Другий (магістерський) рівень
Permanent URI for this collectionhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/11697
Browse
Search Results
Item Удосконалення комерційної діяльності підприємства (на прикладі філії АТ «ДПЗКУ» «Хлібна база № 78», с. Злинка, Кіровоградської області)(ЦНТУ, 2024-01) Омельчук, Олексій Олександрович; Omelchuk, OleksiyМетою даної роботи є грунтовний аналіз та виявлення можливостей для удосконалення комерційної діяльності філії АТ "ДПЗКУ" "Хлібна база № 78". У вступі роботи ретельно обґрунтовано актуальність теми, визначено мету, завдання, об’єкт і предмет, а також інформаційну базу дослідження. Визначена наукова новизна дослідження та практична значущість, зазначена апробація результатів, зокрема публікації по темі дослідження. У першому розділі досліджені теоретичні основи організації і планування комерційної діяльності підприємства. Визначено, що комерційна діяльність в широкому розумінні означає економічну діяльність, спрямовану на отримання прибутку чи матеріальних вигод. Основною метою комерційної діяльності є задоволення потреб споживачів і одночасно отримання прибутку для підприємства чи особи, яка займається цією діяльністю. Зміст комерційної діяльності включає в себе різні етапи і аспекти, спрямовані на отримання прибутку шляхом обміну товарами, послугами чи іншими цінностями. Також була досліджена організаційна структура та функції комерційної служби підприємства та процес управління комерційними зв'язками підприємства. У другому розділі проведене дослідження організації і планування комерційної діяльності філії АТ «ДПЗКУ» «Хлібна база № 78». Філія "Хлібна база № 78" є самостійним структурним підрозділом Товариства, яке є правонаступником усіх прав і обов’язків "Державна продовольчо-зернова корпорація України". Філія може займатися широким спектром діяльності, включаючи: Сільське господарство; Торгівля; Виробництво та переробка; Транспорт та експедиція; Інжиніринг та будівництво; Енергетика та екологія; Інші види діяльності; Інноваційна діяльність; Сервісні послуги. Ця різноманітна діяльність дозволяє філії ефективно функціонувати в різних галузях, сприяючи розвитку та різноманіттю сільськогосподарського сектору. Проведений фінансово-економічний аналіз філії АТ «ДПЗКУ» «Хлібна база № 78» показав, що протягом 2018-2022 рр. підприємство досягло позитивного чистого фінансового результату, вказуючи на ефективність управління собівартістю та здатність забезпечувати стійкий прибуток, але у період з 2018 по 2021 рік підприємство зафіксувало відсутність чистого прибутку, що призвело до нульових значень рентабельності. Була здійснена оцінка організації та планування комерційної діяльності на підприємстві, що дозволила зробити відповідні висновки. У третьому розділі сформовані напрямки удосконалення комерційної діяльності досліджуваного підприємства. Стратегічне планування є важливою складовою успішної комерційної діяльності. Аналіз ринку та конкурентної ситуації, ресурсне забезпечення, планування закупівель, маркетинг та продажі, контроль та аналіз результатів - усі ці аспекти мають взаємопов'язаність і важливість для досягнення стратегічних цілей підприємства. Створення відділу закупівель в філії "Хлібна база № 78" є доцільним кроком для поліпшення ефективності закупівельної діяльності. Це дозволить оптимізувати процеси та забезпечити кращий контроль над закупівлями. Використання програмного забезпечення, такого як SAP, Microsoft, Oracle та Odoo, може значно полегшити управління матеріальними потоками та оптимізувати комерційні процеси, забезпечуючи їх автоматизацію та комплексний підхід до рішення завдань. The purpose of this work is a thorough analysis and identification of opportunities for improving the commercial activity of the branch of JSC "SFGCU" "Bread Base No. 78". The introduction of the work carefully substantiates the relevance of the topic, defines the goal, task, object and subject, as well as the information base of the research. The scientific novelty and practical significance of the research are determined, the approbation of the results, in particular publications on the topic of the research, is indicated. The first chapter examines the theoretical foundations of the organization and planning of the enterprise's commercial activity. It was determined that commercial activity in a broad sense means economic activity aimed at obtaining profit or material benefits. The main purpose of commercial activity is to satisfy the needs of consumers and at the same time to make a profit for the enterprise or person engaged in this activity. The content of commercial activity includes various stages and aspects aimed at obtaining profit through the exchange of goods, services or other values. The organizational structure and functions of the enterprise's commercial service and the process of managing the enterprise's commercial relations were also investigated. In the second chapter, a study of the organization and planning of the commercial activity of the branch of JSC "SFGCU" "Bread Base No. 78"" was conducted. The "Bread Base No. 78" branch is an independent structural subdivision of the Company, which is the legal successor of all rights and obligations of the "State Food and Grain Corporation of Ukraine". A branch can engage in a wide range of activities, including: Agriculture; Trade; Production and processing; Transport and forwarding; Engineering and construction; Energy and ecology; Other activities; Innovative activity; Service services. This diverse activity allows the branch to function effectively in various sectors, contributing to the development and diversity of the agricultural sector. The conducted financial and economic analysis of the branch of JSC "SFGCU" "Bread Base No. 78" showed that during 2018-2022 the enterprise achieved