Навчально-методичні матеріали кафедри СГМ
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Навчально-методичні матеріали кафедри СГМ by Author "Лузан, П. Г."
Now showing 1 - 20 of 20
Results Per Page
Sort Options
Item Агрометеорологія(Мачулін, 2018) Топольний, Ф. П.; Лузан, П. Г.У навчальному посібнику коротко викладено повний зміст дисципліни «Агрометеорологія» у відповідності з програмою курсу, який читається студентам із спеціальності «Агрономія» та «Агроінженерія». У посібнику наведено особливості кліматів різних природних зон України і Кропивниччини, переваги і недоліки цих особливостей для господарської, і особливо землеробської діяльності та здоров’я людини. Навчальний посібник орієнтовано для використання при підготовці фахівців зі спеціальностей: «Агрономія» та «Агроінженерія», при вивченні дисциплін «Агрометеорологія» та «Технологія виробництва сільськогосподарської продукції», виконанні курсових проектів, магістерських робіт на здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр» та «магістр». Навчальний посібник призначений для студентів агротехнічних спеціальностей, а також може бути корисним для наукових співробітників, аспірантів, магістрантів, та фахівців сільського господарства.Item Законодавство, охорона праці в галузі та інженерна екологія. Практичні роботи(2024-07-19) Лузан, П. Г.; Амосов, В. В.; Лузан, О. Р.Методичні рекомендації до виконання практичних робіт для здобувачів другого (магістерського) ступеня вищої освіти спеціальності 208 "Агроінженерія" освітньо-професійна програма "Агроінженерія. Метою вивчення навчальної дисципліни «Законодавство, охорона праці в галузі та інженерна екологія» є формування знань та вмінь щодо практики використання законодавчих вимог у сфері аграрного виробництва, у сфері стану i проблем охорони праці в галузі згідно з законодавчими нормативно-правовими актами України, формування навичок з нормалізації стану навколишнього середовища в зоні впливу агропідприємств для забезпечення збалансованого природокористування, екологічно орієнтованої діяльності, ефективного впровадження природоохоронних і ресурсозберігаючих заходів.Item Машини для обробітку ґрунту та внесення добрив(Мачулін, 2016) Сало, В. М.; Лещенко, С. М.; Лузан, П. Г.; Мачок, Ю. В.; Богатирьов, Д. В.У навчальному посібнику наведена інформація про технічне забезпечення сучасних технологічних процесів обробітку ґрунту та внесення добрив. Розглянуті особливості конструкції та основні регулювання сільськогосподарських машин закордонного, вітчизняного виробництва та розроблених і впроваджених у виробництво авторами посібника. Для отримання практичних навичок при використанні сільськогосподарських машин до складу посібника входять матеріали для виконання практичних робіт та тестові завдання самоконтролю знань. Посібник орієнтовано для використання при підготовці фахівців зі спеціальностей: «Агрономія», «Агроінженерія», «Галузеве машинобудування» при вивченні дисциплін «Механізація, електрифікація та автоматизація сільськогосподарського виробництва», «Сільськогосподарські машини» та ін., виконанні курсових, дипломних проектів і робіт на здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр», «магістр». Для студентів, аспірантів і викладачів вищих навчальних закладів, агрономічних та інженерно-технічних працівників сільського господарства.Item Машини для обробітку ґрунту та внесення добрив. Практичні роботи(ЦНТУ, 2023) Сало, В. М.; Лещенко, С. М.; Лузан, П. Г.; Мачок, Ю. В.; Лузан, О. Р.; Нестеренко, О. В.Головними задачами, на вирішення яких спрямований матеріал даних методичних вказівок, є: - надання студентам в розрізі описового курсу навичок в користуванні найбільш поширеними в світовій практиці за конструктивними рішеннями сільськогосподарськими машинами на прикладі окремих промислових зразків вітчизняного виробництва; - вивчення умов функціонування сільськогосподарської техніки; - засвоєння особливостей роботи окремих вузлів, які за конструктивним рішенням мають значне поширення в світовій практиці.Item Машини для тваринництва. Лабораторні роботи(КДТУ, 2003) Матвєєв, К. Д.; Осипов, І. М.; Лузан, П. Г.