Українська мова (за професійним спрямуванням). Конспект лекцій

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020

Authors

Бабич, Т. В.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

ЦНТУ

Abstract

Навчальна дисципліні українська мова (за професійним спрямуванням) для фахівців спеціальності 192 «Будівництво та цивільна інженерія» у спеціальних вищих навчальних покликана наблизити викладання мови до професійних потреб інженерів. У наш час складних соціальних потрясінь ця потреба значно актуалізувалася. Питання фахової освіти, яке, в тому числі, безпосередньо пов’язане з викладанням української літературної мови у спеціальних вищих навчальних закладах стало необхідною умовою для підготовки висококваліфікованих спеціалістів в Україні. Формування мовно-професійної компетентності фахівців з будівництва та цивільної інженерії при їх підготовці у спеціальних вищих навчальних закладах України становить одну з важливих проблем сучасної професійної освіти. Це зумовлене кількома чинниками: по-перше, значно підвищеними вимогами до якісної підготовки спеціалістів цього профілю у наш час; по-друге, ринковими умовами праці. Ці чинники поставили перед вищою школою конкретне завдання – дати усім сферам діяльності українського суспільства, зокрема виробничо-професійній та інженерній, фахівців нової генерації. Сьогодні вони мають бути висококваліфікованими, мовно компетентними у своїй професійній діяльності, конкурентноздатними, грамотними, з належним інтелектуальним потенціалом, з глибокими знаннями української мови, яка необхідна для задоволення їхніх професійних потреб. По-третє, необхідністю забезпечити майбутнім інженерів з галузі будівництва належну культуру загальновживаної та професійної мови, у тому числі досконале володіння своєю професійною термінологією.

Description

Keywords

українська мова, мовно-комунікативна компетенція, професійна термінологія, жанри наукового стилю, документ, стилі української літературної мови

Citation

Конспект лекцій з дисципліни Українська мова (за професійним спрямуванням) : для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти освітньо-професійної програми «Будівництво та цивільна інженерія» спец. 192 «Будівництво та цивільна інженерія» / [уклад. Т. В. Бабич] ; М-во освіти і науки України, Центральноукраїн. нац. техн. ун-т, каф. екології та охорони навколишнього середовища. – Кропивницький : ЦНТУ, 2020. – 67 с.