a positive net financial result, indicating the effectiveness of cost management and the ability to ensure stable profit, but in the period from 2018 to 2021 year, the company recorded the absence of net profit, which led to zero values of profitability. An assessment of the organization and planning of commercial activity at the enterprise was carried out, which made it possible to draw appropriate conclusions. In the third section, directions for improving the commercial activity of the enterprise under study are formed. Strategic planning is an important component of successful commercial activity. Analysis of the market and competitive situation, resource provision, procurement planning, marketing and sales, control and analysis of results - all these aspects are interconnected and important for achieving the strategic goals of the enterprise. The creation of a procurement department at the "Bread Base No. 78" branch is an appropriate step to improve the efficiency of procurement activities. This will allow to optimize processes and provide better control over purchases. The use of software such as SAP, Microsoft, Oracle and Odoo can significantly facilitate the management of material flows and optimize commercial processes, providing their automation and an integrated approach to solving tasks.Item Удосконалення діяльності сільськогосподарського підприємства (на прикладі філії АТ «ДПЗКУ» «Хлібна база № 78», с. Злинка, Кіровоградської обл.)(ЦНТУ, 2024-01) Найденко, Ілля Сергійович; Naidenko IllyaМетою даної роботи є дослідження напрямків удосконалення діяльності сільськогосподарського підприємства на прикладі філії АТ "ДПЗКУ" "Хлібна база № 78". У першому розділі проаналізовані сутність, функції, принципи та основні форми виробничої діяльності, визначені і обгрунтовані особливості організації комерційної діяльності на сільськогосподарському підприємстві та показники підвищення комерційної ефективності діяльності підприємства. У другому розділі проведений комплексний аналіз показників фінансово-економічної діяльності філії АТ "ДПЗКУ" "Хлібна база № 78". Зокрема здійснена загальна характеристика діяльності підприємства, аналіз фінансового стану філії АТ "ДПЗКУ" "Хлібна база № 78" та економічний аналіз діяльності філії АТ "ДПЗКУ" "Хлібна база № 78". У третьому розділі розроблені і запропоновані заходи щодо удосконалення діяльності сільськогосподарського підприємства. Зокрема, надані загальні рекомендації щодо покращення фінансового стану філії АТ «ДПЗКУ» «Хлібна база № 78» та розроблені заходи щодо вдосконалення збутової діяльності філії АТ «ДПЗКУ» «Хлібна база № 78». Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному: уточнено сутність, функції, принципи та основні форми виробничої діяльності підприємства; особливості організації комерційної діяльності на сільськогосподарських підприємствах у сучасних умовах господарювання; набули подальшого розвитку структурно-функціональна модель управління комерційною діяльністю сільськогосподарського підприємства та підходи до визначеня основних аспектів, які впливають на комерційну ефективність підприємства; удосконалено огрганізаційні засади виявлення можливостей реалізації товарно-збутової політики філії АТ «ДПЗКУ» «Хлібна база № 78» у рамках діяльності АТ «ДПЗКУ» в аграрному секторі економіки України та механізм реалізації товарно-збутової політики філії АТ «ДПЗКУ» «Хлібна база № 78»; вперше застосовано алгоритм дій для підтримки фінансового стану сільськогосподарського підприємства. The purpose of this work is to study directions for improving the activity of an agricultural enterprise using the example of a branch of JSC "DPZKU" "Bread Base No. 78". In the first chapter, the essence, functions, principles and main forms of production activity are analyzed, the peculiarities of the organization of commercial activity at the agricultural enterprise and indicators of increasing the commercial efficiency of the enterprise are determined and substantiated. In the second section, a comprehensive analysis of indicators of financial and economic activity of JSC "DPZKU" branch "Bread Base No. 78" was carried out. In particular, a general description of the company's activity, an analysis of the financial status of the JSC "DPZKU" branch JSC "Bread Base No. 78" and an economic analysis of the activities of the JSC "DPZKU" branch JSC "Bread Base No. 78" were carried out. In the third section, measures to improve the activity of the agricultural enterprise are developed and proposed. In particular, general recommendations were given to improve the financial condition of the JSC "DPZKU" branch "Bread Base No. 78" and measures were developed to improve the sales activity of the branch of JSC "DPZKU" "Bread Base No. 78". The scientific novelty of the obtained results is as follows: the essence, functions, principles and basic forms of the production activity of the enterprise have been clarified; peculiarities of the organization of commercial activities at agricultural enterprises in modern economic conditions; the structural and functional model of managing the commercial activity of an agricultural enterprise and approaches to determining the main aspects that affect the commercial efficiency of the enterprise have gained further development; the organizational principles of identifying opportunities for the realization of the product and sales policy of the JSC "DPZKU" branch JSC "Bread Base No. 78" within the framework of the activities of JSC "DPZKU" in the agrarian sector of the economy of Ukraine and the mechanism for implementing the product and sales policy of the branch JSC "DPZKU" "Bread Base No. 78" have been improved "; for the first time, the algorithm of actions was applied to support the financial condition of an agricultural enterprise.