В методичних вказівках розглядаються наступні питання: 1. Водопостачання тваринницьких ферм, будова та принцип роботи автонапувалок; 2. Подрібнювач каменевідокремлювач– мийка коренеплодів ИКМ-5. Загальна будова, принцип роботи та регулювання з експериментально-теоретичним дослідженням; 3. Експериментально-теоретичне дослідження подрібнювача кормів барабанного типу; 4. Призначення, загальна будова, принцип дії і підготовка до роботи змішувача кормів СКО-Ф-6; 5. Оцінка якості подрібнення зернових кормів молотковою дробаркою; 6. Мобільні кормороздавачі. Загальна будова, технологічний процес та підготовка до роботи; 7. Вивчення і аналіз роботи тритактного доїльного апарата “Волга”; 8. Доїльна установка АДМ-8. Призначення. загальна будова і принцип роботи; 9. Загальна будова, технологічний процес, регулювання і підготовка молочних сепараторів до експлуатації; 10. Скребкові транспортери ТСН-3,0Б і ТСН-160 для видалення гною.Item Машиновикористання в рослинництві. Практичні роботи(ЦНТУ, 2021) Лузан, П. Г.; Осипов, І. М.; Лузан, О. Р.Після вивчення навчальної дисципліни студенти отримують знання основних принципів механізації технологічних процесів, раціонального комплектування, розрахунку продуктивності та експлуатаційних витрат при роботі агрегатів, форм та методів технічного сервісу в умовах ринкових відносин і вміння правильно використовувати машинно-тракторний парк, комплектувати широкозахватні і енергозберігаючі агрегати, вибирати ефективні способи руху агрегатів, аналізувати продуктивність і експлуатаційні витрати різноманітних агрегатів, розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі виробництва сільськогосподарської продукції, збирати, аналізувати, використовувати, упорядковувати, забезпечувати співвідношення та інтерпретувати інформацію стосовно розроблення та реалізації стратегії розвитку нових технологій вирощування сільськогосподарських культур, розраховувати, проектувати, досліджувати технології виробництва сільськогосподарської продукції, кваліфіковано і обґрунтовано використовувати фахові знання для розв’язування галузевих задач, застосовувати творчі здібності до формування принципово нових ідей у галузі виробництва сільськогосподарської продукції.Item Машиновикористання у рослинництві. Курсова робота(КНТУ, 2004) Лузан, П. Г.; Осипов, І. М.; Мороз, С. М.; Мартиненко, С. В.; Глобенко, Г. О.Курсова робота обов’язкова складова частина курсу “Машиновикористання у рослинництві” для студентів агрономів. Мета курсової роботи – поглиблення і закріплення теоретичних і практичних знань, отриманих студентами при вивченні курсу та за період проходження виробничої практики, систематизація і закріплення знань студентів з загальнотехнічних і спеціальних дисциплін, вдосконалення навиків самостійної роботи з літературою, застосовування отриманих теоретичних знань при розробці організаційних питань щодо впровадження в сільськогосподарське виробництво нових прогресивних технологій та ефективного використання техніки.Item Методичні вказівки до виконання практичних робіт з курсів «Технологія механізованих робіт в рослинництві» та «Машиновикористання в рослинництві»(ЦНТУ, 2018) Сало, В. М.; Лещенко, С. М.; Петренко, Д. І.; Васильковський, О. М.; Лузан, П. Г.У результаті виконання практичних завдань студенти засвоюють особливості проектування технологічних процесів в рослинництві з метою отримання максимальних врожаїв із мінімальними витратами та забезпечуючи збереження родючості ґрунтів; загальні засади розв’язання актуальних завдань комплексної механізації аграрного виробництва, ефективного використання ресурсів та управління виробничими процесами, проектування експлуатаційного і технологічного регламентів з урахуванням умов господарств.Item Програма державної атестації здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр» за напрямом підготовки 6.050503 «Машинобудування»(КНТУ, 2015) Петренко, Д. І.; Лещенко, С. М.; Лузан, П. Г.; Мачок, Ю. В.