В. А.; Яцун, В. В.; Харченко, І. В.The article looks at the problems which agricultural and road building machine-building faces today. Our industry has the necessity of carrying out such works. Plants would use this situation. In fact, situation is different. Our manufactures has lower quality and lose in competition with foreign manufactures. Ukrainian consumer prefer foreign machines, though some kinds of domestic produce are still in demand. Our economists should study the problems mentioned, and scientists should improve the machines’ designs.The expectations for the foreign investors who will come and bring new technologies and technics as well as raise Ukrainian production are not well-grounded. After the crisis of 2008 the developed nations understood that the advanced economics which can survive periodic crises without significant losses is economically developed economics with working industrial enterprises. Ukrainian business must finance research to increase our machine quality.We see serious works by Ukrainian scientists who can give adequate results. The authors are convinced that activation of innovative activity will allow to improve its positions. Розглядається українське агро- та дорожнє машинобудування. Є попит на техніку. Підприємства мають шанс. Реально все інакше. Вища якість закордонної техніки – перемога в конкуренції, дещо з вітчизняної продукції користується попитом. Причина – мала наукомісткість вітчизняної продукції через неувагу бізнесу до НДДКР. Недофінансована українська наука має що запропонувати виробництву. Реалізація розробок покращить стан як підприємств і економіки. Рассматривается украинское агро- и дорожное машиностроение. Есть спрос на технику. Предприятия имеют шанс. Реально все иначе. Высшее качество заграничной техники – победа в конкуренции, кое-что из отечественной продукции имеет спрос. Причина – малая наукоемкость отечественной продукции из-за невниманию бизнеса к НДДКР. Недофинансированная украинская наука имеет что предложить производству. Реализация разработок улучшит состояние предприятий и экономики.Item Regulation of Employees' Competitiveness on the Basis of Activation of Social Partnership(CUNTU, 2016) Danevych, M.; Даневич, М. В.Item Technology and nutritional value of a functional pure-like semi-product for desserts and beverages(ДонНУЕТ, 2023) Slashcheva, A.; Zolotukhina, I.; Bodnaruk, O.; Pereverzev, O.; Слащева, А. В.; Золотухіна, І. В.; Боднарук, О. А.; Переверзєв, О. П.The оbjective of the article is the scientific substantiation and practical development of the technology of a functional semi-finished product for sweet dishes and drinks based on pumpkin, quince and sea buckthorn puree. Sampling was carried out in accordance with DSTU ISO 874-2002, preparation of samples for laboratory analyzes – in accordance with DSTU 7040:2009. Physico-chemical indicators were determined in accordance with DSTU 8639:2016 "Fruit purees and semi-finished products. General technical conditions", as well as: content of dry substances in raw materials - according to DSTU ISO 751-2004; mass fraction of soluble solids – by refractometric method according to DSTU ISO 2173:2007; mass fraction of titrated acids (in terms of malic acid) – according to DSTU 4957:2008; content of ascorbic acid – according to B. P. Pleshkov; protein content was determined by the Kjeldahl method; pectin substances were determined by the titrimetric method; ash was determined according to DSTU 4913:2008 "Fruits, vegetables and processed products. Methods of determining mineral impurities"; fiber – according to Henneberg and Shtomann according to DSTU ISO 5498:2004 "Food and agricultural products. General method for the determination of crude fiber content" (ISO 5498:1981, IDT); carotene – by spectrometric method according to DSTU ISO 6558-2:2004 "Fruits, vegetables and processed products. Determination of carotene content". Part 2. Standard methods (ISO 6558-2:1992, IDT). The technology of a functional vegetable semi-finished product based on pumpkin, quince and sea buckthorn puree has been developed. The use of semi-finished products will simplify the technological process of preparing sweet dishes and drinks, as well as improve the nutritional and biological value. The developed semi-finished product has a high nutritional value and is a source of functional ingredients: pectin substances, carotenoids, flavonoids, fiber, minerals. Метою