Метою державної атестації є комплексна перевірка знань вступників, які вони отримали в результаті вивчення циклу дисциплін, передбачених освітньо-професійною програмою та навчальними планами у відповідності з освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр. Державна атестація охоплює дисципліни професійної підготовки студентів відповідно до освітньо-професійної програми підготовки. Студент повинен продемонструвати фундаментальні і професійно-орієнтовані уміння та знання щодо узагальненого об’єкта праці і здатність вирішувати типові професійні завдання, передбачені для відповідного рівня.Item Програма державної атестації здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр» за напрямом підготовки 6.100102 «Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва»(КНТУ, 2015) Петренко, Д. І.; Васильковський, О. М.; Лещенко, С. М.; Лузан, П. Г.Метою державної атестації є комплексна перевірка знань вступників, які вони отримали в результаті вивчення циклу дисциплін, передбачених освітньо-професійною програмою та навчальними планами у відповідності з освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр. Державна атестація охоплює дисципліни професійної підготовки студентів відповідно до освітньо-професійної програми підготовки. Студент повинен продемонструвати фундаментальні і професійно-орієнтовані уміння та знання щодо узагальненого об’єкта праці і здатність вирішувати типові професійні завдання, передбачені для відповідного рівня.Item Програма державної атестації здобувачів першого «бакалаврського» освітнього рівня за освітньо-професійною програмою 133 «Галузеве машинобудування»(ЦНТУ, 2018) Петренко, Д. І.; Лещенко, С. М.; Мачок, Ю. В.; Лузан, П. Г.Метою державної атестації є комплексна перевірка знань студентів, які вони отримали в результаті вивчення циклу дисциплін, передбачених освітньо-професійною програмою та навчальними планами у відповідності з першим (бакалаврським) освітнім рівнем. Державна атестація охоплює дисципліни професійної підготовки студентів відповідно до освітньо-професійної програми підготовки. Студент повинен продемонструвати фундаментальні і професійно-орієнтовані уміння та знання щодо узагальненого об’єкта праці і здатність вирішувати типові професійні завдання, передбачені для відповідного рівня. Під час підготовки до випробування необхідно звернути увагу на те, що студент повинен мати інтегральну здатність розв’язувати спеціалізовані практичні завдання галузевого машинобудування, що передбачає застосовування певних теорій і методів механічної інженерії та має ознаки комплексності й невизначеності умов.Item Програма державної атестації здобувачів першого «бакалаврського» освітнього рівня за освітньо-професійною програмою 208 «Агроінженерія»(ЦНТУ, 2018) Петренко, Д. І.; Васильковський, О. М.; Лещенко, С. М.; Лузан, П. Г.Метою державної атестації є комплексна перевірка знань студентів, які вони отримали в результаті вивчення циклу дисциплін, передбачених освітньо-професійною програмою та навчальними планами у відповідності з першим (бакалаврським) освітнім рівнем. Державна атестація охоплює дисципліни професійної підготовки студентів відповідно до освітньо-професійної програми підготовки. Студент повинен продемонструвати фундаментальні і професійно-орієнтовані уміння та знання щодо узагальненого об’єкта праці і здатність вирішувати типові професійні завдання, передбачені для відповідного освітнього рівня.Item Проектування технологічних ліній та тваринницьких комплексів. Курсовий проект(КНТУ, 2007) Матвєєв, К. Д.; Шмат, С. І.; Лузан, П. Г.; Амосов, В. В.; Свірень, М. О.Курсовий проект з дисципліни «Проектування технологічних ліній та тваринницьких комплексів» представляє собою проект тваринницького підприємства з обґрунтованою комплексною механізацією технологічних процесів і детальною розробкою однієї або комбінованої потокової технологічної лінії.Item Сталий розвиток у виробництві та управління якістю. Практичні роботи(ЦНТУ, 2024) Лузан, П. Г.; Амосов, В. В.; Лузан, О. Р.Мета вивчення навчальної дисципліни – формування у здобувачів вищої освіти знань щодо гармонізації відносин природи і суспільства в умовах поглиблення процесів глобалізації та формування нових вимог до переходу на сталий розвиток, формування ефективної системи управління сільськогосподарськими підприємствами в контексті суспільних цінностей, екологічно орієнтованої політики з урахуванням стратегічних пріоритетів розвитку регіонів України, системних знань з теорії та методології управління якістю, принципів побудови та функціонування систем управління якістю робіт і послуг, вивчення нормативно-законодавчих, організаційних та економічних питань з управління якістю робіт і послуг.Item Сільськогосподарські машини(КНТУ, 2015) Сало, В. М.; Лузан, П. Г.; Лещенко, С. М.; Мачок, Ю. В.; Лузан, О. Р.