статті є наукове обґрунтування та практична розробка технології функціонального напівфабрикату для солодких страв і напоїв на основі пюре з гарбуза, айви та обліпихи. Відбір проб проводився відповідно до ДСТУ ISO 874-2002, приготування проб до лабораторних аналізів – відповідно до ДСТУ 7040:2009. Фізико-хімічні показники визначали відповідно до ДСТУ 8639:2016 «Пюре-напівфабрикати фруктові. Загальні технічні умови», а також: вміст сухих речовин у сировині – за ДСТУ ISO 751-2004; масову частку розчинних сухих речовин – рефрактометричним методом за ДСТУ ISO 2173:2007; масову частку титрованих кислот (у перерахунку на яблучну кислоту) – за ДСТУ 4957:2008; вміст аскорбінової кислоти – за Плешковим Б. П.; вміст білка визначали методом К‘єльдаля; пектинові речовини визначали титриметричним методом; золу визначали згідно з ДСТУ 4913:2008 «Фрукти, овочі та продукти перероблення. Методи визначення мінеральних домішок»; клітковину – за Геннебергом і Штоманном за ДСТУ ISO 5498:2004 «Продукти харчові сільськогосподарські. Загальний метод визначення вмісту сирої клітковини» (ISO 5498:1981, IDT); каротин – спектрометричним методом за ДСТУ ISO 6558-2:2004 «Фрукти, овочі та продукти перероблення. Визначення вмісту каротину». Частина 2. Стандартні методи (ISO 6558-2:1992, IDT). Розроблено технологію функціонального рослинного напівфабрикату на основі пюре гарбуза, айви та обліпихи. Використання напівфабрикату дозволить спрощувати технологічний процес приготування солодких страв і напоїв, а також поліпшувати харчову та біологічну цінність. Розроблений напівфабрикат відрізняється високою харчовою цінністю та є джерелом функціональних інгредієнтів: пектинових речовин, каротиноїдів, флавоноїдів, клітковини, мінеральних речовин.Item The influence of innovation enterprises on employment and economic development(CUNTU, 2016) Zbarzhevetska, L.; Riabovolyk, T.; Збаржевецька, Л. Д.; Рябоволик, Т. Ф.Item The problems of education and professional development in Ukraine(CUNTU, 2016) Semykina, M.; Volchkova, H.; Семикіна, М. В.; Волчкова, Г. К.Item Theoretical basics of the formation of intellectual potential of youth(BREEZE, 2014) Petina, A.; Петіна, О. М.The article discloses theoretical aspects of the formation of intellectual potential of youth. The peculiarities of modern approaches to the definition of the notion “intellectual potential” were investigated. An individual approach to the definitions “intellectual potential”, “intellectual potential of youth” was formed on the basis of the analysis. Main tendencies and problems connected with the formation of intellectual potential of youth were determined.Item Автоматизація планово-економічних розрахунків(Лисенко В.Ф., 2015) Полтавець, М. М.; Савеленко, Г. В.; Онищук, М. С.Навчальний посібник містить комплекс навчально-методичного забезпечення для виконання лабораторних робіт з дисципліни «Автоматизація планово-економічних розрахунків», завдання для самостійної роботи, тестові завдання, критерії оцінювання рівня знань студентів, а також список джерел для поглибленого вивчення курсу.Item Автоматизоване управління проектами при використанні моделі зрілості(КОД, 2015) Чумаченко, О. С.; Жилова, І. В.Item Активізація ролі профспілок у збереженні трудового потенціалу підприємств та підвищенні його конкурентоспроможності(2009) Семикіна, М. В.; Даневич, М. В.Доведена необходимость повышения роли профсоюзов в достижении положительных перемен в социально-трудовой сфере. Предложены меры по активизации роли профсоюзных организаций в сохранении трудового потенциала предприятий, повышении его конкурентоспособности в условиях влияния глобальных процессов. The necessity of the increase of the role of the trade unions in the achieving of positive changes in the social-labour sphere has been substantiated. The arrangements about activization of the of the role of the trade unions in the maintenance of labour capital of the enterprises, in the increase of it’s competitiveness in the conditions of influence of the global processes have been suggested.Item Актуальні питання антикризового стратегування в аграрному бізнесі(ЦНТУ, 2023) Зайченко, В. В.; Колєснік, І. В.Item Актуальні проблеми зайнятості молоді(Брама-Україна, 2016) Петіна, О. М.; Гончарова, Н. В.Item Актуальні проблеми розвитку АПК Добровеличківського району(КОД, 2018) Дорошенко, А. В.Item Актуальні проблеми розвитку малих підприємств(2012) Насипайко, Д. С.; Резніченко, О. О.Item