Головними задачами, на вирішення яких спрямований матеріал даних методичних вказівок, є - надання студентам в розрізі описового курсу навичок в користуванні найбільш поширеними в світовій практиці за конструктивними рішеннями сільськогосподарськими машинами на прикладі окремих промислових зразків вітчизняного виробництва; вивчення умов функціонування сільськогосподарської техніки; засвоєння особливостей роботи окремих вузлів, які за конструктивним рішенням мають значне поширення в світовій практиці.Item Тваринництво. Лабораторні роботи(КДТУ, 2002) Матвєєв, К. Д.; Осипов, І. М.; Лузан, П. Г.В методичних вказівках розглядаються наступні питання: 1. Виробничо-технічна характеристика ферм і комплексів, види тваринницьких будівель та їх функціональні зони; 2. Зоогігієнічний контроль мікроклімату в тваринницьких приміщеннях; 3. Корми. Класифікація і характеристика кормів, оцінка поживності і основні положення нормованої годівлі тварин; 4. Технологія заготівлі і визначення якості сінажу; 5. Технологія приготування і оцінка якості трав'яного борошна; 6. Технологія заготівлі і оцінка якості силосу; 7. Визначення молочної продуктивності корів і оцінка якості продукції; 8. Технологія стриження овець та методи визначення товарної якості шерсті.Item Теорія, конструкція та розрахунок машин для тваринництва(ЦНТУ, 2020) Амосов, В. В.; Лузан, П. Г.; Лузан, О. Р.Практичні заняття є важливою складовою навчального процесу, яка дозволяє розвинути важливі компетентності, що необхідні для здобувачів ступеня вищої освіти магістр. Наведено алгоритми та програми розрахунку шнекової коренемийки, барабанного подрібнювального апарата, ланцюгово-скребкового транспортера для видалення гною, сепаратора-молокоочисника, пластинчастого пастеризатора молока, а також проведено дослідження системи роздачі кормів мобільними кормороздавачами і кінематичний аналіз різального апарата стригальної машинкиItem Технологія виробництва продукції рослинництва. Лабораторні роботи(КДТУ, 2002) Косінов, М. М.; Лузан, П. Г.; Мачок, Ю. В.В методичних вказівках розглядаються наступні питання:1. Дослідження фізико-механічних властивостей і морфологічних ознак ґрунту; 2. Розрахунок режиму зрошення сільськогосподарських культур; 3. Технологія міжрядної культивації; 4. Агротехнічна оцінка якості основного та поверхневого обробітку ґрунту; 5. Розрахунок норм внесення добрив під запланований урожай; 6. Технологія підживлення культур культиваторами-рослинопідживлювачами; 7. Хлібні злаки; 8. Визначення посівних якостей насіння; 9. Агротехнічна оцінка якості посівних робіт; 10. Установка сівалки на задану норму висіву.Item Технологія виробництва продукції тваринництва. Лабораторні роботи(ЦНТУ, 2020) Амосов, В. В.; Лузан, П. Г.; Осипов, І. М.Метою методичних вказівок до виконання лабораторних робіт є забезпечити вивчення студентами основних питань курсу «Технологія виробництва продукції тваринництва». Розробка індивідуальних завдань для лабораторних занять дозволяє значною мірою поліпшити процес навчання сприяє більшій відповідальності та зацікавленості студентів у виконанні завдань, активізації всього навчального процесуItem Технологія виробництва, переробки та зберігання продукції рослинництва(КНТУ, 2004) Лузан, П. Г.; Матвєєв, К. Д.; Шмат, С. І.; Амосов, В. В.В методичних вказівках розглядаються наступні питання: 1. Кількісний облік і товарна оцінка якості картоплі різного цільового призначення; 2. Товарна оцінка плодоовочевої продукції; 3. Розрахунки по організації зберігання картоплі і плодоовочевої продукції; 4. Розрахунки по забезпеченню необхідного режиму зберігання плодоовочевої продукції; 5. Розрахунок втрат плодоовочевої продукції і картоплі при довгостроковому зберіганні; 6. Технологія переробки плодоовочевої продукції, асортимент готової продукції та контроль якості виробництва консервів; 7. Технологія квашення плодів та ягід і визначення якості квашеної продукції; 8. Консервування плодово-ягідних продуктів антисептиками та контроль якості готової продукції.